tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kalajoen juhannus

Olen koettanut identifioitua kalajokiseksi. Ei se aina ole helppoa, sillä jonkin verran kulttuurinälkäisenä vierastin hieman esimerkiksi TV-ohjelmaa Kalajoen Hiekkasärkistä. Ne pätkät jotka näin, pitivät sisällään pääasiassa humalaisten örveltämistä, joka ei mielestäni antanut oikeaa kuvaa kalajokisuudesta. Toki sitä on kaikkialla Suomessa ja se on, valitettavasti, se kuva, joka suomalaisuudesta on muualla maailmassa.

Kun nyt päivystin ortodoksisen tsasounan rakennustyömaalla juhannuksen ajan, sain oikein aitopaikalta seurata ”äidin kultien” juhannuksen viettoa. Ei se mukavaa ollut katsella, kun 10 – 16-vuotiaat lapset kokeilivat alkoholin avartavaa vaikutusta. Kumma, ettei Kalajoen kaupunki mitenkään ole asiaan puuttunut. Onko niin, että raha menee kaiken muun edelle, sillä olen kyllä kuullut, että menoista huolimatta myös tuloja syntyy? Rahako tekee Kalajoen päättäjistäkin sokeita? Tätä kirjoittaessa en vielä tiedä, onko saldona kuolleita ja vakavasti loukkaantuneita, mutta tuskinpa Kokkolan ja Oulaisten sairaalat olivat aivan suotta erikoisvalmiudessa tämän kansallisesti tunnetun ”kulttuuritapahtuman” vuoksi. Saamani tiedon mukaan Kalajoen oma sairaala ei asiaan reagoinut mitenkään.  Jos joku kuolee, niin humalaansa kuolee, joten väliäkö sillä.



Olen antanut kertoa itselleni, että vanhoina hyvinä aikoina Hiekkasärkillä oli peräti omat putkat pahimman mekastuksen hillitsemiseksi. Nyt ei ole koko Kalajoella edes omaa poliisia, vaan Särkkien päivystyskin hoidetaan Ylivieskasta käsin. Poliisi tosin ei uskaltanut nousta edes autosta ulos pahimmissa mellastuspaikoissa, vaan keskittyi sakottamaan ja puhalluttamaan rauhallisia autoilijoita, jotka eivät tunnetusti vastusta virkavaltaa.

Enhän minä ole edes kalajokinen, olen joskus kuullut sanottavan. En siis saisi arvostella jo vakiintuneita kalajokisia käytäntöjä. No, yleensä olenkin hyvin myötämielinen tätä kaupunkia kohtaan ja sanonut monia kiitoksen sanoja, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että korjattavaakin on. En edes ehdota, että Hiekkasärkkien juhannus pitäisi lopettaa, mutta kaupungin pitäisi siihen paneutua hieman enemmän tosissaan.  Järjestysmiehiä paikalle riittävästi poliisin avuksi ja terveyskeskukseen erityisvalmius. Uskokaa ihan huviksenne! Juhannuksenvietto Särkillä on kauheaa sikailua ja varmasti vahinkoja sattuu.  Tuskinpa näitä tilaisuuksia edes järjestettäisiin, jos vanhemmat oikeasti tietäisivät, missä heidän lapsensa menevät.



Mitä siihen tulee, olenko minä kalajokinen vai en, niin tarkastakaa väestörekisteristä.  Kyllä minä, Kallan kuvernööri, maksan veroni Kalajoen kaupungille, ja olen muutoinkin koettanut sarkani kuokkia. Tuskinpa kaupungille koskaan olen vahinkoa tuottanut, vaikka joitakin kulttuuriarvoja olenkin koettanut puolustaa.  

Ja lopuksi pieni vihje jälkien siivouksen helpottamiseksi. Pääsylippujen ostajille panttia vastaan jätesäkki, jonka voisi palauttaa roskilla täytettynä. Pantti maksetaan takaisin vain roskilla täytetyistä jätesäkeistä.   

1 kommentti: