tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulun sanoma

Edellisessä blogissani kerroin jo epäileväni itseäni hieman kerettiläiseksi. Nyt tulee sitten lunta tupaan hieman isomman jälkeen, sillä kirjoittelen tässä nyt muutakin hieman lähes kaikkien kirkkojen oppien vastaisesti.

Koko kristikunta viettää nyt Jeesuksen syntymän juhlaa. Se on ihan oikein, sillä tapahtumana se oli sen arvoinen, että sitä on todella syytä juhlia, eikä oikeastaan ole mitään väliä sillä, minkä päivän me olemme tähän omineet. Vanha pakanallinen juhla, joulu, soveltui tarkoitukseen oikein hyvin. Paitsi että täällä pohjoisessa saatiin ikään kuin ”kesä talven keskelle” ja hetkellinen pimeys väistymään valon tieltä, niin saatiin myös pakanallinen juhla väistymään kristillisen juhlan tieltä. 

 
Tärkeää ei siis ole milloin juhlimme, vaan se, että ylipäätään juhlimme, ihan päivästä riippumatta. Vaikka tiedemiehet ympäri maailman ovat syvästi vakuuttuneita, että Jeesus ei syntynyt jouluna, ei kukaan ole varma siitä, milloin tämä tapahtui, sillä todellisia aikalaisten kertomuksia ei ole olemassa tuolta ajalta. Joulun aikaan oli kuitenkin myös Israelissa sen verran koleaa, että on oletettava, että noihin aikoihin eivät paimenet olleet kedolla karjan kanssa, joten se viittaa hieman kesäisempään aikaan. Ehkä kevääseen, ehkä syksyyn. Aivan yksimielisiä eivät ole myöskään tätitieteilijät, jotka ovat yrittäneet taivaankappaleiden liikkeistä arvella, milloin Betlehemin tähti on esiintynyt. Myös he ovat sitä mieltä, että katsellaanpa asiaa mistä kulmasta tahansa, ei kyseessä ollut mikään talvisista kuukausistamme.

Viettäkäämme joulua kuitenkin puhtaalla omallatunnolla juuri nyt, sillä olen vakuuttunut siitä, että meidän herramme Jumala ei ole läheskään niin pikkusieluinen kuin usein tunnumme luulevan. Missään tapauksessa hän ei pahastu siitä, että vietämme hänen poikansa syntymän kunniaksi juhlaa juuri nyt, kun näin tehdessämme olemme saaneet syrjäytettyä yhden pakanallisista päivistä pois ihmisten kalentereista. Luultavaa on, että kaikki muu tapahtui juuri niin kuin Raamatussa se on kerrottu. Tai ainakin sinne päin, mutta varmaa kuitenkin on, että Jeesus on syntynyt maan päälle antaakseen meille mallin ja elämän ohjeet. Se, kuinka hyvin me pystymme näitä ohjeita omaan elämäämme soveltamaan on sitten kokonaan toinen juttu. Siksi olemme saaneet syntymälahjaksi myös omantunnon ja vapaan tahdon. Kaikesta mitä tämän maan päällä teemme, saamme joko palkkion tai laskun.

Sellaista elämä on. Jokaisen on luotettava siihen, että toimiessaan omantuntonsa mukaan saa jokainen meistä myös palkkion ansionsa mukaan.

Viettäkää siis Joulua Jeesus-lapsen syntymän muistoksi. Tuskinpa sillä tässä ajassa paljonkaan on merkitystä syntyikö hän, runsaat 2000 vuotta sitten, kesällä vai talvella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti