torstai 10. lokakuuta 2013

Poliittista pelleilyä


En minä koskaan ole politiikkaan niin vakavasti suhtautunut, että olisin pitänyt kannattamaani puoluetta ainoana oikeana.  Kovin laaja kokemukseni ei toki ole ollutkaan, koska olen ainoastaan tässä ”persujen klaanissa” vaikuttanut ja tässäkin ennemmin apupojan asemassa.  Aina minä olen hieman ”munattomina” pitänyt miehiä, jotka eivät ole kantaansa uskaltaneet avoimesti kertoa, ja niitä näyttää olevan tämä paikallistason politiikka täynnä.

Piirihallituksen jäseneksikin sorruin, kun luulin siten voivani auttaa paikallisjärjestöä, jolla ei ollut muitakaan paikalle ehdottaa. Tai ainakaan ei ehdottanut.  Kun sitten koitti aika, että Kalajoen Perussuomalaiset ry koetettiin raivata Merijärvelle perustettava uuden yhdistyksen tieltä hieman kyseenalaisia keinoja käyttäen, sain monelta taholta kyllä myötätuntoa, mutta en piirihallituksen viimeisessä kokouksessa tukea, jota ehkä olisin tarvinnut.  Kyllä minä kokouksesta poistuin, koska juttu alkoi minua tympimään, en siksi että pakko olisi ollut. Kyllä minut ihan laillisesti oli tehtävään valittu, enkä siellä suinkaan ollut Kalajoen Perussuomalaisten edustajana, vaikka hämäyksen vuoksi niin yritettiin uskotellakin. Se nyt vaan oli se pienemmän riesan tie.  Monikaan ei näyttänyt tajuavan, mistä todella oli kysymys.

Kysymys oli laittomasta menettelystä, jossa piirikokouksen yksimielisesti valitsemalta piirihallituksen jäseneltä evättiin sekä puhe- että läsnäolo-oikeus.

Politiikan paradoksista olen aiemminkin kirjoittanut ja tulen kirjoittamaan tulevaisuudessa ehkä laajemmallakin tasolla. Sehän on se, että ”vaikka sen pitäisi olla yhteisten asioiden hoitoa, siihen hakeutuvat ja valikoituvat ne, jotka ajavat vain omaa etuaan.”  Tämä ei ole varmaankaan puoluesidonnainen, eikä aina edes valtakunnan politiikassa mukana olevien yksinoikeus. Näyttävät siihen pyrkivän monet pikkunappulatkin.  Jos todella politikoimalla elantonsa hankkivat miehet ja naiset kokevat asemansa jotenkin uhatuksi, ei mikään lain kunnioittaminen tai solidaarisuus tunnu tarpeelliselta.

Sympatiaa tunnen myös James Hirvisaarta ja Jussi Halla-ahoakin kohtaan, vaikka en heidän kanssaan yhtä mieltä olekaan. Hirvisaaren tempauksista en enempää tiedä kuin moni lukijanikaan. Jos kyse oli tahallisesta provokaatiosta, en missään nimessä sitä hyväksy.  Ehkäpä Heinäluoma tiesi mitä teki huomautusta antaessaan,  mutta Hirvisaaren erottajista en ole varma. Ei näitä asioita ihan sähköposteilla pitäisi hoitaa, puhumattakaan facebookista tai tällaisista blogeista.

Kaikki viralliset päätökset tulisi tehdä kokouksissa, joissa ollaan nenäkkäin ja joissa tapahtuu myös asianosaisten kuuleminen. Totta on, että järjestöjen tai puolueiden hallitukset eivät ole tuomioistuimia, mutta kyllä niidenkin päätöksiltä voidaan oikeudenmukaisuutta ja laillisuutta odottaa, sillä kyllä moni harrastajakin on asiaansa vakavasti paneutunut.   Siksi olenkin sitä mieltä, että jos tunnet tulleesi väärin kohdelluksi, niin ei muuta kun oikeuteen. Kuormittaahan se tuomioistuimia, mutta opettaa myös väärintekijöitä.  Suurin este tälle onkin, että se lihottaa kohtuuttomasti lakimiesten kukkaroa, sillä monet näistä ovat suurempia ”rosvoja” kuin heidän asiakkaansa.


>

4 kommenttia:

  1. En yleensä välitä kommentoida tällaisia kirjoituksia, mutta oikaisenpa pari virheellistä väittämääsi.

    Johtuneeko ymmärtämättömyydestäsi vai mistä olet saanut käsityksen, ettei Sinun olisi pitänyt poistua kokouksesta, niin kyllä Sinun oli poistuttava.

    Edellytyksesi toimia piirihallituksessa olivat lakanneet.

    Piirijärjestön sääntöjen mukaan hallituksen jäsenen on oltava sekä puolueen että piirin jäsenjärjestön varsinainen jäsen. Puoluehallituksen 10.9. tekemän päätöksen mukaan Kalajoen Perussuomalaiset ry ei ole puoluehallituksen hyväksymä eikä näin ollen voi enää olla piirinkään jäsenjärjestö, mikä kokouksessa myös todettiin.

    Et siis edustanut piirihallituksessa Kalajoen Perussuomalaisia (niin kuin aivan oikein olit huomannutkin), mutta et myöskään ole yhdenkään piirin jäsenjärjestön varsinainen jäsen. Eihän tämä niin kovin monimutkaista ole.

    Tietojeni mukaan piiriyhdistyksen syyskokouksessa tehty valintasi piirihallitusedustajaksi ei ole mennyt niin kuin Strömsössä, mistä ilmeisesti koko Kalajoen Perussuomalaiset ry:ssä tapahtunut sisäinen riitely, jossa kaikki muut hallituksen jäsenet Sinua ja yhtä toista hallituksen jäsentä lukuun ottamatta lähtivät perustamaan ohjeiden vastaisesti uutta järjestöä, on saanut alkunsa.

    Kannattaa pyrkiä pysyttelemään lähempänä totuutta, kun näitä blogikirjoituksia kirjoittelee. Varsinkin, kun koko ajan itse painottaa sääntöjen noudattamisen tärkeyttä.

    Enempää en asiaa kommentoi, vaan nämä asiat käsitellään sellaisissa instansseissa, missä mielipiteillä ja luuloilla ei ole merkitystä ja vain faktat ratkaisevat.

    Kari Laurila
    piirisihteeri

    VastaaPoista
  2. Puoluetoimisto yhdessä järjestösiteerinsä kanssa on osapuolia kuulematta taitamattomuuttaan sotkenut hyväänmalliin menossa olleet asiat.Tällähetkellä ainoa oikeustoimikelpoinen yhdistys Kalajoella on Kalajoen Perussuomalaiset ry. ja sen voi lakkauttaa vain yhdistyksen yleinen kokous. Puolue on virittänyt itselleen ansan josta ei pääse laillisesti eikä laittomasti eroon.

    VastaaPoista
  3. Kyllä minä nyt olen kauhean pahoillani, jos piirijärestö on tehnyt jonkun virheen valitessaan piirihallitusta.Näinhän piirisihteeri väittää. Kyllä juttu oli näin: Kalajoen Perussuomalaiset ry:llä ei ollut asetettu ehdokasta kyseiseen elimeen. Paikan päällä minulta kysyttiin, suostunko siihen hommaan. Ylivieskan edustaja ehdotti minua ja valinta oli yksimielinen.

    Mitä siinä oli epäselvää?

    Minkä kirjoitin sen kirjoitin. Voi olla virheitäkin, mutta ei kuitenkaan ihan niin pahoja, että pitäisi juoruja kuunnella.

    Olin saanut sääntömääräisen kutsun kokoukseen. En todellakaan tiedä, oliko olemassa juridista syytä poistua, väkivaltaa en odottanut. Poistuin paikalta kuitenkin ihan vapaaehtoisesti. Ei se siitä muuksi muutu.

    Perussuomalaisten palkkalistoilla olevan henkilön tulisi käsittää asemansa ja lopettaa häiriköinti.

    VastaaPoista
  4. Onpas persuilla kova tarve riidellä! Tietojeni mukaan kalajokiset ovat nyt sopineet erimielisyytensä. Joitakin kuitenkin näkyy vaivaavan riitojen loppuminen. Olis kiva tietää, mihin nuo piirisihteerin kommentit perustuvat, en löydä piirin sääntöjä heidän kotisivultaan.

    VastaaPoista