maanantai 19. syyskuuta 2016

Onnittelut Ranualle viisaasta päätöksestä


Ranuan valtuusto teki tosi viisaan päätöksen tuulivoima-asiassa ja vieläpä täysin ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Valtuusto kielsi lähes yksimielisesti tuulivoimala-nimellä kutsuttujen häkkyröiden pystyttämisen kunnan alueelle. Kielteisen päätöksen perusteena oli muuallakin tunnetut tosiasiat. Turistit katoavat paikkakunnalta, on mahdollista että eläinpuiston eläimet sairastuvat ja myös ihmiset alkavat voimaan huonosti. 

 
Myös Kuusamon kaupunki vastustaa tuulimyllyjen pystyttämistä, ja mikä erikoisinta: myös vihreät ovat alkaneet tajuamaan häkkyröiden haitalliset vaikutukset ja kääntyneet tuulivoiman vastustajiksi. Tämänkaltainen takinkääntöhän on tunnettu jo monessa paikassa ulkomailla. Vastustajien listaan voidaan lisätä myös Kemijärven kaupunki, joskaan en tarkoin tiedä, mitä heidän perustelunsa pitää sisällään.

Tuulivoiman vastustaminen ei sinänsä ole vaikeaa. Täytyy vain ottaa hieman asioista selvää, uskoa ulkomaalaisia tutkimuksia ja ”suomalaista” matematiikkaa. Kunnat kuvittelevatkin saavansa kiinteistöverotuloja, vuokratuloja ja joitakin työpaikkoja. Kokemukset lähes kaikkialla Suomessa osoittavat, että tuulivoimalobbareiden liioittelema ”ilo” on varsin lyhytaikainen ja kompensoituu kokonaan, vaihtuen jopa miinusmerkkiseksi, kun myllyjen purkukustannukset kaatuvat maanomistajan niskoille yhtiöiden mentyä konkurssiin. Kun meidän veronmaksajien tuki tuulivoimalle lakkautetaan, on lähes varmaa, että useimmat näistä ”tuulella käyvistä” yhtiöistä kaatuvat ja tuo karu tosiasia on edessä. Toinen ongelma on se, että mistään ei löydetä sellaisia kaatopaikkoja, joka ottaa vastaan tällaisen määrän ongelmajätettä.

Tosiasiassa tuulivoiman puolustaminen on huomattavasti vaikeampaa, sillä ei ole olemassa yhtään fysikaalisesti tai matemaattisesti kestävää syytä, jolla tätä ns. energiaa voitaisiin puolustella. Kokonaisvaltaisesti taloudelliset haitat ovat kuitenkin enemmän valtakunnallisia kuin paikallisia, mutta näkyvät pitkässä juoksussa koko valtakunnassa. Yksikään todellinen asiantuntija tuskin löytää yhtään seikkaa, jolla tuota massiivista rahojen tuhlausta voitaisiin puolustella.

Meidän on yksinkertaisesti pakko lakkauttaa tuo yksityisille yrityksille myönnetty ”veronkanto-oikeus”. Siitä seurauksena olisi luonnollisesti se, että myös kauppatase paranisi, kun tarpeettomien myllyjen osto ulkomailta loppuisi. Tällä maalla ei yksinkertaisesti ole varaa kustantaa noiden yritysten tuottoja.

Olen elänyt sen ajan, että olen saanut nähdä kaikenlaisia työllistämisen vippaskonsteja, mutta tämä tuulimyllyjen pystyttäminen ei täytä edes mitään niistä kriteereistä, joita työllistämiselle on asetettu. Pääasiassa näitä laitoksia rakentavat ulkomaalaiset. Koko maan hyvinvoinnin kanalta olisi tullivoimaa parempi vaihtoehto, että tuolla vastaavalla rahalla maksettaisiin työttömille siitä, että lapioivat lunta kasasta toiseen. Ei siinä hommassa ainakaan sairastuisi eikä syntyisi kansantaloudellista tappiota, vaikka ei siitä mitään hyötyäkään olisi. Jäteongelmakin poistuisi kun lumi sulaisi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti