keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Uutisia Saksasta


Niin taas sattuu tuulemaan siitä suunnasta, että nuo häkkyrät eivät anna katsoa edes uutisia televisiosta, joten nyt on sitten aikaa kirjoittaa taas blogia. Täytyy koettaa löytää edes joku hyvä puoli kaikesta, jos se nyt on sitten katsottava hyväksi puoleksi, että televisio ei suostu näkymään muuta kuin lievän länsituulen aikana. 

Kun en kerran Suomen uutisia saa katsoa, niin kerron nyt sitten, millaisia uutisia Saksasta kuuluu. Onneksi meillä on suorat yhteydet Saksaan, päinvastoin kun useimmilla muilla Kalajoen asukkailla, että ei ihan tarvitse tuulivoimayhtiöiden lobbareita uskoa. Vaeltakoot vaan tuossa haaveen sumussa, mutta pientä vastuuntuntoa täytyisi kuitenkin tuntea silloin, kun ihmisten elämä alkaa olla vaikeaa.

Tässä nyt sitten taas pientä piristystä tuulivoiman ystävien arkeen.

Olen hyvin tietoinen, että tuulivoimayhtiöt lupaavat myllyille kaksinkertaisen eliniän ja kolminkertaisen hyötysuhteen todellisuuteen nähden.

Saksan tuulivoimalat ovat puolta pienemmät kuin esimerkiksi tänne Kalajoelle rakennetavat, juuri siitä syystä, että niiden oletettiin häiritsevän ihmisiä vähemmän. Tehoja ei siis sellaisenaan voida verrata, mutta hyötysuhdetta ja käyttöikää kyllä.

Saksan Baden Württemberg on kaunista seutua, jossa ennen oli paljon matkailijoita, jotka kuitenkin koko Saksassa ovat alkaneet karttaa seutuja, joissa noita häkkyröitä on. Se on merkittävä menetys monelle matkailuyritykselle ja seuduille, joiden tulot ovat muodostuneet suurelta osin matkailusta.

Saksassakin tunnetaan tuulivoimalobbareiden ammattikunta, joka nyt henkeään pidätellen vain odottaa, tuleeko suoranaisia petossyytteitä. Havaittiin nimittäin yllättäen, että kun myllyjä markkinoitiin jollakin tietyllä nimellisteholla, uskoivat monet päättäjät, että sen verran tehoahan sieltä saadaan. Yllätys, yllätys, kun sitten myllyt oli pystytetty ja olleet jo vuosia käytössä, paljastui tuo karmea totuus.

Myllyt eivät tuottaneetkaan sähköä kuin 5% prosenttia nimellistehosta. Viimeisimmän sähköpulan aikoihin saatiin Suomessa suunnilleen samaa luokkaa oleva sähkömäärä meidän 260 silloisesta voimalastamme.

En tiedä, millaisia käyttöikiä saksalaiset ovat laitoksilleen luvanneet, mutta keskimääräin käyttöikä tilastojen mukaan on noin 13 vuotta. Suomen lobbarit puhuvat lähes kaksinkertaisesta käyttöiästä - paitsi että sellaista myllyä ei vielä ole rakennettu.

Tietysti voidaan väittää, että Suomessa osataan rakentaa pitkäikäisempiä myllyjä. Voi olla että osataankin, mutta kun täällä ei niitä enää rakenneta, niin jää tuokin väittämä toteen näyttämättä. Nämä tuulimyllyn osia rakentavat yhtiöt eivät nimittäin olleet itsekään niin pitkäikäisiä.

Nykyisin Suomeen tuotavat tuulivoimalat ovat pääosin Saksan kautta ostetut, mutta viimeisimmän tiedon mukaan Turkissa rakennettuja, joten ainakin niiden rahtaus Suomeen syö kovasti kansainvälistä vaihtotasettamme.

Kokemukseni on, että suomalaiset kyllä osaisivat myllyjä asentaa, mutta kun kaupat ovat sellaisia, että myös asentajat tulevat ulkomailta, niin suomalaisille ammattimiehille on taas tarjolla vain katsomopaikkoja.

Saksan 13 vuotta kestävät laitokset olivat pääosin Saksassa rakennettuja. En ole antanut itselleni syöttää sellaista puppua, että turkkilaiset ja kiinalaiset olisivat löytäneet sen viisastenkiven, jonka avulla nämä tekisivät parempaa työtä kuin mitä tehdään Saksassa.

Päinvastoin kuin suomalaiset lobbarit väittävät, ei tuulivoima enää ole aikoihin ollut Saksassa erityisen suosittua. Valtakunnallinen luonnonsuojelujärjestö NABU on hajonnut kahtia tuulivoiman aiheuttamien eläinkuolemien takia. Maassa toimii juuri tällä hetkellä 700 järjestöä, joiden pääasiallinen tehtävä on vastustaa tuulivoimaa.

Tuulivoimaa on lobattu kaikkialla maailmassa halpana ja saasteettomana energiana. En usko, että sitä kukaan vastustaisi, jos se todella sellaista olisi. Hollanti on jo voimakkaasti rajoittanut tuulivoimalaitosten asentamista. Englanti sallii niiden rakentamisen vain merelle. Ovatkohan nämä valtiot hulluja, kun eivät suostu ottamaan lähes ilmaista energiaa? Vai olisiko sittenkin niin, että hinta, joka noista muutamista megawateista joudutaan maksamaan, onkin kohtuuttoman kallis?

Kuten jo olen kertonut, olen kirjoitellut näistä asioista tosi paljon. Tutkinut myös faktoja kaikkialta ja kirjoitin asiasta myös täkäläiselle tuulivoimayhtiölle. Vastaus ilman allekirjoitusta oli varsin ylimielinen: ”Mene lääkäriin.” No, olenhan minä käynytkin, mutta näyttää olevan totta tuo ulkomaalaisten lääkärien toteamus: "Suomalaiset lääkärit eivät ole saaneet riittävää kokemusta tuulivoiman aiheuttamista sairauksista".

No niin, tässäpä tätä taas olikin. Menenpä taas katsomaan onko tuuli kääntynyt niin, että voin seurata telkkaria. ´


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti