keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Tautiluokitus: värinän aiheuttamat sairaudet


En ole lääkäri, vaan dipolomi-insinööri. Siksi kuitenkin ihmettelen, että vaikka suurin osa sinimuotoista värinää toimii monessa hyödyttömässä ja hyödyllisessäkin tarkoituksessa, niin silti osa suomalaisista lääkäreistä ihmettelee niitä oireita, jotka esimerkiksi saksalaiset lääkärit ovat selkeästi luokitelleet tuulimyllyjen aiheuttaman värähtelyn aiheuttamiksi oireiksi. Löytyy jopa tutkimus, jonka perusteella näille vaivoille on löydetty yhteinen nimikin: vibroakustinen oireyhtymä. Kun en ole saksalainen enkä asu paikan päällä, on minun tyydyttävä niihin tietoihin, jotka vuotavat tuosta itsensä tuulimyllyillä liriin saattaneesta maasta. Saksalaisten virallinen tautiluokitus merkitään T 75.2 sikäläisen normiston mukaan. Jos on olemassa virallinen tautiluokitus, on varmasti olemassa myös tauti.

Ja nyt sitten tämä insinöörin näkökanta. Jos "äänialloilla" pystytään murskaamaan suuriakin teräsrakenteita, ei ole oikein uskottavaa, että ne menisivät ihmisestä ohi täysin ilman vaikutuksia. Jos olisin sotilasasiantuntija, ihmettelisin varmaan myös sitä, miksi USA:n armeija kehitti 70-luvulla tähän värähtelyyn perustuvaa asetta. Varmaan turha vaiva - . suomalaiset tuulivoimalobbarit olisivat voineet sen kertoa ilman muuta. Amerikkalaisten tarkoitus oli kehittää tehokas, mutta täysin äänetön ase. Suomalaisten käsityksen mukaanhan vain se osa noista ns. "ääniaalloista" voi olla haitallista, jonka me voimme kuulla. Liekö voimalaitoksien lobbareille täysin tuntematon se tieto, että "ääniaalloista" suurin osa on täysin ihmiskorvalle kuulumatonta värinää, jonka vaikutus voi ulottua kymmenien kilometrien päähän äänen lähteestä. Olen pannut sitaatteihin tuon sanan ääniaallot, sillä vain pieni osa tästä ilmamolekyylejä liikuttavasta sinin muotoisesta värinästä kuullaan siis äänenä.

Kokemusperäistä tietoa on, että vain noin 10 - 15% ihmisistä kärsii tästä värähtelystä, mutta näinhän se yleensä on minkä tahansa sairauden suhteen. 10 - 15% alkoholin käyttäjistä alkoholisoituu, eivätkä likikään kaikki ole alergisia pölylle tai homeelle. Silti näihin sairauksiin suhtaudutaan vakavasti.

En kuulemma saisi kertoa, että saksalainen lääkäri on sanonut, että suomalaiset lääkärit eivät tunne asiaa. En siis sanokaan niin. Värähtelyn aiheuttamalle sairaudelle on myös tullut suomalainen luokitus, mutta en osaa kertoa sitä tässä. Ei saksalainen lääkäri todellakaan ole sanonut, etteivät suomalaiset lääkärit tiedä mitään, mutta useat ulkolaiset lääkärit ovat olleet yhtä mieltä siitä, että Suomessa on ollut tuulimyllyjä niin vähän aikaa, että kokemusta ei oikein ole syntynyt enempää lääkäreille kun ihmisille yleensäkään.

Kansantaru kertoo, että ennenkin on ollut tuulimyllyjä vastaan taistelleita, mutta ovat jääneet tappiolle. Näin saattaa käydä minullekin, mutta mielestäni on velvollisuus jakaa haltuuni tullut tieto koko kansalle. Ei tässä nyt pelkästään minusta ole kysymys, vaikka satunkin kuulumaan tuohon sairastuneeseen vähemmistöön.

 Kalajoki, Pitkäsenkyläa omasta talosta kuvattuna

Tuulivoimalat haittaavat sekä kansanterveyttä että myös kansantaloutta. Energiaa saadaan vain teoriassa ja rahaa syydetään ulkomaille ihan käytännössä. Veronmaksajien rahoja poltetaan ihan vain huvin vuoksi.

Olen kuitenkin tänään ilmoittanut oireistani ympäristöterveydenhoitoon Kalajoelle. Käsitykseni mukaan sinne ei kovin paljon ole ilmoituksia tullut, mutta luulenpa, että kyse on siitä, että tällaista "ilmoitusvelvollisuutta" ei edes tunneta. En minäkään usko sieltä apua löytyvän, mutta ehkä se joskus vaikuttaa siihen, että Kalajoen kaupunki lopettaa lupien myöntämisen noille häkkyröille. Teen sen enemmän muiden, kuin itseni takia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti