sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ei se hyvältä näytä


Jos halutaan hamuta maailman kärkipaikkoja aina ja kaikkialla, olisi varmaan hyvä lisätä siihen, että suomalainen kansa on maailman tyhmintä. Sellaiseen lopputulokseen on melkein pakko tulla, kun kaikkialla muualla uskotaan maailmanlaajuisiin tutkimuksiin, mutta täällä vain Ville Niinistöön.

Ei herran pieksut! Ville on historian tutkija, ja hänen asiantuntemuksensa energiapolitiikassa on samaa luokkaa kun sankari Halla-ahon asiantuntemus maahanmuuttopolitiikasta. Halla-aho on kyllä tohtori, mutta kielitieteilijä. Korkeintaan hän voisi arvioida maahanmuuttajien käyttämien kielten soveltuvuutta Suomen talvisiin oloihin. Ei lainkaan muuton vaikutusta Suomen talouteen.

Amerikan avaruustutkimuskeskus Nasakin on jo sotkenut lusikkansa energiasoppaan ja suorittanut ihan omat tutkimuksensa. Sen toteamus on, että ydinvoima on maailman turvallisin energiamuoto ja että se on säästänyt satoja ihmishenkiä. Tutkimuksessa on otettu vertailukohdaksi tuotettu megawattitunti ja todettu, että ydinvoimalaitoksilla ei juuri koskaan ole tapahtunut ihmisuhreja vaatineita onnettomuuksia. Kolmen vuosikymmenen takainen Tsernobyl on edelleen se keppihevonen, jolla ratsastetaan, ja Japanin tapahtumista yritettiin tehdä uusi tapaus. Sattui vain niin ikävästi ydinvoiman vastustajien kannalta, että nuo Japanin laitokset pikemminkin todistivat ydinlaitosten kestävyyden vaikeissakin olosuhteissa. Toki uhreja tuli, mutta ne olivat tsunamin uhreja. Ydinvoimalla ei ollut mitään tekemistä onnettomuuksien kanssa.

Suomessa ei samantapainen onnettomuus yksinkertaisesti geologisista syistä ole mahdollinen. Myös Suomen säteilyturvakeskus on monin verroin "pikkutarkempi" kuin Japanin vastaava keskus. Varmuuden maksimoimiseksi työntekijätkin käyttävät samanaikaisesti vyötä ja henkseleitä.

Oikeasti minä pelkään Hanhikivellä samankaltaisia vaikeuksia kuin on ollut Olkiluodossa. Lähes kaikki tuon laitoksen rakentamiseen osallistuneet ovat sitä mieltä, että syy on yksinomaan Suomen säteilyturvakeskuksen yliammutuista turvanormeista. Toki Teollisuuden voima koettaa syyttää rakentajaa, mutta kohtuus kaikessa. Toisten syyttelyhän on vain meidän kansallinen tapa.

No kyllä minä vilpittömästi toivon, että Hanhikivi saataisiin rakennettua ilman vihreiden jarrutusta ja että Suomen hallitus kieltäisi vaarallisen ja vahingollisen tuulivoiman rakentamisen. Tuskin sitä tarvitsisi edes kieltää, sillä luultavasti riittäisi tuulivoimatuen lakkauttaminen. Se kaataisi jokaisen tuulivoimayhtiön.

Totta kai saat kannattaa ja vastustaa mitä haluat, mutta älä hyvä ihminen tee sitä täydellisen tietämättömyyden vallitessa, äläkä ainakaan tuulivoimayhtiöiden lobbareihin uskoen. Eivät nämä herrat suoranaisesti valehtele - paitsi vähän - mutta he eivät puhu mitään energian varallisuudesta ja sen terveysriskeistä. Puhumattakaan, että kertoisivat siitä, että lähes olemattoman alhaisesta hyötysuhteesta johtuen ei myllyillä ole energiataloudellista merkitystä, mutta aina kun mylly pyörähtää, taskustasi kilahtaa kolikko tuulivoimayhtiön pohjattomaan kitaan.

Tähän loppuun pistän nyt sitten sen linkin Nasan tutkimuksesta. Toivottavasti ei linkin lähettäjää syytetä tietovuodosta.







Energy Source Death Rate (deaths per TWh)
Coal – world average 161 (26% of world energy, 50% of electricity)
Coal – China 278
Coal – USA 15
Oil 36  (36% of world energy)
Natural Gas 4  (21% of world energy)
Biofuel/Biomass 12
Peat 12
Solar (rooftop) 0.44 (less than 0.1% of world energy)
Wind 0.15 (less than 1% of world energy)
Hydro 0.10 (europe death rate, 2.2% of world energy)
Hydro - world including Banqiao) 1.4 (about 2500 TWh/yr and 171,000 Banqiao dead)
Nuclear 0.04 (5.9% of world energy)



But what am I supposed to do with this data?

Look up the energy usage statistics for a country you're interested in, multiply the respecive kind of energy, be it oil, coal, peat... and compare that mumber to what the corresponding number for nuclear and see the difference. That's all there is to it.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti