lauantai 3. toukokuuta 2014

Maasta muuttajat ja muut mamut


Voi kauheeta kun se on kauheeta. Nimittäin Jussi Hala-ahon ja muiden hieman sisäänpäin kääntyneiden mielestä on kahdenlaisia mamuja. Toiset ovat maasta muuttajia ja toiset maahan muuttaneita. Molemmista ihmisryhmistä voidaan käyttää samaa lyhennystä ”mamu”.  Mamut ovat yleisen keskustelun aiheena aina silloin, kun kyse on niistä, jotka ovat jostain ulkomailta muuttaneet tänne Suomeen. Kyllä minäkin sitä aikanani ihmettelin ja osittain ihmettelen vieläkin, sillä on tosiaan olemassa monia maita, joissa asuminen on huomattavasti viihtyisämpää, eikä lumitöistäkään tarvitse huolehtia. Tämä on yksi niistä tuhansista syistä, joka vie Suomalaisia ulkomaille.


Jos lämmin ilma ja aurinko houkuttelevatkin suomalaisia ulkomaille, niin mikä sitten tuo ihmisiä Suomeen? Tuskin paljon mainostettu sosiaaliturvamme, sillä useimmat tuntemani maahan muuttaneet ovat ahkeria, työssä käyviä ihmisiä, jotka ovat ehkä erivärisiä kuin me, mutta muuten ihan tavallisia ihmisiä. Heitä vain ei ole riittävästi korjaamaan sitä huoltotaseen epätasapainoa joka meillä on.

Huoltotase on työikäisen väestön suhde eläkeläisiin. Siinä ei siis oikeasti ole kyse työttömyydestä eikä työllisyydestä. Me emme siis voi käyttää keppihevosena sitä väittämää, että meillä on omasta takaa työttömiä. Jotta huoltotase voitaisiin hoitaa kuntoon, on meidän hoidettava ensin siis työttömyys kuntoon. Kun tämä asia on hoidettu kuntoon, niin on huoltotaseen vuoro. Siihen on tasan kolme keinoa.  Helpoin keino on kai sittenkin tuo maahanmuutto. Toinen inhimillinen, mutta ehkä vaikea ja hidas keino on se, että jokainen hedelmällisessä iässä oleva nainen synnyttäisi keskimäärin 2,5 lasta. Eivät kuitenkaan synnytä, joten jäljelle jää keinoista kauhein. Aletaan mestata työnsä tehneitä suomalaisia, niin että suhde saadaan tasapainoon.

Ehkä nyt ylitin sen rajan mistä saa kirjoittaa, mutta se vaan on näin. Kyse ei ole siitä, onko meitä vähän vai paljon. Kyse on siitä, millainen meidän väestörakenteemme on. Asioiden näin ollen työperäinen maahanmuutto on enemmän kuin toivottavaa.

Kun olin aikoinani ”mamuna” Ruotsissa, minäkin Insinööri mies jouduin baanalle autoja kokoamaan. Eräs maisteri oli siivoojana ja opettaja oli hydraulprässäre.  Olimmehan me muka pakkoruotsia opetelleet, mutta emme kai riittäväsi, sillä puutteellinen kielitaito oli este omiin ammatteihimme työllistymiselle. Näin jäi ruotsalainen yhteiskunta ilman ammattitaitomme tuomaa panosta. No, minä en sitä kauan katsellut, vaan kun sain koulutustani vastaavan työn Suomesta, palasin tänne. Toisista en sitten tiedä.

Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu myös Suomessa. Olen kuullut, että eräs Moskovan yliopiston professori on tehnyt Suomessa siivoojan hommia. Ei ole kotouttaminen mennyt ihan nappiin siinäkään tapauksessa.

Kotouttaminen on siis se avainsana. Kaikki kannattaa kotouttaa todella hyvin, olipa heidän maahanmuuttonsa syynsä mikä tahansa.  Kielitaidon opettaminen on kotouttamisen keskeinen osa. Kunnollisen kielen oppimisen jälkeen voidaan vasta olettaa jonkinlaista vastinetta ammattitaidolle. Näitä voimavaroja meidän ei yksinkertaisesti kannata jättää käyttämättä. Toki ”mamujen” joukossa on aina joitakin, joilla ei ole erityistä ammatillista osaamista tai koulutusta. Olen kuitenkin huomannut, että nämä ihmiset tekevät mielellään niitäkin töitä joita suomalaiset yksinkertaisesti eivät suostu tekemään. Meidän työttömyytemme onkin pitkälle sitä, että vapaita paikkoja on, mutta tekijät karttavat niitä. Erityistä ammattitaitoa vaativissa tehtävissä eivät tarve ja tarjonta kohtaa toisiaan. Insinööri ei voi ruveta sairaanhoitajaksi vaikka halua olisikin.


Lopetankin tämän nyt tylyyn toteamukseen. Tiedetään, että kotouttaminenkin maksaa, mutta todella paljon vähemmän kuin vastasyntyneen lapsen kasvattaminen ja kouluttaminen. Valitettavaa on, että hyvänkin koulutuksen jälkeen hän kelpaa vasta harjoittelijaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti