keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Ei jytky, vaan jämäytys


”Kyllä kansa tietää”, sanoi Veikko Vennamo aikoinaan ja oli oikeassa. Suomen maaseudun puolue oli nimeään myöten hieman metsässä, mutta pääsääntöisesti ajoi oikeita asioita. Joskus hieman kyseenalaisin menetelmin, mutta oli yleensä ihmisten puolella ”rötösherroja” vastaan. Puolueella oli muutamia uskollisia kannattajia, mutta varsinaisen menestyksen vaaleista toiseen puolue loi epävakaiden äänestäjien turvin, jotka saattoivat innostua jostakin yksittäisestä asiasta ajattelematta sitä sen pidemmälle.

Vaaleista toiseen ei näin kuitenkaan voida menetellä, sillä sitä mukaa kun teemat alkavat loppua, loppuvat myös äänestäjät. Pääsääntöisesti kyse on ollutkin hetkellisistä kannattajista, jotka ovat kääntäneet puolueelle selkänsä välittömästi, kun ovat havainneet, että heidän ideologiansa ei enää olekaan pop puolueen listoilla.

Suomen puoluekartalla on hyvin vähän puolueita, jotka todella pyrkivät ajamaan tämän maan asioita. Lähes aina on kyse vain vallasta, tapahtuipa kansalle mitä tahansa.

SMP:n nousu ja kuolema eivät opettaneet sen seuraajalle Perussuomalaiset rp:lle yhtään mitään. SMP:n riveissä poliittisen koulutuksensa saanut sanavalmis,mutta helposti ”päreensä polttava” Timo Soini pyrki Veikko Vennamon tavoin itsevaltiaasti viemään puoluetta ”jytkystä” toiseen milloin milläkin teemalla. Soinin retoriikkaan kuuluu lausahdus: ”Vaaleihin on vielä aikaa”, ikään kuin olisi mahdollista keksiä jatkuvasti uusia teemoja, joiden avulla kansaa voidaan taas jymäyttää.

Teemaksi voidaan ottaa lähes mikä tahansa asia taivaan ja maan väliltä, ja aina sille saadaan jonkinlainen kannatus, mutta ilman että tämä teema ajaa yhteistä asiaa, se ei kestä edes jymäytysten väliä. Joskus tehdään laskuvirheitä, jotka kääntyvät itseään vastaan, ja teemaksi otetaan asia, jonka kansa ylipäätään kokee niin vastenmieliseksi, että se karkottaa uskollisimmatkin äänestäjät.

Osa kansasta saattaa hyvinkin innostua esimerkiksi autoveron alennuksesta, kun taas joillekin se on täysin yhdentekevää kokonaisuuden kannalta. Aikoinaan EU-vastaisuus oli myös jotenkin hyväksyttävä teema. Soinin lausahduksille ”missä EU, siellä ongelma” lähinnä vain naurahdettiin. Se ei ollut EU-kriittisyyttä, vaan selkeästi EU-vastaisuutta.

Kun muutamat rasistisesti ajattelevat yksilöt saivat huomattavan henkilökohtaisen suosion, oletti puoluejohto, että tuosta löytyi se uusi viisasten kivi. Puolue sulki suosioonsa muutamia Natsi-Saksaa ihannoivia järjestöjä ja antoi yllättävän näkyvän jalansijan selkeästi natsimyönteisille aatteille ja ihmisille. Kun nämä ihmiset sitten onnistuivat laukomaan täysin typeriä ”kansallissosialistisia” lausahduksia, oli peli pelattu. Puolueen lähtölaskenta oli alkanut, sillä se tosiasia oli unohtunut, että lähtökohtaisesti Suomen kansa on rehellistä ja avuliasta joukkoa, joka inhoaa rasismia.

 
Tässäkään vaiheessa ei puoluejohto ole tajunnut, mistä todellisuudessa on kyse. Kannatuksen laskua pidetään tilapäisenä, hallitusvastuusta johtuvana ja oletetaan, että ennen vaaleja saadaan suunta käännettyä. Ei Timo, ei se käänny, jos ei puolueen suunta muutu.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku johtuu poukkoilevasta ihmisten erottamispolitiikasta, mahtailevasta käytöksestä ja ennen kaikkea rasismista. Hallitukseen osallistumisella ei tämän asian kanssa ole juurikaan tekemistä. Vaikka Timo Soini mahtipontisesti julistaa olevansa maisterisjätkä, on varsin ihmeellistä, että hän ei osaa ratkaista tuota matemaattista tehtävää.

Jos rasismi tuo 1000 ääntä, mutta noin 2000 ihmistä jättää äänestämättä puoluetta samasta syystä, niin siitä on syntynyt menetystä 1000 ääntä. Jopa Jussi Halla-aho osasi kysyä: ”Paljonko arvelet menevän puolueelta ääniä, jos ryhdyn kansanedustaehdokkaaksi.” Eihän siihen varmuudella osattu vastata, mutta kaipa Jussi teki omat johtopäätöksensä eikä ruvennut ehdokkaaksi, vaikka luultavasti olisi tullut valituksi. Yhtä luultavaa on, että pari muuta paikkaa olisi menetetty.

Vaikea sanoa, millaisen tappion juuri kyseinen tapaus olisi aiheuttanut, mutta sen tiedän, että hyvin moni jätti äänestämättä puoluetta juuri noiden rasistien takia.

Kyllä kansa tietää, että rasismi on rasismia ja maahanmuuttokriittisyys maahanmuuttokriittisyyttä, eikä niillä ole mitään tekemistä keskenään. Osa perussuomalaisista on selkeästi rasisteja, ja tämä on suurelta osin ”persujen” suosion laskun takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti