perjantai 2. toukokuuta 2014

Ylioppilaat ja vappu

Kun nyt olen kirjoitellut vähän sitä sun tätä puolueista, uskonnosta ja mamuistakin, niin kirjoitanpa nyt sitten hieman vähemmän poliittisesta aiheesta.

Vappu on kesän alkamisen juhla, ja sitä ovat perinteisesti juhlineet ylioppilaat ja työläiset. Vähän kerrassaan ovat myös kaikki poliittiset puolueet ruvenneet viettämään omia vappujuhliaan ja samalla politisoineet tämän kesäisen juhlan. Opiskelijat ovat pääsääntöisesti pysyneet puoluepolitiikan ulkopuolella. Opiskelijoiden vapussa ylioppilaslakki on ollut tärkeässä osassa, kun tätä lakkia on soviteltu milloin minkin patsaan päähän. Vapun alkamisen merkiksi. Perinne on, että klo 18.00 vapun aattona saavat ylioppilaat painaa oman lakkinsa päähän. Tietenkään se ei ole mikään lakisääteinen asia, vaikka ei kai sitä oikeasti heinätöissä pidetä, kuten vanhoissa SF-elokuvissa. Silloin elettiin aikaa, jolloin ylioppilaskin oli arvohenkilö ilman minkäänlaista muuta tutkintoa. Melkein se mainittiin ammattina, vaikka ei taannutkaan ammattitaitoa yhtään mihinkään ammattiin.

Tänä päivänä ylioppilaslakkikin on menettänyt merkityksensä, sillä sen hankkiminen on nykyisin enemmän alapäästä kuin yläpäästä kiinni. Jos takapuoli kestää ja haluja on, niin kaikki voivat olla ylioppilaita. Tämän lisäksi lähes kaikki eri ammatteihin valmistavat oppilaitokset ovat omineet omia vappulakkejaan. En tiedä onko sillä muuta vaikutusta kuin varsinaisen yo-lakin arvon lasku entisestään.

Sen verran vanha kai olen, että edelleen aion oman lakkini päähän survoa, sillä suuressa itserakkaudessani kuvittelen, että teekkaritupsu (oikeasti teekkarilakki) lisäisi sen arvoa jotenkin. No ei siksi, että se minusta tekisi muista viisaamman, mutta olihan se jonkinlaisen työn tulos. Jos en itse arvosta tekemääni työtä, niin kuka.-pa sitä sitten arvostaisi! Siinä hommassa rasittuivat molemmat päät :-)


Vaimoni Pirjo panee valkolakkinsa päähän hyvin vastenmielisesti pelätessään, että pienellä paikkakunnalla sitä pidettäisiin jonkinlaisena ylpeilyn aiheena. Pitäkää vaan jos tykkäätte. Kyllä vanha kunnon ylioppilas on lakkinsa ansainnut.

No en nyt ihan lakin arvon säilymisen vuoksi ole tätä kirjoittanut. En myöskään halua vähätellä nyky-ylioppilaiden saavutuksia. Toteanpahan vain, että kyllä me liian alas on rima laskettu siinä suhteessa. Oikeasti tarvitaan myös oikeita ammattimiehiä ja naisia. Tuskinpa tuolla lakilla niin suurta merkitystä on. Pannaan päähän kerran vuodessa, jos muoti niin vaatii. Mutta kyllä toivoisin, että nuoret hakeutuisivat myös ammatillisiin oppilaitoksiin. Paitsi että heitä oikeasti tarvitaan, niin siellä oppii myös joitakin käden taitoja, jotka tahtovat meiltä jo unohtua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti