keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kaiken maailman uskontoja

Olen antanut kertoa itselleni, että maailmassa on tuhansia uskonnollisia liikkeitä ja Suomessakin yli tuhat. Vappu taitaa olla yksi niistä harvoista juhlista, jolla ei tietääkseni ole mitään uskonnollista sanomaa. Tosin monet muutkin "pyhät" ovat saaneet alkunsa pakanallista juhlista, mutta vuosien saatossa ne on ikään kuin pyhitetty.

Kirjoitan tätä blogiani vapun aattona, kun en parempaakaan tekemistä keksinyt. Olinhan luvannut käsitellä aina silloin tällöin myös uskonnollisia aiheita, sillä hallitseehan uskonto lähes jokaisen ihmisen elämää jollakin tavoin. Elämä alitetaan yleensä kasteen sakramentilla ja vainajat siunataan haudan lepoon. Näin siis yleensä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kokemuksesta tiedän, että kuolemanvaaran uhatessa karskeinkin ateisti huutaa avukseen Jumalaa. Näin on käynyt myös minulle, vaikka en olekaan kokenut mitään "hurahdusta".

Äkillinen hengellinen herätys, jonka Paavali koki, on meidän ihmisten keskuudessa tavattoman harvinaista. Tavallisimmin se tapahtuu hitaan kehityksen tuloksena, vaikka alkusysäyksen olisikin antanut joku erillinen kokemus.

Tutkiskelin siis näitä asioita vapun aattona. Päästyäni vasta alkuun huomasin tämän tehtävän valtavuuden. Jo nuo Suomen yli tuhat uskonnollista yhteisöä vähimmilläänkin antaisivat aineksia tuhatsivuiseen kirjaan, joten voin vain mainita niistä suurimmat, joiden siipien suojaan monet pienemmät ovat kätkeytyneet omaksi ryhmittymäkseen.

Suurin yhteisö on toinen valtion virallinen "uskonto" luterilainen kirkko, joka sikisi tähän maahan paitsi pyhästä hengestä, niin myös Ruotsin kuninkaan määräyksestä. Tämän kirkon suojissa elää monia yhteisöjä, kuten lestadiolaisuuden eri muodot.

Toinen "virallinen" kirkko on kreikkalaiskatollinen eli ortodoksinen kirkko. Se on myös Suomen toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö, ja sen erillispiirteenä on, että se ei ole suorittanut lähetys- tai käännytystyötä toisten yhteisöjen joukossa. Totta on, että ei ortodoksinen yhteisökään aivan ilman eripuraisuutta ole onnistunut kulkemaan, mutta se ei ole sirpaloitunut katollisen kirkon jakautumisen jälkeen. Ortodoksinen kirkko on siis Suomen toiseksi suurin ja selkeästi vanhin.

Kolmanneksi tällä jäsenmäärään perustuvalla ranking-listala onkin sitten Charles Taze Russelin vuonna 1872 perustama Jehovan todistajien yhteisö, joka eroaa kristillisistä seurakunnista merkittävimmin kolminaisuus opin hylkäämisen vuoksi.

Jehovan todistajia maailmanlaajuisesti on vain noin vajaa kahdeksan miljoonaa. Sanon että vain, koska tämän neljän suurimman Suomessa vaikuttavan uskonnon listalla se häviää lähes kaikille. Ortodokseja on jo pelkästään venäjällä noin 150 miljoonaa ja maailmanlaajuisesti noin 300 miljoonaa. Tällä neljän suomalaisittain suurimman uskonnon listalla se taitaakin viedä ortodoksit listan kärkeen maailman mittakaavan verailussa.

Islaminuskon samoin kuin roomalaiskatollisen kirkon jäsenmäärää en tiedä, mutta on hyvinkin mahdollista, että nämä ohittavat tällä listalla olevista kirkoista ainakin joitakin.

Miksi minä sitten olen tällaisia asioita kaivellut? Todistaakseni vain itselleni ja ehkä toisillekin ihmisille, kuinka ihmiset ovat eripuraisia ja typeriä. On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole löytäneet itselleen sopivaa uskontoa edes noista tuhansista yhteisöistä.

Räikein esimerkki, jonka minä tunnen, on 60-70-lukujen vaihteessa Oulussa vaikuttanut "heinoslaisten" liike, joka toi messiaakseen norjalaisen "profeetan". Heinoslaisuutta en tässä nyt yksinkertaisesti jaksa käsitellä, eikä sillä lienee muuta merkitystä olekaan kuin kaiken kansan uskonnollinen "huijaus".

Jeesuksen suuhun on pantu sanat "lahkot ovat minulle kauhistus." Suomaisten uskonnon tutkijat pitävät eräänä varmimpana lahkon merkkinä uskoa oman oppinsa oikeassa olemiseen.

Neljänneksi suurimmaksi uskonnolliseksi yhteisöksi sijoittuu sitten helluntaiherätys. Kun mukaan lasketaan tuon liikkeen suojissa tai nimissä toimivat "karismaattiset liikkeet", nousee jäsenmäärä selvästi yli 200 miljoonan. Saattaa olla jopa suurempikin, mutta rajanveto ei aina ole helppoa.

Minun uskoni ei perustu mihinkään ismiin tai nismiin. Se perustuu yksinkertaisesti siihen tieteelliseen tosiasiaan, että maailmankaikkeus on niin hieno matemaattinen järjestelmä, että se ei ole voinut syntyä sattumalta. On siis olemassa joku korkeampi voima, joka on tämän kaiken luonut, vaikka ei ole sanutkaan Nobelin palkintoa.
Ehkä Noopelin lautakunta katsoo, että työ on vielä kesken?

Ortodoksiseen kirkkoon minä kuulun siksi, että se on minun kirkkoni, eivätkä edes tämän kirkkokunnan piispat ole koskaan väittäneet näkemyksiäni vääräksi. Ehkä he eivät kaikessa ole samaa mieltä, mutta koskaan he eivät ole väittäneet näkemyksiäni vääräksi. Se on mielestäni sitä oikeaa ajatuksen vapautta. Siksi minä kuulun tähän suureen ortodoksiseen kirkkokuntaan. Sen vanhoilliset tavat ovat mielestäni kauniita ja kyllä minä arvostan myös ikoneja, joilla kappelit on koristettu.

Tervetuloa katsomaan Kalajoen hiekkasärkille. Viimeisen vuoden aikana siellä on jo käynyt yli tuhat henkeä. Tulevana kesänä odotamme ryntäystä.

Tervetuloa myös "toisuskoiset" - ei ortodoksisuus tartu, jos sitä pelkäätte. Jos sattuu tarttumaan, niin ei siihen kuole.


Kristityt:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti