lauantai 9. huhtikuuta 2016

Tuulivoiman puolesta

Voihan se olla, että olen jotenkin profiloitunut tuulivoiman vastustajaksi, mutta todellisuudessa en sitä suinkaan ole. Tosiasiassa ennen tänne Kalajoelle muuttoani kävin katsomassa moniakin taloja eri puolella Suomea. Kovasti innostuin lähes metsän keskellä olevasta talosta, jonne ei ollut edes sähkölinjaa. Sen sijaan oli muutaman hehtaarin tontti ja oma tuulivoimalaitos.

12 V:n järjestelmän oli ilmeisesti joku ”kyläseppä” rakentanut, sillä ensimmäinen ajatus oli, että tuo ”mylly” pitäisi kyllä uusia. Ajatuksena talon osto oli kyllä kiehtova, mutta kun olin jossakin elämäni vaiheessa ollut jo voimalaitoksen käyttöpäivystäjänä, en enää halunnut eläkepäiviäni viettää moisessa virassa. Hyvä vai huono päätös, se selvinnee aikanaan, mutta nyt keskitymme uuden asuinpaikan löytämiseen täältä myllyterrorin alta. Tapa, jolla Suomi tuota kyseenalaista ”energiahankettaan” toteuttaa, on lähes vastuuton ja kaikessa tapauksessa ainakin kannattamatonta.

Tuulivoimaa voidaan kuitenkin hyödyntää juuri yksittäisissä tapauksissa ja pienitehoisilla, muutaman kW:n voimaloilla. Ne ovat usein varsin toimivia ratkaisuja paikoissa, jonne sähkölinjojen rakentaminen on kohtuuttoman kallista. Tuuli tuulee niin kuin tuulee, mutta tasasähköä on kohtuullisen helppo varastoida esimerkiksi akkuihin. Se edellyttää tietenkin joko tasasähkögeneraattoria tai tasasuuntaajaa. Suuriin tehoihin ja suuriin jännitteisiin ei useinkaan kannata mennä. Ei siksi, etteikö se olisi mahdollista, mutta ei ehkä taloudellisesti kannattavaa.

Olen tähän piirtänyt yksinkertaisen kaavion järjestelmästä. Toivon, että väki ymmärtää tämän kaavion hieman paremmin kuin taannoisen Sipilän piirtämän prosessikaavion :-)



Lataustehon riittävyyttä voidaan parantaa yhdistämällä järjestelmään esimerkiksi aurinkopaneeli.

Kaavio on vapaasti käytettävissänne. Lähes jokainen sähköasentaja ja autosähköasentaja osaa järjestelmän rakentaa. Tietojeni mukaan on mahdollista ostaa myös valmiita paketteja, joiden asentaminen saattaa olla ihan omatoimihommaa.

Tuulivoiman vastustaja en siis ole. Purjehduksessakin tuulivoima on lähes korvaamaton energianlähde, mutta ei sen kanssa varsinaisesti pelleilemään kannata ruveta.

Mitä isompi laitos, sitä suurempi tappio juuri silloin, kun ei tuule.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti