keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Miten suojaudut propagandalta


No oikeasti ei ole kovin helppoa suojautua propagandaa ja populistisia väitteitä vastaan, sillä nämä ”vääräntiedonjakajat” ovat paitsi hyvin koulutettuja ammattilaisia, niin myös varsin suurilla resursseilla varustettuja. Heidän totuutensa on lähes ”vaihtoehtoinen totuus”, johon he melkein uskovat itsekin.

Puolustusministeriön Turvallisuuskomitean asiantuntijaryhmä pohti lokakuussa, miten Venäjä voisi yrittää vaikuttaa vaaleihin Suomessa. Nimettömänä esiintyvän asiantuntijaryhmän lausunto herätti hämmennystä. Venäjä voisi ääritapauksissa vaikuttaa jopa salamurhan tai terrori-iskun keinoin.  Tämä lausunto tuli siis ennen Britanniassa tapahtunutta ex-agentin murhaa, joka mitä todennäköisimmin oli Venäjän keino vaikuttaa omiin vaaleihinsa. 

Minä väitänkin, että Vladimir Putinin suosion takana on hyvin harjoitettu propagandakoneisto ja useita salamurhia.

Propagandan voima on tunnettu jo vuosituhansia, mutta toistaiseksi se ei Suomessa ole yltänyt samoihin ääri-ilmiöihin kuin naapurimaassamme ja nyt jo USA:ssa.  Meidänkin tilanne on selvästi pahentunut ja somen avoimilla palstoilla mellastavat jo monet propagandaa kylvävät tahot.  

 
Otsikon kysymykseen ”Miten suojaudut propagandalta” on toistaiseksi helppo vastata.  Hanki tietoa.  Todellinen tieto mistä tahansa asiasta, on melko hyvä suoja väärää informaatiota vastaan.  Valitettavasti tätä tietoa puutuu suurelta osalta päättäjiä, olipa kyse sitten kunnallisen tai valtakunnallisen tason päättäjistä. Juuri tämän takia olen aina peräänkuuluttanut jonkintasoisen tutkinnon vaatimusta päättäjille.  Tutkinto sinänsä ei takaa tietoa sellaisenaan, mutta se antaa keinot tarvittavan tiedon hankkimiseen.

Rohkenen väittää, että mikäli meidän päättäjillä olisi todellista tietoa, ei Suomessa olisi yhtään tuulimyllyä eikä pakolaisia palautettaisi lähtömaahan muutoin kuin erittäin painavin perustein.  Väärää propagandaa on juuri se, että meillä ei muka olisi varaa ottaa pakolaisia vastaan.  Kuinka luulette Jordanialla ja Libanonilla olevan varaa yli kymmenkertaiseen määrään?  Vanha totuus ”lapsi tuo leivän tullessaan” pitänee tässäkin asiassa paikkansa. Pinta-alaltaan noin  Suomen kokoinen maa Saksa pystyy elättämään yli 80 000 000 ihmistä, joista siirtolaisiakin on enemmän kuin Suomessa on asukkaita.  Kuinka Saksa tekee sen, ja vieläpä komeasti?  Ehkäpä juuri siitä syystä.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.  Kun Karjalasta tuli tänne Kanta-Suomeen lähes puoli miljoonaa Karjalan pakolaista, kansa ihmetteli, mihin nyt joudutaan.  Niinhän siinä kävi, että karjalaiset alkoivat pyörittää talouselämäämme. Toivat tullessaan osuustoimintaliikkeen ja monia suuryrityksiä.  Pienempiäkin yrityksiä toki syntyi ahkerien karjalaisten toimesta. Nykyisessä kotikaupungissani on hyvänä esimerkkinä Tyynelän tavaratalo, joka eli kukoistuksensa 40 – 60 luvulla. Keskon tuntenevat kaikki. 

Pääosin pakolaiset ja muut maahanmuuttajat ovat hyvin ahkeraa joukkoa.  Maahanmuuttajien perustamien yritysten määrä on suhteessa paljon suurempi kuin kantasuomalaisten perustamien yritysten määrä. 

Pakolaiset ovat yleensä ahkeria ja aikaansaavia.  Laiska ei viitsi edes paeta.

Propagandalta voitte siis suojautua tietoa hankkimalla, sillä lienee liikaa vaadittu, jos sanoisin, että tulkaa pois twitteristä ja facebookista. Siellä ei juurikaan totuutta ole muuta kuin syntymäpäivätoivotukset, jos nekään.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti