tiistai 27. maaliskuuta 2018

Oikein teit Sampo Terho

Teatteri- ja elokuvaohjaajat ovat viime aikoina joutuneet ennen näkemättömän kritiikin kohteeksi lähinnä menetelmiensä ja nimenomaan naisiin kohdistuneen ahdistelun ja nöyryytysten takia.  Se ei tee tekoja tekemättömäksi, vaikka asianomaiset henkilöt ovatkin myöntäneet tekonsa ja ainakin Aku Louhimies jopa pyysi tekojaan julkisesti anteeksi.  Se on tietysti vähintä mitä voi tässä tapauksessa tehdä.


Kun Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas palkittiin yleisön mielestä viime kauden parhaana elokuvana, oli teos tietenkin Jussinsa ansainnut. Sampo Terho kuitenkin kieltäytyi esiintymästä Jussin luovuttajana, koska sen vastaanottaja oli Louhimies.  Näinhän se meni ja oikein ministeri teki, sillä mikäli hän olisi ollut patsaan luovuttajana, olisi se helposti tulkittu valtiovallan hyväksymisenä Louhimiehen käytökselle. Kyse ei siis ollut siitä, mitä mieltä Terho henkilökohtaisesti oli asiasta, vaikka en usko hänenkään hyväksyneen noita ohjaajien tekosia.

Tiedän olevani kilometrien päässä siitä, että joutuisin vastaavaan tilanteeseen missä Terho oli, mutta arvelen, että vastaavassa tilanteessa olisin toiminut juuri samoin. On ehdottoman tärkeää, että tuollaisen käytöksen kitkemiseen osallistutaan myös käytännön toimin, eikä pelkillä tekohurskailla puheilla. Olen syvästi tietoinen, ettei minun tehtäväni ole jakaa enempää risuja kuin ruusujakaan Sampo Terholle, mutta ihmettelen suuresti, jos ihmiset eivät todella käsitä mistä on kyse.  Ei ministeri varmaankaan vastustanut elokuvaa tai sen ansioita, mutta filmin tekijöiden olisi pitänyt tajuta tilanne ajoissa ja asettaa palkinnon vastaanottajaksi joku toinen kuin Louhimies.  Uskallan väittää, että elokuvalle Terho olisi kyllä palkinnon mielellään luovuttanut, mutta Louhimies nimenomaan oli sen pahan ilmentymä, josta ohjaajia oli moitittu.  Ymmärrän täysin, että Terholla ei ollut muuta mahdollisuutta.

Viimeaikainen keskustelu seksuaalisesta tasa-arvosta, seksuaalisesta ahdistelusta tai muusta huonosta käytöksestä on lopultakin päässyt alkuun muutamien rohkeiden yksilöiden vedettyä asian esille. En toki minäkään kaikessa ole samoilla linjoilla kuin julkisuudessa käyty keskustelu, mutta jotenkin nirsosti katson asioiden vesittäjiä. Mielestäni on oikein hyvä, että joku valtakunnan johdostakin osoittaa siviilirohkeutta asettumalla selkeästi tuomitsemaan teot, jotka kiistatta on toteen näytetty.  Kansaan näyttää kyllä vetoavan se, että joku ohjaaja melkein vetistelee televisiossa pyydellessään anteeksi tekoja joista häntä arvostellaan. Totuutena kuitenkin pysyy, että tuo näyttelijöiden antama tuomio on ollut vähintäänkin ansaittua, eivätkä ne teot poistu vetistelemällä. 

Jos rikollinen tuomitaan jostakin rikoksesta vaikkapa vankeuteen, ei siinä itku auta vähääkään.  Monien valtaa käyttävien ihmisten pitäisi olla kiitollisia, että eivät alaiset yleensä ole nostaneet asioista suurempaa hälyä, eivätkä tehneet rikosilmoituksia.  Luulenpa vaan, että nuo viime aikojen tapahtumat eivät ole ainoita, ja oletan, että joskus olisi rikoksen tunnusmerkitkin täyttyneet.

Sanon siis vielä kerran.  Teit aivan oikein Sampo Terho. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti