sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Alakanttiin jäi hallituksen todistus


Juha Sipilän hallitus on toiminut nyt vuoden, eikä todellakaan kovin kaksinen ollut todistuksen keskiarvo, vaikka yrittäjät pitivätkin nykyistä hallitusta selvästi edeltäjiään parempana. Pääministeri saa yrittäjiltä vankan tuen, sillä peräti 40% äänestäneitä yrittäjäjärjestön jäsenistä pitivät Sipilää hallituksen parhaana ministerinä. 

 
No, eihän se tuossakaan hallituksessa vielä paljoa todista, vahvistaapahan vain sen käsityksen, että jos olet elämässäsi saanut jotain aikaan, oletetaan sinun kykenevän hoitamaan myös yhteiskunnallisia asioita.

Koulutusyhtiöni Tiedonjyvä lepää nyt hyvin ansaituilla laakereillaan, vaikka vietimmekin pari vuotta sitten vielä yrityksen 20-vuotisjuhlaa täällä Kalajoella. Kalajokinenhan yritys ei koskaan ollut, mutta nyt kun en itse enää kouluta, elää firma hiljaiseloa.

Suomen Yrittäjien jäsen sen sijaan olen yhä edelleen, ja sain oikeuden osallistua myös hallituksen ruodintaan.

Alle seiskan keskiarvo ei siis hurraahuutoja kirvoita, vaikka kyseessä on melko puhdas oikeistohallitus. Siltä laidaltahan yrittäjät suurimmaksi osaksi ovat, joten poliittinen väritteisyys jää melko vähiin. Edes kyselyssä ei puoluetta mainittu, joten sen merkitys jää varmasti melko vähiin.

Kun lasketaan ministerin onnistumiset ja epäonnistumiset kantansa ilmaisussa, on selkeä ykkönen Juha Sipilä. Ensimmäinen luku kertoo siis onnistumisia ja toinen luku epäonnistumisia ( 40% - 4% = 36% ). Kun tätä verrataan toiseksi nousseeseen liikenneministeri Anne Berneriin (18% - 17% = 1% ) on ero aivan huikea. Tosiasiassa sisäministeri Petteri Orpo nousikin toiseksi saamalla (12% - 0% = 12%) koko ryhmän puhtaimmat paperit, vaikka hävisi selvästi suosiossaan Sipilälle.

Koko porukan huonoimman tittelistä kilpailivat valtiovarainministeri Alexander Stubb (4% - 13% = - 9%) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ( 1% - 12% = -11%). Molempien uraa on värittäneet paitsi keskitasoa typerämmät lausunnot niin muutenkin tasaisen varma töpeksyntä.

Ei varmaan olisi ollut kovin väärin, vaikka nuo kaksi olisivat vaihtaneet paikkaakin tuolla listalla.

Jos jotakuta kiinnostaa, ketä sitten yrittäjien listalla tuohon väliin on sopinut, niin tiukkaa on ollut, sillä sieltä löytyy peräti seitsemän ministeriä. Ehkä heistä tunnetuin on ulkoministeri Timo Soini.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat näkevät tässä yrittäjien antaman tuen hallituksen isolle talouspolitiikalle, mutta arvelevat myös jonkinlaiseen kirivaraan olevan rahkeita.

Tämä ei ole siis se kansan antama lista, jossa arvioitiin ministerien onnistumista tehtävässään. Monelta osin se lista on hyvinkin toisen näköinen, mutta yrittäjä on hieman erilainen kuin tavallinen tossunkuluttaja.

Kansan antamia arvosanoja en ala kommentoimaan, sillä ne ovat koko kansan nähtävissä, mutta nämä periaatteessa vain yrittäjäjärjestön jäsenten luettavissa, vaikka eivät mitään salaisuuksia olekaan.

Kaksi kolmesta tällä listalla on samoja kuin kansan antamalla listallakin. Arvatkaa ihan itse kuka on pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti