torstai 7. huhtikuuta 2016

Ylisanoja

Enhän minä aina ole oikeassa, mutta hyvin usein. Tähän vaikuttaa kokemus ehkä vieläkin enemmän kuin koulutus. Niinpä ylisanojakin viljelen vain silloin, kun tunnen tarvetta hieman provosoida. Seuratessa Suomessa ja somessa käytävää julkista keskustelua olen ollut havaitsevinani, että on myös joitakin muita, joilla on tuo sama halu. Valitettavaa on, että osa Suomen kansasta on niin tosikkoa, että ottavat asiat aivan tosissaan. Tai vaihtoehtoisesti minä olen niin tyhmä, että en usko ihan kaikkea, mikä kirjoitettu on.

Hallitsematon maahanmuutto, pakolaistulva sekä pakolaiskriisi ovat sanoja, joita kyllä Suomessa käytävässä keskustelussa käytetään, mutta joita ei todellisuudessa ole meillä olemassa.

Meillä ei esimerkiksi tunneta hallitsematonta maahanmuuttoa. Tosiasiassa meidän maahanmuutto on aina ollut hallinnassa, jopa nytkin, vaikka maahamme on tullut muutamia pakolaisiakin. Sanon muutamia, kun vertaan tätä määrää vaikkapa vain naapurimaahamme Ruotsiin. Meillä on Torniossa vastaanottokeskus, jossa pakolaiset rekisteröidään, suoritetaan alkupuhuttelu ja ohjataan sitten eteenpäin. Kansainvälisestikin tätä Suomen järjestelmää pidetään niin hyvänä, että Suomesta on pyydetty asiantuntija-apua Euroopan todellisiin kriisikeskuksiin. Suomessa ei siis ole hallitsematonta maahanmuuttoa.

 
Ei myöskään pakolaistulvasta voida puhua niin kauan kuin tulijamäärä lasketaan tuhansissa tai vaikkapa kymmenissäkin tuhansissa. Sitkeästi vain vertaan tätä pakolaismäärää sodan jälkeiseen Karjalan pakolaisten joukkoon, joita ihan nimityksistä riippumatta oli lähes puoli miljoonaa. Tiedän, tiedän, että monet sanovat, ettei tilannetta voi verrata. Minä taas kysyn, että miksi ei voi, enkä oikein pätevää vastausta ole vielä tuohon kysymykseen saanut. Konkreettisesti olen kuvaillut tuota määrää jalkapallo-ottelun yleisömäärän kokoiseksi. Uskoisin, että jos esimerkiksi Englannin valioliigan ottelussa ei olisi enempää ihmisiä kun Suomessa pakolaisia, niin rahastonhoitaja iskisi pettyneenä lakkia lattiaan. 

 
Pakolaiskriisi on ehdottomasti olemassa, mutta ei kuitenkaan täällä Suomessa. Jos nyt ei muutamia Suomesta lähteviä elintasopakolaisia lasketa miksikään, niin kyllä tuo kriisi jää kokonaan ulkomaalaisten pakolaisten omaksi asiaksi. Ymmärrän kyllä, jos he hieman huolestuvat, kun kuulevat, että eri valtioiden turvallisuudesta on ruvennut päättämään Suomen ulkoministeriö. Oikeasti minäkin epäilen tuon instanssin pätevyyttä arvioida kaukaisten maiden tilannetta. Myönnettäköön ihmiselle turvapaikka tai ei, niin kyllä hänellä itsellään on oikeus arvioida oma turvallisuustilanteensa. Ei ole aihetta olettaa, että tuo ihminen on tullut, henkensäkin vaarantaen, tänne Suomeen vain valehtelemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti