torstai 12. helmikuuta 2015

Kristinuskon monet hahmot


Jo alaluokilla koulussa kerrottiin uskonnosta ja uskonnon historiasta jännittäviä tarinoita, joista on myöhemmin tehty myös elokuvia. Niille, jotka ovat lukeneet Raamattua, nämä henkilöt ovat tulleet tutuiksi, jopa läheisiksikin riippuen tietysti siitä, miten läheiseksi he ovat uskonnon kokeneet.

  
Raamatun historia tuntee kertomuksia Saulista, joka oli kristittyjen vainooja, mutta josta myöhemmin tuli itsestään kristitty. Saul löysi Jeesuksen Damaskoksessa, ja se oli ratkaiseva käänne kristillisen lähetystyön historiassa.

Saulista tuli löytäjä, jonka historia tuntee apostoli Paavalina ja joka lähti viemään sanomaa kaikkialle silloiseen maailmaan. Paavalista tuli ensimmäinen varsinainen lähetyssaarnaaja. Tämä tapahtui vain 12 vuotta Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. Siis ensimmäisen pääsiäisen jälkeen noin vuonna 45. Tosin nuo vuodet Jeesuksen syntymän jälkeen eivät ole aivan täsmälleen todennettavissa, koska siihen aikaan vuosi oli yksinkertaisesti hieman erimittainen kuin mitä se on nyt. Toki kaikki tuo on koetettu kalibroida nykyaikaan, mutta siihen aikaan pidettyjen kalenterien ajanlasku ei ole ehdottoman luotettava. Niinpä Jeesuksen syntymän ja kuoleman ajasta ei ole täyttä varmuutta. Uskonnon kannalta sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että me uskomme, että Jeesus on todellinen olento, joka on syntynyt, elänyt keskuudessamme ja kuollut vainottuna. Tämä on historiallinen tosiasia, jonka kieltäminen on jo jonkinasteista tyhmyyttä. Kokonaan toinen asia on ateismi, joka on Jumalan kieltämistä. Jumalan olemassaoloon joko uskotaan tai ei uskota, riippuen täysin ihmisen tavasta katsoa maailmaa. Monet näkevät myös tässä historiallisia todisteita, mutta tiede ei niitä tunnusta, joten nämä asiat jäävät jokaisen itsensä ratkaistaviksi.

Ihan järkeilemällä minä olen tullut siihen tulokseen, että tämä maailmankaikkeus on niin hieno matemaattinen järjestelmä, että se ei ole syntynyt sattumalta. Siihen on tarvittu joku meitä korkeampi voima, jota minä nimitän Jumalaksi. Mitkään evoluutioteoriat eivät toki ole ristiriidassa tämän asian kanssa. Joku maailmankaikkeuden synnyttänyt iso paukku, jota myös alkuräjähdykseksi kutsutaan, ei tosiasiassa saa minkäänasteista tieteellistä tukea. Kyse on hyllyvällä maalla heiluvasta teoriasta.

Aina on niitä, jotka uskovat Jumalan olemassaoloon ja niitä, jotka etsivät jonkinlaista ratkaisua elämäänsä. Uskovien joukossa on aina niitä, jotka ovat valmiit viemään sanomaa eteenpäin, niin kuin Paavali teki.

Suomi pääsi tämän lähetystyön kohteeksi n.700 luvulla skotlantilaisten tuodessa tuota sanomaa tänne. Vastaanotto Suomessa ei aina ollut kovin ystävällistä, sillä moni on kuullut varmasti, miten kävi englantilaiselle lähetyssaarnaajalle, joka kulki nimellä piispa Henrik. Monet uskovat, että piispa Henrik oli ruotsalainen Uppsalan piispa ja hänen tappajakseen mainittu Lalli taas suomalainen talonpoika.

Olkoonpa Henrik englantilainen tai ruotsalainen, kertoo tarina kuitenkin hyvin totuudenmukaisesti sen, ettei kristinuskon tuominen jääräpäisten suomalaisten keskuuteen ollut helppoa, eikä aina ihan vaaratontakaan.

Näin kristinusko on juurrutettu Suomeen, ja uskon sen tulleen tänne pysyäkseen. Raamattuun ei edelleenkään suhtauduta täällä kovin vakavasti, vaan aivan liian monet pyrkivät poimimaan siitä vain itselleen sopivat kohdat yrittäen unohtaa oman vakaumuksen kanssa ristiriidassa olevan opin. Minun tehtäväni ei ole karsia Raamatun tekstejä. Sen teki 300-luvun ekumeeninen kirkolliskokous, joka jätti peräti 80 % teksteistä pois. Nyt satoja vuosia myöhemmin osa niistä on noussut julkisuuteen, ja osa on jopa ristiriidassa kirkon opin kanssa.

Meillä julkaistu Raamattu on kuitenkin minulle pyhä kirja, johon perustuu myös minun rasismin vastainen kantani.

3.Mooses 19:24
”Kohdelkaa joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne, rakastakaa heitä kuin itseänne, sillä te olette itsekin olleet muukalaisena Egyptissä.”

1.Joh. 3:17
”Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu, näkee veljensä kärsivän puutetta, mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä?”

Matteus 12:50
”Sillä jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini.”

Kyllähän Raamatussa on paljon muutakin ajateltavaa, mutta tässä nyt aluksi minun osuuttani lähetystyöstä tällä planeetalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti