maanantai 26. maaliskuuta 2018

Vääräuskoiset

Niinpä.. Tuo aihe tuli pintaan eräästä kommentista, joka ilmaisi täydellistä tietämättömyyttä maailman asioista ja uskonnoista.  Tiesittekö, että maailmassa on laskettu olevan yli 10 000 uskontoa. Jotkut toki varsin pieniä, mutta monet myös monin verroin meidän luterilaista uskontoamme suurempia. Pelkästään Suomestakin löytyy yli tuhat uskonnollista yhteisöä, joihin ei edes lasketa Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen tapaisia yhdistyksiä, jotka eivät harjoita uskonnollista toimintaa.

Uskontotieteessä on tapana erottaa ”suuret maailmanuskonnot” omaksi ryhmäkseen. Erilaisten kristillisten kirkkokuntien lisäksi tähän ryhmään kuuluvat budhalaisuus, hindulaisuus, islam ja juutalaisuus. Kun tähän joukkoon lisätään lahkot, pienet alkuperäiskansojen uskonnot ja niihin verrattavat yhteisöt, on tuo 10 000 aika pian täynnä. Pelkästään luterilaisuus täällä Suomessa on jakautunut useisiin lahkojen tapaisiin yhteisöihin, joista huomattavimmat lienevät lestadiolaiset ja körttiläiset.  Maailmanlaajuisesti luterilaisuutta suurempi toinen ”valtion kirkkomme” ortodoksinen kirkko, on pysynyt hieman tiiviimpänä meillä kotimaassa, vaikka kansainvälisesti ottaen siinäkin löydetään erilaisia muotoja.

 
Minun henkilökohtainen suhtautuminen uskontoihin on hyvin liberaali ja suvaitsevainen, sillä useimpien yhteisöjen sanoma on hyvä, enkä totisesti kuulu siihen joukkoon, joka nimeäisi jonkin ryhmittymän vääräuskoisiksi. Juridisestihan sen ei meillä Suomessa pitäisi olla edes mahdollista, sillä meillä on voimassa ihan itse säätämämme laki uskonnonvapaudesta. Jokaisen lakia kunnioittavan suomalaisen tulisi muistaa myös tuon lain olemassaolo.

Meitä on yli seitsemän miljoonaa suomalaista, joista vajaa kuusi miljoonaa asuu rajojemme sisäpuolella. Jos me emme salli ulkomaalaisten tulla Suomeen, niin mistä luulemme löytyvän sen kansainvälisen oikeuden, joka sallii suomalaisten muuttaa ulkomaille?

Uskontoon vetoavien tulisi muistaa, että se oli Ruotsin kuningas, joka aikoinaan määräsi, että Suomessa on harrastettava tätä meille entuudestaan vierasta luterilaista uskontoa. Meille tuttu ortodoksisuus tuli toiseksi uskonnoksemme vasta tuon mainitsemani lain myötä, ollen sitä ennen vuosikaudet kielletty.

Näin äkkiseltään ajattelen, että kaikki uskonnot ovat jollakin tavalla hyväksi ihmiselle. Ainakaan minä en osaa sanoa, mikä uskonto on toistaan parempi, vaikka ne ovat kyllä erilaisia. Erilaisia olemme myös me ihmiset, joten ihan ok. on, jos jokainen löytää itselleen sopivan viiteryhmän. Uskonnot tuskin ovat koskaan aiheuttaneet sotia, vaikka niitän on kyllä käytetty tekosyynä.

Uskon, että sodat aiheutuvat ahneudesta ja vallanhimosta. Jos uskonto on yhdenkään konfliktin syynä, täytyy pohjalta löytyä tuo ajatus vääräuskoisuudesta. Koettakaapa nyt sitten etsiä se oikea uskonto tuosta kymmenestä tuhannesta.  


1 kommentti:

  1. Uskonto on ihmisen rakentama konsepti, jolla toivotaan saatavan jonkin meitä korkeamman tahon hyväksyntä.me ihmiset emme pääse siitä mihinkään, että meihin on sisäänrakennettu jumaltietoisuus, jota varsin monet yrittävät tukahduttaa - tietenkin täysin turhaan. Me tiedämme varsin hyvin, että Raamatun ilmoittama Jumala on kaiken alku ja ylläpitäjä, vaikkakin varsin monet yrittävät peittää sen sinnikkään tietoisuuden äänen, joka vakuuttaa meidät Jumalasta. Järkevintä olisi kuitenkin vastata rakastavan Jumalan kutsuun, ja vastaanottaa maailmankaikkeuden paras lahja - ikuinen elämä Jumalan yhteydessä, josta Jeesus Nasaretilainen parisen tuhatta vuotta sitten kertoi valitulle kansalleen, mutta alkuperäissuunnitelma, jossa ilosanoma ikuisesta elämästä ei mennyt ihan putkeen, mutta nytpä uskolliset ovat vieneet tiedon käytännössä kaikille kansoille. Ketään ei saa pakottaa, mutta kaikille pitää saada tieto Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Valinta on silti aina henkilökohtainen! Kaste ei yksin riitä (paitsi lapsille ja vastaaville lapsenmielisille, jotka ovat jumalalle otollisia joka tilanteessa...).

    VastaaPoista