sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Hymyilevä mies


"Hymyilevä mies" on elokuva, joka kertoo nyrkkeilijä Olli Mäestä ja hänen ottelustaan maailmanmestaruudesta Davey Moorea vastaan Helsingin olympiastadionilla 17. elokuuta 1962. En ole nähnyt elokuvaa, mutta sain erittäin autenttisen kuvauksen siitä ensi-illassa läsnä olleelta. Kirjoitan tämän blogin lähinnä siksi, että suosittelen leffaa kaikille, joita elokuvataide yleensä kiinnostaa, vaikka nyrkkeily ei niin paljon kiinnostaisikaan. Ilman muuta olen eturivissä silloin, kun saan tilaisuuden katsoa tuon näytöksen.

Eturivissä olin silloinkin, kun nuo tapahtumat oikeasti tapahtuivat, joten siihen kai kiinnostukseni paljolti perustuu. Täytyy sanoa kuin runoilija aikoinaan: ”Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin.”

Niin, kyllä tuo kokemus täytyy kokemuslistaani liittää, sillä todellakin olin silloin paikalla. Kerron nyt tapaukset sellaisena kun minä ne muistan, sillä mitään vaikutteita elokuvasta en ole saanut, koska en vielä ole filmiä nähnyt.

En tiedä, oliko Olli kommunisti vai ei, mutta sellainen kuva minulle syntyi, että olympiajoukkueesta hänet oli pudotettu pois juuri sen takia, että hän oli TUL:n urheilija ja jotenkin ”sopimaton” edustamaan valkoista Suomea. Tästä närkästyneenä Mäki solmi ammattilaissopimuksen Eelis Askin kanssa ja menestyikin kohtalaisesti, voittaen mm. Euroopan mestaruuden ja selvisi aina MM otteluun.

Olin silloin 18-vuotias nuorten Suomen mestari ja matkustin Jyväskylästä Helsinkiin tuon tapahtuman kynnyksellä. Sain seurata harjoituksia Kumpulan uimalassa ja osallistuakin niihin. Muistan Davey Mooren lisäksi maailman listan kakkosen Eddie Cottonin, jonka kanssa sain itsekin olla kehässä. Cotton kohtasi stadionin illassa Pekka Kokkosen, jonka lämmittelijänä myös olen toiminut. Olihan siellä monia hyviä ulkomaalaisia, joiden nimet eivät enää ole mielessäni, tai ainakaan en osaa kirjoittaa niitä. Suomalaisnyrkkeilijät taidan muistaa melkein kaikki, sillä olin joskus aikaisemminkin käynyt stadionin nyrkkeilysalilla Askin tallin harjoituksissa. Pentti Rautiainen, Mauri Backman, Ilkka Koski ja Risto Luukkonen olivat ainakin niitä nyrkkeilijöitä, jotka esiintyivät Kokkosen ja Mäen lisäksi. Taisivat kaikki muut voittaakin ottelunsa, paitsi juuri Pekka ja Olli.

Minun näkemykseni mukaan Ollin kohtaloksi muodostui painonpudotus. Kun 80-kiloinen muori tuskailee kilon pudotuksen kanssa, hän on kovasti ylpeä, jos hän on onnistunut kuukaudessa saavuttamaan tuo tavoitteensa. Voitte vain kuvitella miltä vähän yli 60 kg painavasta treenatusta urheilijasta mahtaa tuntua, kun muutamassa päivässä on pudotettava yli kuusi kiloa. ”Voimat meni ja nälkä oli”, sanoi Olli. Taisi Olli noihin aikoihin löytää vaimonsakin, mutta tuskin tuo tappio Davey Moorelle sillä selittyy. Olisihan maailmanmestaruus toki ollut hieno kihlajaislahja.

Askin tallin varsinaisina treenareina toimivat Vartiaisen veljekset. En muista enää nimiä, mutta heistä toinen oli kehän kulmassa ottelun aikana. Jotenkin jäi mieleeni, kun toinen erä alkoi ja Vartiainen oli juuri laskeutumassa korokkeelta alas, niin Moore onnistui ensimmäisen kerran iskemään Mäen kanveesiin. Istuin stadionin nurmella eturivissä ja kieltämättä hätkähdin, mutta siitä huolimatta mieleeni painui Vartiaisen lakooninen toteamus: ”No nyt se pökräs.” Ei Olli vielä silloin pökrännyt, mutta parin seuraavan maahanlyönnin jälkeen ottelu oli ohi.

Kuulemma väitetään, että ottelu järjestettiin sen takia Ollin normaalia sarjaa alempana, että Eelis Askin entisellä sarjalla olisi ollut jotain tekemistä asian kanssa. Tätä minä en usko. Todellinen syy lienee se, että sopimus syntyi juuri tässä sarjassa. Sarjaa ylempänä olisi ollut paljon pitempi matka tämän tason otteluun.

Olkoon miten vain, mutta kaikesta huolimatta elokuva antaa hyvän opetuksen nyrkkeilyn kovasta maailmasta, joten kannattaa kyllä katsoa. 


 

Hymyilevä mies / Haastattelussa Juho Kuosmanen, Jarkko Lahti ja Oona Airola: https://www.youtube.com/watch?v=g8cbxyYtsPU
Jarkko Lahti: "Elokuva ... on kaunis, lämmin ja hauska, siis komedialinen..."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti