sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Martti Lutteri ja Frederik Paassius


Olen jo muutaman kerran kirjoittanut matkastani Saksaan, joka sinänsä ei nyt kovin ihmeellinen teko ollut, olenhan toki käynyt monissa muissakin maissa. Tällä kertaa ero kai olikin siinä, että en oikeastaan ollut lainkaan huvimatkalla. Tosiasiallinen tarkoitukseni oli mahdollisimman hyvin tutustua Saksan historiaan ja kulttuuriin. Lähihistoria ei nyt aivan kaunista katseltavaa ole ja sen myöntävät saksalaiset itsekin. Siitä olen kirjoittanut aiemmissa blogeissani. Vanhemmasta historiasta löytyykin sitten paljon merkkihenkilöitä, joista yritin jotain tietoa onkia ihan tapausten alkulähteiltä.

Martin Luther ja Frederik Pacius ovat Suomessa tunnetuimpia saksalaisia, joten päätin tavata heidät. Pian minulle kuitenkin selvisi, että ns. uskonpuhdistajaksi mainittu Luther oli syntynyt 1483, joten oli varsin todennäköistä, ettei hän enää eläisi. Kieltämättä tämä aikoinaan munkiksi ruvennut, selibaattilupauksensa rikkonut pappi sai aikaan jonkinlaisia mullistuksia uskonnossa, vaikka joutuikin riitoihin paavin kanssa. Mullistuksista merkittävin olikin ehkä katolisen kirkon hajoaminen. Tekemiään kirkon vastaisia rötöksiä Luther pakeni Wartburgin linnaan, jossa piileksi salanimellä. Kävin toki sielläkin tämän herran jälkiä katselemassa, vaikka minulle oli jo silloin selvinnyt, että hänen merkittävin saavutuksensa oli kuitenkin ajatus raamatun kääntämisestä sekä pienen uskonnollisen lahkon syntyminen. Tätä lahkoa me suomalaiset nimitämme evankelisluterilaiseksi kirkoksi. Luther puolusteli tekojaan ns. teeseillä, jotka hän sitten naulasi Wittenbergin kirkon oveen. Pääosin nämä teesit olivat väitteitä katollisen kirkon oppeja vastaan. Yritinhän minä käydä siinäkin kirkossa, mutta ei näkynyt lappuja ovessa.  Kirkkoon ei remontin takia muutenkaan onnistuttu pääsemään.

Totta on, että liioittelusta huolimatta Lutherilla oli myös kansallista merkitystä lähinnä saksalaisille. Luther kehitti kirjoituksissaan merkittävästi saksan kieltä ja on muutamien Suomessakin tunnettujen virsien tekijä. 

 
 
 Wartburg





 Wartburg. Kuvat: Markku Werkle

Frederik Pacius oli taas ”mamu”, joka oli aikoinaan muuttanut Ruotsin kautta Suomeen. Täällä tämä viulisti tuli tunnetuksi musiikistaan. Suomen kansallislaulu on muun muassa tämän maahanmuuttajan säveltämä.   En siis tavannut Saksassa Paciustakaan, vaikka kävin kyllä hänen syntymäkaupungissaan Hampurissa, jossa on vain muistolaatta hänen muistokseen. 
 

 Fredrik Pacius, n. 1948
Olisihan siellä ollut tietysti eläviäkin kuuluisuuksia, mutta kun se aika asetti tiettyjä rajoituksia, mutta oletettavaa on, että kun muun osan maapalloa olen tutkinut palaan taas Saksaan.  Ovat ne sakemannit sellaisia maailmanvalloittajia, että aina sieltä jotain uutta löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti