sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Perusitsekäs suomalainen

Kun näitä maailman tapahtumia ja elämän päärmyjä tutkiskelee, ei voi olla havaitsematta suomaisten erityispiirteitä. Totta on, että yleensä positiiviseksi ominaisuudeksi mielletty sisukkuus on osa suomalaista ominaisuutta. Se ei kuitenkaan ole pelkästään positiivinen ominaisuus, vaan se on sukua eräälle varsin negatiiviselle ominaisuudelle, nimittäin itsekkyydelle.

Suomalainen sisukkuus ja itsekkyys kohtaavat puhtaimmillaan täyteen ahdetussa kahvilassa, jossa hortoilet juuri ostamasi kahvikupin kanssa etsien itsellesi istumapaikkaa. Ei tunnu millään löytyvän, sillä puolet pöydistä ja tuoleista on varattu niille, jotka ovat jo ajat sitten nauttineet juomansa ja ruokansa, mutta istuvat vain rupattelemassa toistensa kanssa. Korkeintaan suovat hieman hymähtelevän katseen sinulle, kun sinä tollero olet tullut täyteen kuppilaan. Paitsi että moinen käytös kertoo itsekkyydestä, se kertoo myös sisukkuudesta. Jos hetken on käynytkin mielessä, että paikka pitäisi luovuttaa sille, joka sitä oikeasti tarvitsee, niin sisukkuus astuu esiin ja saa minut syrjäsilmällä seuraamaan, miten tuo kahvikupinkantaja selviytyy tässä elämän risukossa.

"Kyllä kyllä, pääet vaihtamaan kaistaa, heti minun jälkeeni."


Suomalaista työmarkkinoilla vallitsevaa ”sopimusjärjestelmää” on jopa ylistetty, vaikka oikeasti se on joustamattomuudessaan itsekkyyden malliesimerkki. Myönnetään kyllä, että jotain pitäisi tehdä, ehkä jostain pitäisi joustaakin ja pahimmassa tapauksessa jopa leikata, paitsi että se ei koske minua. Minulla on saavutettuja etuja, joita ei saa ottaa minulta pois. Pienessä mielessäkään ei käy, että saattaa olla niinkin, että kaikilla muillakin on saavutettuja etuja, joillakin jopa ihan omasta ansiostaan.

Jos minulta kysyttäisiin - tosin ei kysytä - miksi yhteiskuntasopimuksen syntyminen kesti näin kauan ja miksi se tuli ulos melko vesittyneenä, vastaisin varmaan, että se johtui suomalaisesta itsekkyydestä ja suomalaisesta sisusta. Jaksettiin sinnikkäästi vastustaa sitä, minkä selvästi tiedettiin palvelevan kaikkien etua.

Kaikkihan me muistamme - vai muistammeko - Merimiesunionin ja Niilo Vällärin, jota koko silloinen ammattiyhdistyskenttä ylisti kovaksi ja aikaansaavaksi mieheksi. No mitä Välläri sai aikaan? Suuria sai. Lähes koko suomalainen kauppalaivasto liputettiin vieraisiin satamiin, ja miehistö muuttui suurelta osalta ulkomaalaiseksi. Samaan näyttää nyt pyrkivän AKT.

Pakolaispolitiikka ja rasismi ovat aihe, josta olen paljon kirjoittanut ja varmaan kirjoitan edelleenkin, sillä ei vaikuta aivan terveeltä tämä suomalaisten rasistien suhtautuminen sodasta kärsiviin ihmisiin. Toki minä myönnän, että tänne selviytyvät vain keskimääräistä terveemmät ja työkykyisimmät ihmiset heikompien sortuessa jo matkalla, mutta ei se anna meille oikeutta potkia päähän noita selviytyjiä. Luultavasti on totta, että sekaan sopii myös vaikeammin käsiteltävää porukkaa, jopa rikollisiakin, joita meillä on itsellämmekin, mutta se ei saa olla inhimillisyyden este. Missään tapauksessa emme voi panna joidenkin tekemiä rikoksia syyttömien syyksi. 


Suurin synti on yleistäminen. Mitäpä jos yleistäisimmekin toisin päin. Muistini mukaan Jeesus oli sieltäpäin kotoisin oleva ruskeaihoinen. Voisimmeko sopia, että kaikki sieltäpäin kotoisin olevat ruskeaihoiset ovat hyviä ihmisiä?

No, eihän se noin mene. Jokainen ihminen on yksilö ja sellaisena häntä tulisi myös kohdella. Rasismi on osa suomalaista itsekkyyttä. Jostakin ihmeen syystä me uskomme, että tämä Suomi on meille luvattu maa, johon ei myöhemmin tulleilla ole oikeutta asettua elämään.

Suuri harha on myös luulla, että on olemassa jokin asia, jossa me olisimme maailman parhaita. Lähes kaikissa asioissa me olemme vain keskitasoa, aina emme edes hyvää keskitasoa. Meillä ei ole maailman parhaat kätilöt, meillä ei ole maailman paras koulujärjestelmä, emmekä ole likikään maailman vähiten korruptoitunut maa.

Kun nyt katselin Euroopan jalkapallomestaruuskilpailuja, ajattelin, että on vahinko, että sinne päästäkseen piti karsia. Varmaan Suomi olisi julistautunut maailman parhaaksi jalkapallomaaksi, jos kisoihin olisi puhumalla päässyt. Antavathan suomalaiset ”asiantuntijat” TV-studiossa ohjeita ulkomaalisille, miten näiden pitäisi pelata.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti