torstai 17. joulukuuta 2015

Valehteliko Aleksander Stubb

Kas siinä vasta kysymys. Jos näin suoralta kädeltä arvailemaan rupean, niin todennäköisesti valehteli ja teki sen vieläpä tahallaan. Eihän se tietysti mukavaa ole, eikä mitenkään hyväksyttävää ministeriltä, mutta onhan se ollut maan tapa jo niin kauan, että lähes 90% ihmisistä uskoo poliitikkojen valehtelevan. Olisiko tämä juuri se luku, jota Stubb yritti muistella, mutta sekoitti kaksi asiaa keskenään?

  
Seurasin televisiosta, kuinka taas oli keksitty tarpeeton luottamuslausekeskustelu yleisö huviksi. Naurettavaahan se oli, mutta ei varmaan kaikkia enää huvittanutkaan, sillä minäkin olen alkanut hieman ministereitä joskus epäillä, mutta niin kauan kuin meillä ei ole parempiakaan tilalle esittää, niin koetetaan nyt tulla toimeen noiden kanssa. Pääsääntöisesti tämä hallitus on kuitenkin koettanut saattaa Suomen asiat raiteilleen, mutta kun oikein kukaan ei tiedä miten menetellään, niin vaikuttaahan se vähän pomppoilevalta. Ihmekös tuo, kun tärkeimmillä ministereillä ei ole päivääkään ministerikokemusta aikaisemmilta ajoilta, ja lähes yhtä vajaalla kokemuksella oleva Stubb yrittää vielä kammeta sekaan oman etupiirinsä etua ajavia lakeja, jotka sitten kansan mielipide ajaa hallituksen perumaan.

Lähes jokainen talouselämää vähänkin seurannut tajuaa, että mitkään "suojarekisterit" eivät todellakaan palvele tämän kansan etua. Kieltämättä se saattaisi suojata jonkin kansanosan veronkiertoyrityksiä, mutta siitäkään en ole varma, kun en tunne noita lakeja niin hyvin, että osaisin sanoa, miten omistus voitaisiin kaivaa esiin. Ehkäpä voitaisiinkin, mutta selvää on, että ei se ainakaan avoimuutta lisäisi.

Kun näistä hallintarekistereistä puhutaan, olen aina ihmetellyt, mihin niitä tarvitaan. Yhdistyslaki määrää, että yhdistyksen puheenjohtajan on pidettävä jäsenrekisteriä. Olisiko liian vaikeaa kirjata osakeyhtiölakiin vastaava pykälä? Yhtiön hallituksen on pidettävä osakasluetteloa, joka olisi avoin kaikille viranomaisille. Se, missä siten osakekirjojasi säilytät, on aivan yksi lysti, mutta omistuksen ne takaavat vain, jos nimesi löytyy tuosta rekisteristä. Tätä minä sanoisin läpinäkyväksi.

Johan taas lupasi Suomen hallitus ottaa opikseen opposition ryöpytyksestä. No tosiasiassa ei oppositiokaan mitään tälle hallitukselle pysty opettamaan. Tilanne on vähän kuin jalkapallojoukkueella, joka panee pois parhaat pelaajansa ja ottaa yleisön joukosta äänekkäimmät tilalle. Tuskinpa siinä parannusta tapahtuisi.

Useimmat puhujat kyllä arvostelivat Stubbin ja hallituksen toimia, mutta kyllähän tähän maailmaan ääntä mahtuu. Suomen eduskunta on unohtanut kokonaan arvokkaan käyttäytymisen säännön, ja osa porukasta räksytti kuin rakkikoirat. Arhinmäki kyllä julisti, että ei hän ensimmäistä kiveä heitä, ja alkoi sitten paiskoa sepeliä oikein olan takaa. Kukahan lienee ensimmäisen kiven heittänyt, mutta ainakin Arhinmäki oli ensimmäisenä rivissä. Jos opettaja vielä olisin, niin käytöksen alennuksen olisin antanut myöskin Ben Zyskovichille, vaikka samaa mieltä asiasta olinkin. Vain pari asiallista puheenvuoroa käytettiin, vaikka koolla piti olla koko Suomen kansan kerma.

Oikeasti poliittinen uskottavuus häviää, kun tällaisia pelleilynäytöksiä järjestetään. Välikysymys on sen verran vakava asia, että sillä ei pitäisi leikkiä. Jos ei ole aihetta olettaa, että hallituksen asema olisi jotenkin vaakalaudalla, ei välikysymystä tulisi käyttää poliittisten irtopisteiden keräilyyn.

"Maassa maan tavalla, tai maasta pois." Tuota sanontaa poliitikkomme noudattavat ja jatkavat valehteluaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti