tiistai 8. joulukuuta 2015

Älkää ampuko viestin tuojaa


Suomen hallitus on kymmeniä kertoja sanonut, että nyt on tosi vakava tilanne ja että Suomella on paitsi Euroopan heikon talouskasvu, niin myös eräs nopeimmista velkaantumisvauhdeista. Eiköhän tätä ymmärretä, vai eikö vaan haluta uskoa, sillä ihan itsehän me olemme itse itsemme saattaneet tähän tilaan 15 viimeisen vuoden aikana?

 
Sanoisin, että sekä poliittiset päättäjät että työmarkkinajärjestöt ovat syöneet kuormasta. Nyt nämä vekselit yksinkertaisesti ovat langenneet, mutta maksajat ovatkin hukassa. Jokainen osapuoli syyttelee toistaan ja kaikki yrittävät kaataa laskiämpärin nykyisen hallituksen päälle, joka nyt aivan varmasti on se pienin syyllinen tähän tilanteeseen.

Oikeita syyllisiä ovat tietysti edelliset hallitukset ja työmarkkinajärjestöt.  Kun seuraa puolueiden  kannatuslukemia, vaikuttaa siltä, että kansa on valmis ampumaan viestin tuojan. Selvää on, että poliittisesti typerimpiä päätöksiä olivat tekemässä kokoomus ja SDP, mutta yllätys yllätys!  Kokoomuksen kannatus ei ole oleellisesti pudonnut ja SDP:n peräti noussut.  Poliittisen tuomion kansa on suunnannut niille puolueille, jotka eivät olleet edes hallituksessa.  Nykyisen hallituksen vain on nyt pakko tehdä jotain, ja Sipilälläkin on nyt pallo hukassa, kun pitäisi löytää viisastenkivi, jota ei ehkä ole olemassakaan. 

Ei se ihan tietysti niin ole, että Sipilänkään puolue ihan ilman syyllisyyttä selviää, sillä kyllähän "kepu" on Suomen suurin kuntapuolue ja kyllä kuntien menojen on sallittu nousta luvattomasti. Pienin tekijä ei suinkaan ole kuntaliitokset, joiden seurauksena kuntiin syntyi tuhansia tarpeettomia virkoja, joille annettiin viiden vuoden irtisanomissuoja.  Erityisen kriittistä tarkastelua tuskin kestävät koulujen lakkauttamisetkaan, sillä monessa kunnassa on todettu kustannusten nousseen sen jälkeen, kun kyläkouluja on alettu purkaa.  Täällä Kalajoella on talous yleisesti ottaen hoidettu hyvin, mutta tuskinpa täälläkään nuo kaikki kouluverkko-päätökset ihan nappiin ovat menneet, ja "monojen" jakaminen kunnan työntekijöille oli täysin tarpeeton toimenpide.  Kyllä työntekijöille pitäisi palkka riittää, vaikka joskus olisi onnistunutkin työssään.

Ehkä tavallista kärkkäämmin vaadin peilin eteen menoa juuri ay-liikkeeltä ja poliittisilta puolueilta, sillä hehän ne varsinaiset pukarit ovat. On kuitenkin muistettava, että tämä kansa on saanut nauttia mannaa niin kauan, että oikein päätä huimaa. Ei meillä koskaan olisi todellisuudessa ollut varaa ylipitkiin lomiin, lomaltapaluurahoihin eikä pekkaspäiviinkään.  Toki sairasloma pitäisi saada täysmittaisena, mutta tuskinpa on kohtuutonta vaatia myös jokaisesta päivästä lääkärintodistus. Ja suomalaisilta lääkäreiltä edellyttäisin sen verran ammattitaitoa, että he osaavat erottaa nuhan ja krapulan toisistaan. Kyllä minä esimiestehtävissä ollessani sain todeta kymmeniä kertoja, miten krapulainen mies kantoi minulle lääkärintodistusta, missä luki "äkillinen infektio".  Olisin toivonut, että edes kerran siinä olisi rehellisesti kerrottu, että "kyllä tämä krapula menee päivässä ohi". Toki minä sen muutenkin tiesin, että yleensä menee, mutta väärinhän se on työnantajalla maksattaa. Luulen, että ensimmäisen  sairauspäivän palkanpidättämisellä yritetään päästä eroon näistä "krapulapäivistä".

Siis noiden mainittujen yhteisöjen lisäksi koko kansa peilin eteen, ja menenhän sinne tietysti minäkin, sillä vaikka koulutukseeni ja kokemukseeni nähden tiedänkin saavani melko pientä eläkettä, niin saahan sen katsoa, miltä näyttää. Eläkeyhtiöiden tulot syntyvät kuitenkin pääasiassa ulkomaalaisista sijoituksista ja tulevat siis ulkomailta, joten eläkeläisten ei ihan ensimmäiseksi tarvitse varpaitaan ruveta katselemaan.  He ovat kansantaloutta ajatellen hyödyllisiä ihmisiä.

Pahasti siltä näyttää, että ei tämä kansa sopimaan pysty. Pahinta kaikessa on, että hallituksen on vain pakko tehdä jotain. Se kyllä taitaa sataa niiden laariin, jotka jo ennestään ovat tämän kansantalouden sotkeneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti