perjantai 23. lokakuuta 2015

Taivasten valtakunta


 
Kautta historian ovat ihmiset ihmetelleet, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Toiset uskovat syvästi, että elämä jatkuu jonkinasteisessa muodossa. Sanoisin jopa, että tämä on enemmistön mielipide, mutta se vaatii jonkinlaista uskoa, sillä täysin aukottomasti kukaan ei ole tullut kertomaan, mitä taivasten valtakunnassa on tapahtunut ja millainen se oikeasti on. Samaan kategoriaan kuuluu myös helvetillä pelottelu. Tokihan olisi jotenkin loogista, että hyvin ja kunnollisesti elämänsä elänyt ihminen saa jonkinlaisen palkkion teoistaan, yhtä varmasti kuin retkut, retaleet ja rikolliset saavat rangaistuksen.

  
Muistan, miten olin partiossa melko nuorena. Ihan nuorena olin ”kolkkapoika”, ja kolkkapoikien kokouksissa leikittiin myös leikkiä jonka nimi oli huhu. Huhu oli leikki, jossa jollekin kerrottiin salaisuutena pieni tarina. Edellisen piti kertoa sama tarina seuraavalle ja hänen taas seuraavalle. Kun tarina kulki 6 – 8 pojalle, viimeisen tehtävänä oli kertoa se julkisesti. Ihme kyllä, sitä ei juurikaan voinut tunnistaa vertailussa alkuperäiseen. Kenenkään ei pitäisi olla hämmästynyt, sillä näin todella tapahtuu, siitäkin huolimatta, että jokainen on pyrkinyt kertomaan tarinan täysin muuttumattomana. Näin todella tapahtuu myös ns. sosiaalisessa mediassa. Jokainen kielenkääntäjä tuntee tuon ilmiön, joka johtuu paitsi kulttuurisista eroista myös sadoista sanoista, jotka ovat samanlaisia, mutta tarkoittavat eri kielissä eri asioita. Me kaikki katsomme myös asioita kukin omasta suunnastamme.

Minun kerettiläisyyteni pulpahtaa taas pintaan, kun muistutan, että Raamatun suomenkielinen käännös on syntynyt näin. Koska Raamattu on ehkä maailman eniten käännetty kirja, on aihetta olettaa, että lukemattomia muitakin käännöksiä on syntynyt samalla tavoin, kielestä toiseen. En nyt halua mitenkään arvostella Raamatun sisältöä sellaisenaan, sillä pidän sitä edelleen hyvänä kirjana. Käännökset kuitenkin selittävät sen, miksi maailmassa on satoja uskontoja, jotka nojaavat Raamattuun ja uskovat olevansa ainoita oikeassa olevia. Todellisuudessa he katsovat vain omaa raamatunkäännöstään omasta suunnastaan, eikä heidän pienessä mielessäänkään käy, että toinen katsoo koko asiaa hieman eri kantilta.

Jotenkin olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että ei meidän Kristus niinkään pidä tärkeänä, mitä mieltä olemme jostakin yksityiskohdasta hänen aikalaistensa muistelmissa kuin siitä, mitä hän aikanaan opetti. Tärkeimpiä asioita olivat kai käskyt ja rakkauden sanoma. Eri käännöksissäkin ne ovat säilyneet lähes muuttumattomina. Oikeasti ei siis ole tärkeää, miten luemme Raamattua, vaan miten me elämme.

Olen useaan kertaan sanonut, että minä olen ortodoksi ja aion ortodoksina myös pysyä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toisiin uskontokuntiin kuuluvat heitettäisiin armotta helvettiin. Luulen, että kaikki, jotka elävät Kristuksen oppien mukaisesti, ovat tervetulleita Taivasten valtakuntaan, jos ovat pyrkineet sovittamaan omat ”syntinsä” täällä maan päällä ja ovat pyrkineet elämään ns. kunnollisen elämän sen jälkeen.

Uskonnot ovat kuin poliittiset puolueet. Niitä on satoja ja kaikki joltakin osin oikeassa, mutta joiltakin osin myös väärässä.

Islaminuskoiset uskovat Koraaniin samalla tavoin kuin me Raamattuun. Myös Koraani on käännetty useille kielille, eivätkä siinä kääntämisen vaikeudet ole olleet juurikaan vähäisemmät kuin Raamattua käännettäessä. Jos joku seuraa tarkasti molempien pyhien kirjojen tekstiä, ei voi olla huomaamatta kirjojen samankaltaisuutta useissa osin. Väitteeni siitä, että Koraani on Raamatun osittainen kopio, perustuukin siihen, että Raamattu on kirjoitettu satoja vuosia aikaisemmin kuin Koraani. Kopiointi ei siis ole voinut tapahtua päinvastoin, mutta mielestäni se todistaa, että myös muslimit uskovat samaan Jumalaan kuin me kristityt.

”Jumala on suurin, ja Muhammed on hänen profeettansa,” sanovat muslimit. He eivät kiellä myöskään Jeesuksen olemassaoloa, mutta kieltävät hänen jumaluutensa. Tulkoot he uskollaan autuaiksi, tuskinpa se meitä kristittyjä vahingoittaa. Ainakaan minä en luule olevani niin heikkouskoinen, että joku muslimi onnistuisi minun käännyttämisessäni.

Ei, ei minusta tule muslimia eikä Jehovan todistajaa, mutta en kivitä kumpiakaan heidän uskonsa takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti