torstai 22. maaliskuuta 2018

Tyhmyydestä sakotetaan

Pengoin näitä menneitä kirjoituksiani ja ihmettelin, että eipä juuri ole kommentteja näkynyt.  No oikeasti siellä kyllä on niitä kommentteja ollut muutamia, mutta kun olen luvannut, että julkaisen niitä vain silloin, kun joku kirjoittaa omalla nimellään. No sellaista siviilirohkeutta ei kovin moni ole osoittanut, joten jääköönpä sinne unhon yöhön. Ne, jotka oikeastaan ovat täysin asiallisia, on nyt nostettu valokeilaan.  Osasta julkaisemattomia voisi tosin päätellä kommentoijan älykkyysosamäärän, joka minun mielestäni on vähäisempi kuin vasemman jalan saappaalla. 

Olin hiljattain poliisin kuulusteltavana asianomistajan roolissa, kun olin antanut ”valepoliisin” huijata itseltäni ja perheeltä kohtuullisen ison summan rahaa, meidän mittapuun mukaan.  Sen verran hävetti oma tyhmyyteni, että jos kyse olisi ollut vain muutamasta tonnista, en olisi puhunut kellekään mitään, vaan painanut pääni pensaaseen kuin jänis.  Kun kyse oli kuitenkin enemmästä ja osittain vieläpä toisten rahoista, oli pakko niellä ylpeys ja tehdä asiasta rikosilmoitus.  En juurikaan tuntenut itseäni älykkäämmäksi kuin nuo edellä mainitsemani kommentoijat, jotka myös painavat päätään pensaaseen. Olen joutunut toteamaan, että tyhmyydestä sakotetaan.En ihan helpolla olisi uskonut, että iloitsen siitä, että poliisi onnistui takavarikoimaan edes osan tuosta ”ryöstösaaliista”, sillä todella mahdottomalta se vaikutti.  No iloitsinhan minä, sillä olin jo tullut vakuuttuneeksi, että penniäkään ei löydy.  Täytyy myöntää, että suomalainen poliisi on paitsi tehokas, niin myös osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.  Toki poliisikunnassakin on kaikenlaisia mädättäjiä ja aarnioita, mutta luultavasti kyllä ne ovat tosi harvinaisia tapauksia.

Saimme siis takaisin osan tuosta ryöstöpotista.  Sen lisäksi nuo huijarit joutuivat kiinni ja odotettavissa on, että oikeus tuomitsee rikollisten maksettavaksi loputkin.  Tuolla en tosin usko olevan suurtakaan merkitystä. Tuli kohtuullisen isot sakot tyhmyydestä, mutta kerron koko tarinan ihan vain varoitukseksi muille.

Vaimoni puhelin soi eräänä iltana, ja imettelin, että kukapa nyt tähän aikaa soittaa. Kun puhelu tuntui kestävän, menin työhuoneeseen tiedustelemaan, mistä on kysymys.  Poliisi soittaa, sanoi vaimoni. Meidän pankkitiliä ollaan juuri tyhjentämässä ja poliisi haluaa valtuudet tilin sulkemiseen ja suojamuurin rakentamiseen. Minulla ei todellakaan ollut aihetta epäillä hänen sanojaan, sillä tiesin, että vaimo on ollut useaan kertaa poliisien tulkkina ja tunsi järjestelmän ja poliisien kysymykset.  En tiedä, mistä konnat olivat alkutietonsa saaneet, mutta hyvin tuntuivat olevan asioista perillä ja tehostivat uskottavuuttaan ilmoittamalla, että tietoja voi kysellä Helsingin rikospoliisista keskuksen kautta, mutta varmaankin Jyväskylän poliisi tulle varmistamaan asian. Nyt on kuitenkin kiire, koska juuri nyt ovat rahat lähdössä.

No iskihän siinä pieni paniikki päälle, ja parhaamme mukaan yritimme auttaa ”poliisia”.  Kun puhelu lopulta päättyi, alkoi mielessäni kyteä ajatus, että kaikki ei tainnut mennä ihan oppikirjojen mukaan.  Kun sitten tarkistimme tilit vielä yöllä, saatoimme vain todeta, että merkittävä summa oli eri tileiltä rahoja viety.  Rahoja, jotka eivät edes olleet meidän. Saatoimme vain todeta, että saapikasta muistutimme myös me.

Asiaa selvitettiin sitten pankin kanssa ja rikosilmoituskin tehtiin.  Poliisilta saimme kyllä myötätuntoa ja lohtua, mutta eipä juuri toiveita asian ratkeamiseen. Tuntui varmalta, että latiakaan ei palaudu.  Kun tuo osa kuitenkin saatiin kiinni, ei se oikeastaan ole ihme, että osattiin siitäkin iloita.

Myönnän siis, että olen ollut tyhmä, mutta sitä en myönnä, että olisin niin tyhmä kuin nuo monet nimettömät kommentoijat.  Toki tämäkin todistaa oikeaksi sen usein esittämäni väitteen, että oppineisuudella ja älykkyydellä on erittäin heikko yhteys.  Minullakin on kaksi opistotason tutkintoa, yksi alempi korkeakoulututkinto, yksi ylempi korkeakoulututkinto, mutta silti käyttäydyn kuin pölhökustaa.

Ei siis ole ihme, että Paavo Väyrynen ja Jussi Halla-ahokin ovat tohtoreita, vaikka en sitä ihan heti uskoisi.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti