perjantai 16. syyskuuta 2016

Uutta matematiikkaa


Olen katsellut tuulivoimayhtiöiden esittämiä erilaisia kannattavuuslaskelmia, jotka ovat nojanneet milloin mihinkin laskuoppiin. Olen pitänyt itseäni jokseenkin hyvänä tämän tieteenalan tuntijana ja osaajana, mutta en vain parhaalla tahdollakaan löydä sitä yhtälöä, joka saisi myllyt kannattamaan. Kun paikallislehti julkaisi jutun, kuinka joku tuulenpuuska oli saanut aikaan niin paljon sähköä, että olisi vallan riittänyt vuosikymmeniksi tyydyttämään sähkön tarpeen lähestulkoon koko läänissä, niin aloin epäilemään, että jommallakummalla, joko tuolla tuulivoimayhtiön tiedottajalla, jolta tuo teksti oli peräsin, tai sitten minulla on iso pyörä ruvennut heittämään pahemman kerran.

Kun itselläni on kohtuullinen koulutus, runsaasti kokemusta ja lisäksi aimo annos maalaisjärkeä, aloin epäilemään, etten ehkä sittenkään ollut se, jonka täytyisi harkita hoitoon hakeutumista. Varmuuden vuoksi rupesin kuitenkin hakemaan tietoja tuosta tuulivoimalobbarista ja hänen tietopaketistaan. No niinhän se sitten oli, niin kuin olin ajatellutkin. Insinööri kylläkin, mutta varsin eri alalta, joten ei ihan kauheasti tarvinnut tuntea huonommuutta tämän herran edessä. Minunkaan DI-tutkintoni ei ollut energia-alalta, mutta sähköpainotteinen tuotantotalousinsinöörin tutkinto hipaisee jo varsin läheltä. Laskea olen aina osannut, ja kyllä minun laskelmani osoittavat, että nuo häkkyrät eivät koskaan tule seisomaan omilla jaloillaan.

Jos joku joskus väittää, että tuulivoimalla voitaisiin korvata edes 10% tämän maan energiantarpeesta, niin suosittelisin hoitoon hakeutumista. Tuulivoima ei koskaan eikä missään olosuhteissa kovaa edes yhtä prosenttia, ja sekin on tosi kallista energiaa. Ihan vapaasti saa väittää mitä tahansa muuta, mutta lupaan manata maan alle tuulivoimayhtiöiden parhaankin asiantuntijan, vaikkapa julkisessa TV–väittelyssä.

 
Tuulimyllyjen terveydellisiä vaikutuksia ei täällä Suomessa ole vielä milloinkaan tutkittu ja nykyiset - voimayhtiöiden rahoittamat - tutkimukset keskittyvät vain äänen aiheuttamiin meluhaittoihin. Nykyiset tuulivoimalat eivät juurikaan pidä korvin kuultavaa meteliä vain siitä yksinkertaisesta syystä, että ääniaallot ovat niin matalataajuisia, että ihmiskorva ei niihin reagoi. Tosiasiassa noin 10% ihmisistä kuuluu siihen vähemmistöön, joka kärsii joistakin tuulivoiman aiheuttamista oireista. Nämä haitat on tunnettu jo vuosikymmenien ajan, mutta Suomessa niihin ei vain ole reagoitu - siitäkään huolimatta, että monet kansainväliset tutkimuslaitokset ovat tuoneet ne esille. Jos joku henkilö kärsii useammasta tuulimyllyn aiheuttamasta vaivasta, voidaan puhua vibroakustisesta oireyhtymästä, jolla on esimerkiksi Saksassa kehitelty tautimäärittelykin. Hyvin monessa tapauksessa tuulimyllyjen aiheuttamat sairaudet ovat korjaamattomia.

Suomessa kunnat suhtautuvat hyvin eri tavoin tuulivoimaan. Toiset eivät salli rakennettavan, mutta toiset ovat valmiita petettäväksi. Viime mainittuun ryhmään kuuluu myös Kalajoen kaupunki, jolle toivon vain onnea ja menestystä. Muistelkaa varoituksiani sitten, kun myllyjen purkamisen aika on ja lasku siitä lankeaa kaupungille.


2 kommenttia:

 1. Jatko-osassa voisit esittää omat laskelmasi, kiitos. Minä en ole laiskuuttani kaivanut esille tarvittavia lähtölukuja, mutta jos sinä olet nähnyt sen vaivan, olisi todella kiinnostavaa nähdä ne. Niitä voi sitten vastaisuudessa hyödyntää, tämä tuulivoimalobbaus tuskin loppuu ihan lähiaikoina.

  VastaaPoista
 2. Kiinnostuin aiheesta niin paljon, että kaivelin vähän itsekin. Olisi tosiaan kiva kuulla, millaisia tuloksia muut ovat saaneet. Ongelma tässä on se, että täsmällisiä tietoja on hyvin vähän saatavilla.

  Minun laskelmani vuodelta 2015 (kaikki tuulivoimalat):
  Tulos ilman tukia (€) -6,357,833.33 €
  Tulos syöttötariffin mukaan (€) 94,953,666.67 €
  Maksetut tuet (€) 101,311,500.00 €

  Tulos voimalakohtaisesti (keskiarvo)
  Tulos ilman tukia (€) -16,428.51 €
  Tulos syöttötariffin mukaan (€) 245,358.31 €
  Maksetut tuet (€) 261,786.82 €

  Lähteet:
  Energiateollisuus KUUKAUSITILASTO 20.1.2016, viimeiset 12 kk
  Energiavirasto
  Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta, 23 §
  Vaasa Energy Institute / Vindkraftföreningen rf
  VTT

  VastaaPoista