perjantai 2. lokakuuta 2015

Suomalainen ammattiyhdistysliike


Olen syvästi tietoinen siitä, että kun julkaisen tämän mielipiteeni, saan paljon negatiivisia kannanottoja - ellei peräti käy niin, että tätä p:llä alkavaa ulostetta syydetään niskaani, ainakin kuvainnollisesti. Olkoot sitten niin, mutta kyllä kai tämä jonkun pitää ääneenkin sanoa, ja kun en tätä faktana esitä, vaikka sellaisena pidänkin, on minulla oikeus tähän mielipiteeseen.

Suomessa ei ole pulaa työstä vaan työntekijöistä. Suomalainen ammattiyhdistysliike on saanut hallitusta ja eduskuntaakin suuremman vallan, ja kun tätä valtaa käytetään itsekkäästi ja ilman pienintäkään solidaarisuutta, ollaan tilanteessa, jolloin on paljon tekemätöntä työtä, olisi jopa halukkaita tekijöitä, mutta ammattiyhdistysliike kieltää yksinkertaisesti niiden tekemisen. Työnantaja ei pysty teettämään näitä töitä ammattiyhdistysliikkeen asettamilla ehdolla. Toki muitakin työllistämisen esteitä on kuin ammattiyhdistysliike, mutta se on ehkä se pahin.

Vanhaan ”hyvään” aikaan, jolloin vaadittiin esimerkiksi tekniikan opiskelijoilta 2 – 3 vuotta työskentelyä alalla ennen oppilaitokseen pyrkimistä, oli tuon ennakkoharjoittelun suurin este, mikäpä muukaan, kun ammattiyhdistysliike. Moneenkin firmaan olisi päässyt sähköasentajan kaveriksi ”oppipoikapalkalla”, joka olisi tyydyttänyt poikaa ja jonka työnantaja olisi pystynyt ja halunnut maksaa. Sepä ei tyydyttänytkään ammattiliittoa, jonka ”tyranniaa” oli pakko totella, ja poika jäi ilman harjoittelupaikkaa. Voi olla, että tuosta olisi hyötynyt myös työnantaja, mutta sehän olisi ollut melkein skandaali. Kuinka se nyt voisi sopia, että työnantaja hyötyy työntekijästä :-)!

Kun tuota alaa ajattelette, saatattekin jo arvata, että puhun nyt itsestäni. Minä korvasin tuon puuttuvan harjoittelupaikan menemällä ammattikouluun, mutta tuskinpa ammattikoulun tarkoitus on toimia teknillisen oppilaitoksen harjoittelupaikkana. Sieltä pitäisi tulla ammattitaitoisia työntekijöitä elinkeinoelämän palvelukseen. Vanha ”kisälli- mestari”-perinne näyttötutkintoineen on kokonaan kuolemassa, kun ay-liike asettaa esteitä näiden kisällien palkkaukselle. Se olisi kuitenkin halvin tapa kouluttaa ammattitaitoista työvoimaa markkinoille. Kyllä hallitus mielestäni on aivan oikeassa ajatellessaan, että koulutuksesta voidaan leikata, jos asioita hieman järkeistetään. Kun Suomella meni lujaa, perustettiin teknillisiä kouluja, kauppaopistoja ja jopa yliopistoja ”joka niemehen, notkohon saarelmaan” täysin ajattelematta, tarvitaanko me näitä ihmisiä, vai tarvitseeko tämä kylä vain oman opistonsa ihan imagosyistä. Nyt näihin ”opistoihin” ei riitä edes oppilaita, mutta saadaanhan niistä pakolaisten vastaanottokeskuksia. Ammattitaitoisia ihmisiä on Suomessa ollut ennen näitä kouluja ja on myös niiden jälkeen. Hyvä kuitenkin, että tulee pakolaisia. Ehkäpä tulevaisuus on sittenkin hieman nykyistä valoisampi! Turvapaikan hakijat auttavat sekä itseään että yhteiskuntaamme.

Suurin osa Suomen kansasta hyväksyy nykyisen hallituksen toimet, ja monet ammattijärjestötkin ovat nyt, ihme kyllä, omalla tavallaan mukana ja hyvä niin. Eikös vain tämä suurin järjestö SAK heittele kapuloita rattaisiin SDP: säestyksellä!  Oikeasti kaikki koko tulevaisuus on teoriaa, mutta kun parempaa ei ole esittää, niin uskotaan hyvään teoriaan, sillä taitaa olla Sipilä ainut koko poliittisesta kärkikaartistamme, jolla on oikeasti näyttöä talouselämän osaamisesta ja ”oikeista töistä.”

Talouselämän viisas Townsend antoi kerran ohjeen: ”Jos tilaat ammattimieheltä ammattimiehen työn, älä päästä kourallista oppipoikia jakelemaan hänelle neuvojaan.”  Olisikohan tässä nyt tapahtumassa vähän niin, että osaamattomat opettavat?  Lisäänpä tähän nyt sitten vielä yhden viisauden, jonka maailma on minulle opettanut ja jonka kuulin oman opettajan urani alkuaikoina, kun minua vanhempi, monivuotisen opettajakokemuksen jo omaava insinööri, sanoi: ”Ne jotka osaavat, tekevät. Ne, jotka eivät osaa, opettavat ja ne, jotka eivät osaa yhtään mitään, niistä tulee kansanedustajia.” 

 
Olkaa siis onnellisia kaikki te, joista ei ole vielä tullut kansanedustajia. Toivottavasti teistä ei tule myöskään ay-pomoja. Mielestäni se on toinen tolleroille varattu tehtävä.

Työ on muutakin kuin rahanansaitsemiskeino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti