lauantai 17. maaliskuuta 2018

Tasa-arvoa

Suomalainen tasa-arvo keskustelu keskittyy usein sukupuolten välisiin tasa-arvokysymyksiin, vaikka tosiasiassa me ollaan hyvin vaihtelevasti tasa-arvoisia tilanteesta riippuen.  Avioerotilanteessa nainen on miestä tasa-arvoisempi, kun taas monella muulla elämän alueella tilanne on toinen.

Nyt en kuitenkaan halua puhua naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, vaan kansalaisten keskinäisestä tasa-arvosta ihan sukupuoleen katsomatta.

Kun kansanedustajien kohtuuttomat eläke-edut ja sopeutumisrahat ovat nyt nousseet tapetille, lienee paikallaan hieman ruotia niitä.  Olen kyllä huomannut, että kyseessä on erityisen sopeutumatonta porukkaa, mutta ovatko he sentään niin sopeutumattomia, että ihan pitää siitä maksaa?  Sopeutumisrahaa ja kohtuutonta eläke-etua on puolusteltu sillä, että kansanedustaja ottaa riskin sanoutuessaan irti vakituisesta työstä tullessaan valituksi kansanedustajaksi.  Sitä minä en vaan ymmärrä, mikä se riski on.  Hän saa neljän vuoden varman hyväpalkkaisen toimen, joka varmasti lasketaan plussaksi hänen hakiessaan uutta tointa. Todennäköisesti ei saa ihan samaa palkkaa kun kansanedustaja, mutta ei varmaankaan joudu työttömäksi. Suurella todennäköisyydellä hankkii paremmin kuin ennen kansanedustajakauttaan. Minunkin tuttavapiirissäni on useita, joita tällainen onni on potkaissut.  Pelkkä neljä vuotta kansanedustajana päihittää helposti korkeakoulututkinnon, ellei nyt aivan tollero ole.  Samaa riskianalyysia ei pääse tekemään ihminen, joka päättä ryhtyä opiskelemaan ja sen takia joutuu sanoutumaan irti vakituisesta työpaikastaan. Todennäköisyys tulevasta työttömyydestä on suurempi kuin tuolla ex-kansanedustajalla.  Kaiken tuon tiedän jopa omasta kokemuksestani, vaikka en työttömäksi jäänytkään. Riski oli kuitenkin olemassa, ja hieman aktiivimallia suuremman homman jouduin tekemään ja paikkakuntiakin muuttamaan.

Kuva ja artikkeli: https://www.ksml.fi/kotimaa/Katso-lista-Muun-muassa-n%C3%A4m%C3%A4-entiset-kansanedustajat-saavat-sopeutumisel%C3%A4kett%C3%A4-%E2%80%93-Suvi-Lind%C3%A9n-Arto-Bryggare-Marjo-Matikainen-Kallstr%C3%B6m.../1123297


Kaikkein suurin epätasa-arvo on kuitenkin kansanedustajien kohtuuton eläkekertymä.  Miksi kansanedustajan eläke kertyy lähes kolme kertaa nopeammin kuin muiden palkansaajien? Kun normitossunkuluttaja kerryttää eläkettään 1,5% vuodessa, kertyy kansanedustajalle 4,0%.  Tätä minä sanoisin epätasa-arvoksi, eikä sillä ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa.  Ei tosin ole mitään oikeaa perustettakaan.

Epätasa-arvoa ilmenee kyllä tavallistenkin ihmisten keskuudessa. Työttömyyden sattuessa paremmin ansainnut ihminen saa myös paremman työttömyyskorvauksen kuin se, joka ehkä oikeasti tarvitsisi tuon rahan.  Tätä sanotaan ansiosidonnaiseksi päivärahaksi. Se pitäisi mitä pikimmin lakkauttaa.

Kyllä minä oikeana pidän, että päivärahaa maksetaan työttömälle, mutta ehdottomasti pidän vääränä järjestelmää, jonka mukaan enemmän maksetaan sille, jonka pitäisi pärjätä muutenkin.       


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti