sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Huuhaa...

Kuuntelin tässä eräänä aamuna taas YLE:n puheradiota. Yliopistoihmiset keskustelivat siellä koko maailmaa vaivaavasta vaivasta nimeltä HuuHaa... HuuHaa on sana, jota käytetään perättömistä tai täysin epätieteellisistä väitteistä ja uskomuksista, joita ei mitenkään voida näyttää toteen. 


  Kuva: Helsingin yliopisto
  
Nämä huuhaat ovat joskus jopa vaarallisia ja kansainvälisestikin haitallisia. Jopa Suomen eduskunnassakin on muutama vuosi sitten käsitelty lakialoitetta, jonka mukaan matkapuhelinverkoston tornien sijoittelu lastenkotien ja koulujen läheisyyteen pitäisi kieltää, koska niiden lähettämä säteily vaarantaa terveyden. Minulla ei ole historian tietoa siitä, mitä hankkeelle tapahtui, kun eräs alan professori lähetti kansanedustajille henkilökohtaisen kirjeen, että mastot eivät säteile, vaikka kännyköissä on kyllä havaittu lievää säteilyä. Kuitenkin ne ovat nimenomaan kännykät, jotka säteilevät, eivät linkkimastot. Kännyköitten aiheuttamaa säteilyä on kyllä tutkittu, mutta toistaiseksi puhelimien kohtuullinen käyttö ei ole osoittautunut vaaralliseksi. Terveydelle vaarallista huuhaata on kuitenkin esimerkiksi homeopatia silloin, kun sen annetaan syrjäyttää virallinen lääketiede. Lukemattomia kuolemantapauksia on todettu ympäri maailman silloin, kun lääketieteellinen hoito on kokonaan laiminlyöty jonkin vaihtoehtoishoidon nimissä. Edes liikunta ei paranna mitään sairautta, mutta saattaa kyllä edistää joidenkin vaivojen paranemista.

Tunnetuin huuhaa huijaus on toistaiseksi todettu ikiliikkujaan liittyväksi. Eräs ulkomaalainen yhtiö on kymmenen vuoden ajan kerännyt rahoitusta muka keksimänsä ikiliikkujan edelleen kehittämiseksi. Monet varakkaat ihmiset ovatkin sijoittaneet rahojaan tuohon hankkeeseen. Kokemusta on kertynyt, mutta riittäisiköhän se vastapainoksi tyhjälle? Minkäänasteista ikiliikkujaa ei vielä ole ilmestynyt.

Suomeenkin yksi tälaäinen laite on tilattu ja jo maksettukin, mutta toistaiseksi ei edes tyhjää kenkälaatikkoa ole saatu. Tuo vedätys jatkuu edelleen, ja voin vain kuvitella, kuinka nuo "keksijät" nauravat partaansa ihmisten herkkäuskoisuudelle.

Pitkään "huuhaa-tieteiden" luetteloon minä lisäisin alkuräjähdyksen ja tuulivoiman. Mitään alkuräjähdystä ei ole todettu tapahtuneen, eikä kannattavaa energian tuotantoa tuulivoimalla ole kyetty aikaan saamaan.

Tuulivoimalle olen juuri tästä syystä vihainen. Se on vedätystä, johon on pakolla otettu mukaan nekin, jotka suhtautuvat skeptisesti näihin hankkeisiin. Vero on vain maksettava, ja osa siitä menee kannattamattoman energian tukemiseen.

Vähintään toivottavaa olisi, että myös tuo tuulivoimahäkkyröiden rakentaminen ihmisten asuttamille paikkakunnille kiellettäisiin lain voimalla, sillä näiden haitallisuudesta on toki tieteellistä näyttöä.

Sanotaan, että me elämme oikeusvaltiossa. Varmasti näin onkin, jos oikeusvaltiolla tarkoitetaan vain valtiota, joka valvoo omien lakiensa noudattamista.

Minun näkemykseni oikeusvaltiosta on kuitenkin hieman toisenlainen. Se reagoi välittömästi, jos tiede pystyy osoittamaan, että laissa on aukkoja, jotka pitäisi tukkia heti, jotta ei vahinko pääsisi leviämään.

Olen jokseenkin varma, että jos Suomessa myytäisiin "ei oota" niin, että otettaisiin raha vastaan, mutta ei edes yritettäisi lähettää mitään vastineeksi, niin petostuomio pätkähtäisi.

Samantapainen petostuomio pitäisi kolahtaa myös tuulivoimayhtiöille, joka ovat pettäneet jopa valtiotakin nostamalla kalliita tuulivoimatukia työllistääkseen ulkomaalaisia työntekijöitä ja ulkomaalaisia " myllyjen rakentajia". Oikeasti valtio ei saa sentinkään vertaa vastinetta noille rahoilleen.

Tämä on juuri sitä talouspolitiikkaa, jonka takia me olemme yksi maailman hitaimman talouskasvun maista ja jonka takia luottoluokituksemme aina vaan näyttää putoavan. Aikaisempina vuosina aktiivi ikäluokka on pystynyt työllään kompensoimaan poliitikkojen töppäykset, mutta nyt nämä ikäluokat pienenevät jatkuvasti. Asiaa ei yhtään auta se, että vaikka suurin osa kansaa olisi valmis tinkimään joistakin henkilökohtaisista eduista yhteisen hyvän eteen,niin ammattiyhdistykset eivät noudata edes jäsenistönsä tahtoa.

En koskaan aikaisemmin ole iloinnut vanhuudestani näin paljoa. Nyt olen jokseenkin varma, että ennätän pois tältä planeetalta vielä ennen lopullista romahdusta.

Uskokaa vain... romahdus tapahtuu, jos eivät pakolaiset rakenna tätä maata uudelleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti