lauantai 3. maaliskuuta 2018

Oi maamme


Monesti tällä palstalla olen arvostellut suomalaisten itsekkäitä maalauluja tästä ”maailman parhaasta” valtiosta. Moni voisi tulkita sen jopa epäisänmaalliseksi, mutta voin vakuuttaa, että ei se sitä ole.  En vain halua, että ulkomailla nauretaan tälle meidän rakkaalle isänmaallemme ja pahimmassa tapauksessa meitä pidetään valehtelijoina ja tilastojen vääristelijöinä.  Emmehän me halua antaa ulkomaalaisille sellaista kuvaa.

Olen usein nauranut Juha Sipilän möläytykselle ”maailman parhaista” kätilöistä. Varmasti meillä on hyviä ja hyvin koulutettuja kätilöitä, mutta niin on muuallakin. Ei meidän arvostuksemme ulkomailla nouse sillä. että väitämme joka asiassa olevamme maailman parhaita tai ainakin hyvin lähellä kärkeä. Ei, ei se niin mene. Korean talviolympialaiset osoittivat meidän paikkamme urheilevan maailman listoilla. Toki kyse oli talvi-kisoista, joka suosii meitä maailman enemmistön joukossa, mutta esimerkiksi toinen pohjoismaa Norja menestyi meitä huikeasti paremmin.

Näin on alalla kuin alalla. Me olemme korkeintaan keskitasoa, mutta ei sitä silti tarvitse hävetä, sillä myös meidän elintasomme on kohtalainen. Sitä meidän tulee hävetä, että emme pysy totuudessa. Pian muu maailma rinnastaa meidät Pohjois-Koreaan tai Venäjää, jossa presidenttikin saatteli muuttolintuja. Tuskinpa Suomen kansa uskoisi, jos lukisi uutisen, että presidentti Niinistö ui Turusta Tukholmaan.

Kaksi väitettä olen koettanut aina ampua alas.  Toinen on se, että tämä on maailman paras maa asua ja toinen taas se, että olemme maailman vähiten korruptoitunut maa.

Tämä on hyvä maa niille, jotka täällä viihtyvät ilmastollisista olosuhteista riippumatta. Meidän talous on kohtuullisessa kunnossa ja yhteiskunnan järjestelmät pelaavat, vaikka niissä toki korjaamista olisi.  Noin neljännes Suomen kansasta on kuitenkin todennut, että muualla on parempi.  Lähes pari miljoonaa suomalaista asuu ulkomailla.  Toki tännekin on muutamia ulkomaalaisia muuttanut, mutta suurin osa pakon edessä, ei minkään vetovoimatekijän tuomana, ellei sellaiseksi lasketa suhteellisen rauhallisia oloja. 

 
Toinen näistä perättömistä väitteistä on siis, että kyseessä on maailman vähiten korruptoitunut maa.  No ei todellakaan ole, mutta meidän korruptio on kätketty varsin taitavasti erilaisten hyväveliverkostojen syöväreihin. Edes tilastonikkarit eivät pysty kaivamaan sitä esiin.  Sen verran kehitystä on kuitenkin tapahtunut, että jopa korkeimpia virkamiehiä on uskallettu syyttää.  Poliittinen korruptio ja hyväveliverkostot saavat kuitenkin kukoistaa.

Jos Suomessa ei olisi korruptiota. ei meillä olisi ainuttakaan tuulimyllyä.  Tuulivoimayhtiöt elävät meidän veronmaksajien rahoilla, ja näitä rahoja ne sitten tavalla tai toisella jakavat ihmisille, jotka vaikuttavat tuulimylly päätöksiin.  Jokainen asiantuntija - myös tuulivoimayhtiöiden oma henkilökunta - tietää, että kyseessä on täysin kannattamaton ”energia”.  Jopa vihreiden keskuudessa on tuulivoiman vastaisia henkilöitä, vaikka vihreät kaiken järjen vastaisesti ovatkin profiloituneet vastustamaan maailman puhtainta energiaa – ydinvoimaa - vastaan.

Sellaista se on.  Parin vuosikymmenen päästä ihmetellään, miksi maisemaa pilaavia häkkyröitä on saanut rakentaa.  Onneksi Suomessakin on jo Tuulivoima-kansalaisyhdistys, joka on ottanut tehtäväkseen vastustaa tuulivoimaa.  Saksassa tuulivoiman vastaisia yhdistyksiä on jo yli tuhat.

Oi maammme… oi voi !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti