sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Tuota minä en usko

Suomalaiseen tapaan kuuluu julistautua maailman parhaaksi maaksi kaikessa, mitä ei voida mitenkään mitata.  Joskus jopa joku kansainvälinen arviokin nostaa maamme jollekin ykkössijalle.  Nyt on kuulemma joku YK:n raportti todennut, että Suomi on maailman onnellisin kansa.  No se on se asia, jota minä en usko ja ajattelinkin julkaista epäilykseni heti, kun masennuksestani toivun.  

On toki kansainvälisiä tilastoja, joissa Suomi todella nousee ykköseksi, mutta ne eivät oikein tue tuota onnellisuusväitettä. Tilastollinen tosiasia on ainakin se, että itsemurhatilastoissa Suomi on kärjessä. Se ei oikein sovi tuohon onnellisuusteoriaan. Eivät myöskään maailmalla tunnetut suomalaisten juomatavat, eikä masennuslääkkeiden käyttö. Melkein joka neljäs suomalainen tarvitsee jonkinasteista terapiaa selvitäkseen päivästä toiseen. Olen miettinyt, miten YK on tullut tuohon tulokseen, jota minä en siis usko.

Samaa ällisteltiin myös televisiossa, jossa lopputoteamuksena oli tutkimuksen ajankohta.  Jos siis mitään tutkimusta on suoritettu, se on suoritettu näin kevään kynnyksellä, jolloin ihmiset yleensä hieman virkistyvät pimeimmän ajan horroksestaan ja julistavat olevansa onnellisia.  Yleensä suomalaisten onnellisuus on kuitenkin ylimmillään nousuhumalan aikaan ja masennus taas pahimmillaan kankkusessa.  Suuremmassa mittakaavassa näitä olotiloja vastannevat juuri kevät ja syksy.  Vuoden pimeimpään aikaan ollaan sitten vähän niin kuin sammuneita.

Jääkööt spekulaatiot kuitenkin omaan arvoonsa. Minun selitykseni pohjautuu suomalaisten loputtomaan tarpeeseen olla maailman parhaita milloin missäkin asiassa. Kun itse saamme päättää, meillä on maailman paras koulu ja maailman parhaat kätilöt. Suomalainen sotilaskin vastaa kuulemma kymmentä ryssää.  Mikäli joku tutkimus on tehty, oletan että tutkijat ovat olleet suomalaisia. Ehkä he eivät ole tahallaan manipuloineet tutkimustuloksia, mutta ihan puhtaita papereita ei ehkä voida antaa.

Kyselytutkimuksilla tahtoo olla se taipumus, että tutkijan ennakkoasenne vaikuttaa tulokseen.  Useimmiten tulos heijastaa tutkijansa mielipiteitä. Jos tutkija haluaa, että hänen tutkimusalallaan Suomi on hyvä, niin kyllä tutkimustulos sen vahvistaa. Valitaan sopiva populaatio ja karsitaan epäkurantit lausunnot pois. Ihan sellaisenaan sitä ei voida pitää edes tutkimuksen vääristelynä, vaikka todellisuudessahan se sellaista on. 

Jos siis halutaan, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia, se on helppo todistaa tutkimuksella ja jollakin raportilla.  Samalla menetelmällä voidaan myös tulla päinvastaiseen tulokseen.  Jotta kätilöt olisivat maailman parhaita, siihen tarvitaan pääministerin lausunto.

Tilastoissa on se paha puoli, että ne väittävät suomalaisten tekevän maailman eniten itsemurhia, ja hyvin lähellä kärkeä olemme myös väkivallan teossa.

Niin, että tällainen onnellinen kansa täällä asuu… ja valittaa milloin mistäkin.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti