lauantai 4. kesäkuuta 2016

Veronkanto-oikeus

Suomessa on kolme selkeästi kansalaisten terveyttä vaarantavaa teollisuuden alaa.  Tupakkateollisuus ja alkoholimonopolimme Altia ovat kiistatta kaksi näistä. Vaikka onkin voitu selkeästi osoittaa, että molemmista näistä kahdesta on ollut ihmisille vahinkoa ja molemmat ovat aiheuttaneet kuolemaan johtavia sairauksia, ei niiden kieltäminen ole yksinkertaisesti onnistunut. Ei siitäkään huolimatta, että niistä ei ole osoitettavissa pienintäkään hyötyä.

Valtiovalta onkin valinnut lievempää vastustusta herättäneen keinon näiden kahden teollisuudenalan haittojen kompensoimiseksi. Se on verotus. Kumpaakin teollisuuden alaa verotetaan melko voimakkaasti.  Ottaen huomioon sairauksien ja muiden haittojen hoitokustannukset vero ei edelleenkään ole riittävä, mutta oletettavaa on, että kansa ennemmin nousisi kapinaan kuin suostuisi oman etunsa mukaiseen järjestelyyn.

Tottahan se tietysti onkin, että korkea haittavero saisi täysin raittiit ja vähemmän raittiit ihmiset hieman eriarvoiseen asemaan. Suomalaiset eivät hevillä suostu edes oman etunsa mukaisiin ratkaisuihin, jos vaikuttaa siltä, että joku toinen hyötyisi enemmän kuin toinen. Taitaa olla täysin hukkaan heitettyä puhetta, jos koetat selittää, että erilaisten haittaverojen maksu on täysin vapaehtoista.

On olemassa kolmaskin yritystoiminnan muoto, josta aiheutuu kansalle pelkkää vahinkoa niin taloudellisesti kuin terveydellisesti. Suomessa asiaa ei ole tutkittu, mutta lukuisat kansainväliset tutkimukset kertovat, että näin todella on.  Myös kokemus alkaa kertoa, että näin todella on.

Kyse on tuulivoimasta. Vastenmielisesti käytän nimitystä ”voima”, sillä tuulen tuottama hyöty häviää tuuleen kuin tuo usein mainittu tuhka. Taloudellista merkitystä näillä laitoksilla ei ole, eikä näitä terveydellisiä vaikutuksia voida mitenkään kompensoida. Ne yksinkertaisesti jäävät yhteiskunnan kustannettaviksi.

Mitä tekee valtiovalta?

Valtiovalta on päättänyt palkita tuon haitallisen ja hyödyttömän yritystoiminnan muodon antamalla sille veronkanto-oikeuden.  Kyllä minä pidän tätä ennenkuulumattomana. Ei voi olla oikein, että joku yksityinen osakeyhtiö saa tukea verotuksesta, koska on oletettavaa - jopa matemaattisen varmaa, että tämä ei pysyisi muuten pystyssä. 

Tämä sairauksia aiheuttava vibroakustinen oireyhtymä pyyhkäisee tasaisesti yli koko tietyn alueen noin 10 – 20 km säteellä noista häkkyröistä aiheuttaen noin joka kymmenennen sairastumisen. Se ei ole ihmisen vapaa valinta.

Edes työvoimapoliittisesti ei tuota verotusoikeutta voida puolustella, sillä häkkyrät tuodaan ulkomailta ulkomaalaisella kalustolla, ja ne kootaan käyttökuntoon ulkomaalaisella työvoimalla. Vain sairauksien hoito jää suomalaisille lääkäreille, mutta kuten jo niin usein olen todennut. He eivät osaa tehdä mitään.

Ainut, joka todella tietää tehtävänsä tässä tapauksessa, on hautausurakoitsija. Hautausurakoitsijoiden työllistämiseen me tuskin tarvitsemme tuulivoimayhtiöitä, sillä kaikessa tapauksessa kuolleisuus on selkeästi sidoksissa syntyvyyteen. 

     


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti