maanantai 1. kesäkuuta 2020

Muistoja menneiltä vuosilta. Leiripäiväkirja 1991


Paikkoja siivotessani löysin vanhan leiripäiväkirjan, jota olin pitänyt leiriltä, jonka järjestin Suomen nyrkkeilyliiton joukkueelle heidän valmistautuessaan Tampereella pidettäviin  MM-nyrkkeilyihin.  Päiväkirja on lähes kolmen vuosikymmenen takaa, mutta uskon, että ainakin mukana olleita kiinnostaa muistella tätä Narva-Joensuussa Virossa pidettyä leiriä. Ehkäpä panen tästä linkin myös Nyrkkeilyveteraanien facebook-ryhmään.





Suomen Nyrkkeilyliitto
MM-93 projektiryhmien leiri 09.– 15.8. 1991
Narva-Joensuu Viro
LEIRIPÄIVÄKIRJA

Suomi oli saanut järjestettäväkseen vuoden 1993 MM-nyrkkeilyt. Ne päätettiin pitää Tampereella. Nyrkkeilyliiton vuotuisessa ”luvunlaskussa” tilaisuudessa Oulussa vuonna 1991 päätettiin, että kisoihin mahdollisesti kyseeseen tulevista liiton nyrkkeilijöistä muodostetaan kaksi ryhmää, joista A-ryhmän muodostavat tämänhetkiset edustusnyrkkeilijämme ja B-ryhmän muodostavat mahdollisesti parin tulevan vuoden aikana vaadittavalle tasolle nousevat nyrkkeilijät.

Olin noihin aikoihin Nyrkkeilyliiton valmennusvaliokunnan puheenjohtajana ja samaan aikaan työskentelin omissa työprojekteissani Narva-Joensuussa Virossa.  Yhteistyökumppanina oli Narva-kolhoosi, jonka johtaja Viktor Radionov lupasi omalta osaltaan auttaa suomalaisia nyrkkeilijöitä, mikäli nämä haluaisivat leiriytyä Narva-Joensuuhun. Kun parikin virolaista valmentajaa lupasi tuoda omalla kustannuksellaan leirille muutamia tosi hyviä venäläisiä nyrkkeilijöitä, tarjosin Nyrkkeilyliitolle tätä mahdollisuutta.

Minä lupauduin henkilökohtaisesti kustantamaan mahdollisesti tarvittavan lisäkustannuksen Virossa olon ajalta. Nyrkkeilyliiton kustannettavaksi jäisi vain matka Tallinnaan, josta eteenpäin päästäisiin Narva-kolhoosin kustantamalla linja-autolla.

Suomalaisnyrkkeilijät huoltojoukkoineen saapuivatkin 08.08.1991 Tallinnan satamaan, jossa olimme kolhoosin bussilla heitä vastassa.

Leiri alkoi seuraavana päivänä.  Aikaisemmin päivällä olimme kokoontuneet paikallisen ryhmän kanssa suunnittelemaan leirin ohjelmaa.

Suunnitteluryhmässä tällöin olivat mukana virolaisvalmentaja Juri Kudrjasov, Narva-kolhoosin johtaja Viktor Radianov, hotellin johtaja Viktor Rustalov, tulkkinamme toiminut Toomas Putsep sekä allekirjoittanut.

Suunnittelimme pääosin leirin sisällön, mutta emme halunneet lyödä harjoitusohjelmaa lopullisesti lukkoon, sillä halusimme antaa suomaisvalmentajien vaikuttaa harjoitusten sisältöön.

Muutama leirille osallistuva venäläisnyrkkeilijä saapui myös päivän kuluessa leirille.

Perjantai 09.08.1991
Oli ensimmäinen varsinainen leiripäivä. Osa harjoituksista oli tarkoitus pitää ulkona, mutta sää ei näyttänyt suosivan meitä. Ulkolämpötila oli 15oC ja veden lämpö 22oC. Satoi myös vettä. Vielä nytkin vaikutti osa suomalaisista hyvin merisairailta, sillä tuulen nopeus oli matkan aikana 25 m/s, joka oli kantosiipialukselle kovasti keinuttavaa. Kevyet iltaharjoitukset kuitenkin pidettiin.

Huoltoryhmän lisäksi suomalaisista olivat mukana: Jukka Heikkinen, Harri Hosio, Jyri Kjäll, Kai Kauramäki, Tommi Kärkkäinen, Janne Leino, Marko Nieminen, Juha Temonen, Juha Turkka, Mika Tossavainen, Reijo Vuorinen, Sami Elovaara, Henry Heiskanen, Jari Johansson, Jarmo Malinen, Jani Nousiainen, Anssi Peräjoki, Juha Sauramo, Ville Teriö, Pekka Toikka ja Tommi Tapio.

Lauantai 10.08.1991
Porukka oli pääsääntöisesti toipunut.  Lievästi sairaana olivat Janne Leinonen ja Reijo Vuorinen, joten heille suositeltiin vain hyvin kevyttä harjoittelua.  Tekniikkaharjoituksissa päivällä myös he olivat mukana.
Ammulenkki tehtiin klo 8.00.
Paritekniikkatreenit klo 12.00, joissa siis kaikki olivat jotenkin mukana.
Iltapäivän treeneissä klo 17.00 Temosen Juhan poskesta meinasi hammas kaivautua läpi, jotenka miehelle suositeltiin parin päivän ottelutaukoa.
Kokonaisuutena fiilis oli kuitenkin hyvä, vaikka vettä tuli edelleen taivaan täydeltä.

Sunnuntai 11.08.1991
Herätys aamulla normaaliin tapaan.  Ainakin huoltoryhmään kuulunut Pave Martenson oli sen verran kova naama, että kävi meressä uimassa. Veden lämpötila oli kai jotain 20oC,joten ei kai se ihan mahdoton ollut.
Merosen Risto oli harjoitusten vetovuorossa. Ohjelma ei juurikaan poikennut venäläisten metodeista.
Minä käväisin illalla Ankkuri–baarissa, jossa jouduin paikallisten tenttiin. Olivat ilmeisesti huomanneet suomalaisen ryhmän.

Maanantaina 12.08.1991
Ei oikeastaan eronnut edellisistä päivistä. Minäkin rohkenin aamu-uinnille, mutta en sentään lähtenyt juoksemaan kovakuntoisten urheilijoiden mukaan.
Illalla oli valmentajien saunailta.

Tiistai 13. 08. 1991
Heti aamusta satoi, mutta se ei pelottanut lenkkeilijöitä. Kärkkäisen Tommi oli oudosti kateissa, mutta löytyi kuitenkin joskus päivällä. Minä en oikein vieläkään tiedä katoamisen syytä, mutta hyvä että mies löytyi.
Hotellin johto oli unohtanut poikien saunaillan, vaikka Rustalov oli itse ollut sitä suunnittelemassa.  No saatiinhan se sauna lopulta lämpimäksi.


Keskiviikko 14.08.1991
Näin se vaan aika vierähtelee. Viimeistä edellinen päivä. Herätys ja normaalit aamutoimet lenkkeineen ja uinteineen. Aamutoimien jälkeen käytiin porukalla Narvassa ostoksilla.  Sitten päivällä taas treeneihin ja illalla sparrausta venäläisten kanssa.  En oikeasti tiedä, minkä tasoisia neukut olivat, mutta vaikuttivat tosi hyviltä.
Kunnon selkäsaunaa ei saatu, joten illalla mentiin sitten oikeaan saunaan.

Torstai 15.08.1991
Pitäisiköhän sanoa, että ovat korkeimmat voimat olleet treenauksen kannalta hyvinä, sillä aurinkoiset hietikot eivät juurikaan ole houkutelleet. Näin leirin viimeisenä päivänä aurinko kuitenkin rupesi porottelemaan koko tehollaan.
Päivällä olin Toomaksen kanssa Sillamäessä hoitelemassa asioita ja huomista kuljetusta Tallinnaan.  Iltapäivällä palasin reissultani ja kuulin, että treenit olivat menneet ihan ok. Käytiin Toomaksen kanssa vielä illalla pääjohtajan pakeilla kyselemässä, onko kaikki ok. Tyytyväisiä tuntuivat olevan, joten illalla annettiin poikien rentoutua Ankkurissa.

Perjantai 16,08.1991
Nyt on aamu ja klo 6.30. Suomalaiset ovat juuri lähteneet bussilla kohti Tallinnan satamaa.  Tunnin päästä lähdetään kolhoosin pikkubussilla perään ja tavataan vielä kerran satamassa.
Leiri on ohi ja tuntuu, että kaikki ovat tyytyväisiä sen antiin. Luulisin myös liiton olevan tyytyväinen, sillä oletan, että tämä oli historian halvin ulkomaanleiri ja sparrausvastustajatkin olivat keskiarvoa parempia.  Todellista tuntua jo MM- kehäänkin. Leiri on ohi, ja voimme odottaa jopa useampiakin mitaleja karkeloista.

Ari Keronen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti