sunnuntai 11. lokakuuta 2015

"Persujen" kannatuksen lasku


Kaksissa peräkkäisissä vaaleissa Perussuomalaiset menestyvät erinomaisesti, mutta nyt näyttää siltä, että pää on tullut vetävän käteen. Aikanaan puolue perustettiin SMP:n työn jatkajaksi, mutta nyt näyttää siltä, että ihan putkeen ei ole mennyt.

Miksi näin on käynyt, sitä ei oikein voi kukaan väittää tietävänsä, mutta varmimpia asiasta ovat ne, jotka ovat liittyneet puolueeseen ilman kokemusta SMP:n ja Veikko Vennamon ajoista. Totta on, että Timo Soini oli jo silloin mukana, mutta jos nyt rumasti sanon, niin itsevaltainen populisti Timo on ja puolueen kasvua hän pitää tärkeämpänä kuin asialinjaa, jota Veikko aina peräänkuulutti. Sellaista asialinjaa ei perussuomalaisille koskaan syntynyt. En nyt vielä puolueen hautajaisia vietä, mutta kun itse olen eronnut puolueesta, voin tarkkailla asioita hieman realistisemmin. Paikalliset ääniharavat ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, vaikka puolueen olisi pitänyt ymmärtää, että kokonaisuutena nämä eivät suinkaan tukeneet puolueen agendaa, vaan ajoivat arvoja, joita suurin osa kansasta vastusti. Kun nyt on tultu tilanteeseen, jossa näillä mielipiteillä alkaa olla näkyvää merkitystä, on puolueen kannatus romahtanut. Tasainen kansan antama tuki olisi ollut huomattavasti puolueelle tärkeämpi kuin jonkun epämääräisen rasistilauman antamat äänet jollekin ”natsipomolle”.


”Kyllä kansa tietää”, sanoi Vennamo aikoinaan ja oli oikeassa. Oppositiossa räksyttäminen kostautuu yleensä silloin, kun pitää ryhtyä vastuunkantajaksi. Nykyinen oppositio on vastuunsa kantanut ja pahasti epäonnistunut. Kun tuota räksytystä kuuntelee, ei oikeastaan tarvitse ihmetellä, miksi he epäonnistuivat. Ei ole oletettavissa, että tuo rakkilauma juurikaan olisi viisastunut sen jälkeen, kun ajoivat Suomen lähes vararikon partaalle.

Mutta ”persujen” kannatuksen laskuahan minun piti analysoida. Ei siihen yhtä ainoata syytä voida osoittaa, mutta jos minulta kysytään, niin veikkaan, että suurin syy on rasismi. Suurin osa suomalaisista on hyvin oikeudenmukaista porukkaa ja näkee, että toisilla on todellinen hätä. En myöskään usko, että olen ainut, joka näkee ”somessa” hehkutettujen rikosten todenperäisyyteen. Toki jotkut ovat totta, mutta monet taas eivät. Merkityksellisintä on, että maahanmuuttajien tekemiksi väitetyt rikokset ylittävät uutiskynnyksen silloinkin, kun kantasuomalainen saisi osakseen vain lievää paheksuntaa. Eivät maahanmuuttajat ole keskimääräistä parempia ihmisiä, mutta tuskinpa myöskään keskimääräistä huonompia. Tekevät pahojaan siinä missä suomalaisetkin, mutta eivät yhtään enempää.

Sisäpolitiikan suhteen puolueelta on puuttunut myös selvä linja, joka näkyi siinä, että kaikkia asioita pääsääntöisesti vastustettiin ilman tarkempia perusteluja, ja valtiollisiin vaaleihin hyväksyttiin ehdokkaiksi varsin sekalaista sakkia. Eivät ainakaan kaikki olleet ”hyvämaineisia”, joskin kyllä ”maineisia”. Kun nyt sitten päästiin lopulta vastuuseen, ei saatu läpi mitään muuta kuin juuri niitä asioita, joista suurin osa kansasta oli toista mieltä.

Tynkkyset, saarakkalat, halla-ahot ja immoset ovat aiheuttaneet puolueelle enemmän haittaa kuin mitä puoluehallitus osaa edes arvata. Henkilökohtaisesti en varsin vähäisenä pidä myöskään puolueen poukkoilevaa jäsenten erottamispolitiikkaa, joka on johtanut sellaistenkin jäsenten eroamiseen, joita ei ole erotettu.

Täällä Kalajoellakin koko Perussuomalaisten kannatus näyttää lepäävän kahden naisen varassa, ja heistäkin toinen on ”mamu”. Kalajokiset toki sanovat rasismille selkeästi EI. mutta tuskinpa se auttaa puoluetta valtakunnallisesti.

 Äänestäjät liikkuvat. Kuva: Vihreä lanka, 2014

Olen kai jo joskus sanonut, että ehkä paikallisvaaleissa tulen äänestämään ”persuja”, mutta valtiollisissa vaaleissa melko varmasti en. Toki toivon minäkin perussuomalaisille uutta nousua, mutta puhtaalta pöydältä ilman natseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti