lauantai 3. lokakuuta 2015

Lahkolaisuutta


Erilaisten ihmisten sanomaksi väitetään milloin mitäkin ilman, että niiden todenperäisyyttä on mitenkään tarkastettu, eivätkä ne pääsääntöisesti olekaan totta. Tuntuupahan vain hyvältä väittää, että juuri tämä henkilö olisi sanonut niin. Hyvänä esimerkkinä monet Tahko Pihkalan suuhun sovitetut lauseet, joilla ei tosiasiassa ole mitään tekemistä tämän baseballin suomalaisen version kehittäjän henkilöllisyyden kanssa.

Olen kristitty ja kuulun suureen maailmanlaajuiseen kirkkokuntaan, joten on ainakin oletettavissa, että en sano tätä itseni takia. Tämä saattaa jopa kuulostaa hieman kerettiläiseltä, kun epäilen Jeesuksen suuhun pantua lausetta: ”Lahkot ovat minulle kauhistus.” Totta tai ei, mutta sen totuutta rohkenen epäillä. Mitä olivat ne ”lahkot” Jeesuksen aikana? Tuskin ainakaan Jehovan todistajia ja helluntailaisia, puhumattakaan joistakin heinoskaisista tai mormoneista. Anteeksi nyt vaan kaikki Suomen ortodoksiset piispat: minä olen se musta lammas teidän laumassanne, joka ajattelee, että käännettäessä kielestä toiseen on Raamattuun tullut paljon vaikeasti tulkittavia kohtia, joita sitten itse kukin voi pitää ainoina oikeina.

Olen jo aikaisemmin epäillyt, ettei taivaan portilla ole vahtimiestä, joka tarkistaa papinkirjoista, mihin seurakuntaan tai lahkoon kuulut, ja päästää sisään vain sopiviksi katsomansa yksilöt. Suurimpaan osaan Raamatun sanomasta toki uskon. Tähän osaan kuuluu myös kymmenen käskyä, joiden alkuperästä voidaan olla montaa mieltä. Niin tai näin, mutta hyviä pykäliä ovat. Pidänkin näitä eräänlaisena pääsyvaatimuksena taivasten valtakuntaan. Olen henkilökohtaisesti täysin vakuuttunut, että ei Pyhä Pietari selaakaan kastetodistuksianne, vaan tarkastaa rikosrekisteriotteet. Ei taivaspaikka irtoakaan minkään seurakunnan tai lahkon jäsenyydellä, vaan yksinkertaisesti elämäntavallamme.


Hyväntahtoisesti hymyillen meidän Herramme katselee niitä monia rituaaleja, joita käytämme taivaspaikka havitellessamme. Totta kai Herramme kaiken sallii, eihän siitä mitään haittaa kenellekään ole, mutta siihen en usko, että hän sellaista vaatisi. Toki minäkin näihin seremonioihin omassa kirkossani osallistun, mutta en siksi, että luulisin Jumalan sitä vaativan, vaan siksi, että se pitää porukan yhtenäisenä ja luo hartaan tunnelman.

Ei ole Jumala luonut lahkoja eikä kansakuntia, mutta sallinut tällaisen kehityksen tapahtuvan. En usko kuitenkaan meidän Herramme sanovan: ”Sulkekaa rajanne ja heittäkää hätää kärsivät takaisin liekkeihin!” Kun taivaan portilla sisäänpääsijöitä aletaan karsia, niin ehkäpä rasistit siirretään suoraan ulkoruokintaan. Siksi, että he rikkovat välittömästi kahta noista käskyistä.  ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja ”älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Ainakin netti on tulvillaan”vääriä todistuksia”, keksittyjä rikoksia ja raiskauksia, joita ei koskaan ole tapahtunut. Asiantuntijat ovat todenneet, että jopa kuvia on käsitelty ja tuotu vääriin asiayhteyksiin muka todisteena, että syntiä on tehty.

No - onhan sitä syntiä tehty. Suurin synti on väärän tiedon levittäminen sekä lähimmäisenrakkauden ja auttamishalun puuttuminen.

En voi ymmärtää, mistä tuo kaikki mahtaa johtua, mutta olisiko kaiken takana pelko ja yksi seitsemästä ”kuolemansynnistä” –ahneudesta: ”Kaikki minulle, mutta ei vähäisintäkään apua naapureille.”

Jokainen tulee uskollaan autuaaksi - jos tulee. Älkää nyt kuitenkaan siihen uskoko, että tämä eräs maailman harvimmin asuttu valtio on annettu tämän kansan pyhäksi maaksi, jonne ei muilla ole asiaa. Tämä maa on asutettu kaikkialta tulleilla ihmisillä, jotka ovat vuosisatojen saatossa sulautuneet yhdeksi kansakunnaksi prosessin ollessa edelleen kesken. Mitään geneettisesti ”suomalaista” kansaa ei ole koskaan ollut.

Ei ole ollut myöskään mitään suomalaista kulttuuria. Osa kulttuuristamme on peräisin Ruotsista, osa taas muista maista. Venäläistä kulttuuria on paljon ja kansanlaulummekin on peräisin Saksasta. En tiedä, vieläkö Kalevalaa luetaan Suomen kouluissa, mutta uskon, että nykypolvelle tämä virolaisten kansalliseepos on jäänyt vieraaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti