perjantai 6. toukokuuta 2016

Älä riko rajoja


Yritän olla mainostamatta mitään erityistä TV-ohjelmaa, sillä niinhän se on, että joku tykkää tyttärestä ja toinen taas tyttären äidistä. Kun olen kuitenkin näiden ohjelmien suurkuluttaja, en voi olla muodostamatta niistä mielipidettä. Tieteisohjelmat kuten "Prisma" ja "Myytin murtajat" kohoavat jopa Britti-huumorinkin edelle, jos minä saan valita.

Johtuneeko siten siitä, että olen siirtolaisperheen lapsi, että en oikein missään tilanteessa osannut kohottaa itseäni minkään porukan yläpuolelle, vaan menin mukaan melkein mihin minua milloinkin pyydettiin, jos se suinkin sopi elämänarvoihini.

Olinhan minä toki korkeasti koulutettu ja esimerkiksi urheilussa ihan kohtuullisesti menestynyt, joten oletin itselläni olevan ominaisuuksia, joista olisi jotain hyötyä monelle yhteisölle. Kyllä minä joskus ihmettelin, miksi ei kykyjäni ja osaamistani koskaan yritetty hyödyntää, kunnes katsoin taas kerran Prisman.

Tutkijat olivat taas kerran todenneet, että ei ole hyvä mennä porukkaan, jossa tavalla tai toisella olet porukan yläpuolella.

 
Jokaisessa yhteisössä on pyrkyreitä, jotka haluavat päästä vaikutusvaltaiseen asemaan porukan sisällä. Jos ominaisuutesi ovat kaikella tavoin näiden pyrkyreiden kykyjen yläpuolella, on luultavaa, että olet epäsuosittu henkilö tässä yhteisössä. Näin sinulle käy ainakin silloin, kun et pidä varaasi, ja ihminen, joka haluaa tulla osaksi yhteisöä, ei yleensä osaa asettua nykyisiä "vallanpitäjiä" vastaan. Täysin sinun tietämättäsi nämä "vallanpitäjät" ovat aloittaneet yhteisön manipuloimisen sinua vastaan jo silloin, kun olet astunut sisään yhteisön ovista. Tämä syrjiminen ulottuu usein myös niihin ihmisiin, jotka mahdollisesti ovat havainneet, että sinuun kohdistuvat syytökset ovat todellisuudessa keksittyjä ja tästä syystä asettuvat puolustamaan sinua.

Prisman "tiedemiehet" julkaisivat tutkimustuloksensa asettumatta kenenkään puolelle. Tutkijat olivat vain yksinkertaisesti todenneet, että on ihmisiä, joita "vallanpitäjät" karsastavat, koska he olettavat näiden pystyvän syrjäyttämään heidät. He näkevät vain nämä ylivoimaiset ominaisuudet, eivät lainkaan näiden henkilöiden asennetta, jossa ei ehkä ole lainkaan pyrkyryyttä.

Kieltämättä tässä on hieman omakohtaista kokemustakin, mutta olen myös seurannut syrjästä monenlaisia tilanteita esimerkiksi urheilujärjestöissä. Urheilu ja politiikka muistuttavat monella tavoin toisiaan.

Olepa kuinka hyvä urheilija tahansa tai kuinka arvostettu valmentaja tahansa, ei sinun kannata mennä mukaan pienen tai pienehkön seuran toimintaan, sillä lähes koko seuran johtoryhmä pelkää sinun ottavan vallan seurassa, halusitpa sinä sitä itse tai et. Aivan sama pätee ainakin paikallispolitikassa.

Vastaisuudessakin aion kirjoitella mielipiteitäni yhteiskunnallisista asioista, mutta en usko koskaan enää sotkeutuvani minkään puolueen politiikkaan. En pyytämättä, enkä enää edes pyynnöstä.

Olkoonkin, että olen yksinäni taistelussa tuulimyllyjä vastaan, en voi myöntyä enemmistön mielipiteisiin, koska tiedän olevani oikeassa. Samaa mieltä on lähes koko Saksan kansa- Saksassa tuulivoimaa vastaan on syntynyt suuri kansanliike.

Ehkä tämä blogin loppuosa ei vaikuta olevan sopusoinnussa tuon alun kanssa, niin koetan suomentaa hieman asiaa: Ole hiljaa asioista joista tiedät tietäväsi enemmän kuin toiset samassa porukassa. Sinusta tulee epäsuosittu, eikä sinua kuitenkaan kuunnella.

Eivät ihmiset halua tietää totuutta, he haluavat vain olla oikeassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti