maanantai 5. tammikuuta 2015

Tietämättömyyden synti

Olen kyllä kuullut sanonnan ”tieto lisää tuskaa”, mutta kaikessa kauheudessaan tietämättömyys ärsyttää. Yleensä nämä perustietämättömät ovat myös kulttuurin vastustajia, eikä heitä kiinnosta historialliset arvot. Voihan se olla niin, että jonkin a yksittäisen rakennuksen historiallisilla arvoilla ei kovin suurta taloudellista merkitystä olekaan, mutta tosiasia on myöskin se, että ihminen ”ei elä pelkästään leivästä”. On olemassa suuri joukko ihmisiä, joita todella kiinnostaa tietää jotain myös omasta ja kotipaikan historiasta. Sallittakoon se heille tai siis meille, sillä kyllä minäkin itseni tuohon ryhmään luen.

Politiikkaa seuranneena ihmisenä olen myös ollut kiinnostunut ihmisten mielipiteistä ja ollut huomaavinani, että eniten ääntä pitävät ne, jotka vähiten asioista tietävät. Oppineisuus ja osaaminen samoin kuin oppimattomuus ja osaamattomuus jakavat ihmisiä hyvin yleisesti myös puolueiden välillä, joskin nykyisin lähes joka puolueessa on joku ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut perässäkulkijoiden joukon kerännyt esikuva, jonka mielipiteitä pidetään todellisina mielipiteinä, vaikka ne eivät likikään aina sitä ole.

Tuo television katsominenkin voi joskus olla hyvin avartavaa. Yhtenä aamuna aamutelevisiossa oli haastateltavan pariskunta, joka oli valinnut ns. vapaan elämäntavan. Mies tuskaili sitä, että maiden välillä oli rajoja, joita ei maailmassa alun alkaen ollut. Ei ollut tällä planeetalla myöskään valtioita, jotka nyt erittäin itsekkäästi vaalivat omia rajojaan ja pyrkivät hankkimaan valtaa ja rikkauksia. Kun foinikialaiset keksivät rahan, niin siitä alkoi yhteiskuntien alamäki. Ei niinkään taloudellisesti kuin moraalisesti. Koko kansallisvaltioiden olemassaolon perusteina oli paitsi oma kieli, niin myös oma rahayksikkö ja myöhemmin myös oma lippu. Nykymuotoinen rasismi sai alkunsa siitä, että nämä kansallisvaltiot yrittivät suojella omistamiaan rikkauksia ja tekivät sen sulkemalla rajansa toisista kansallisvaltioista tulevilta. Tämä naamioitiin isänmaallisuudeksi, vaikka kyseessä on tosiasiallisesti Jeesuksen oppien vastainen toiminta. Näyttää siltä, että ihmiset eivät ole oppineet mitään Hitlerin ajoista.

Näitä rajoja on vähän kerrassaan avattu, sillä esimerkiksi Pohjois-Korea on hyvänä esimerkkinä siitä, mihin suljettu yhteisö joutuu. Siitä huolimatta meidänkin yhteiskunnasta löytyy ihmisiä, jotka pitäisivät rajat kiinni ja sepittelevät tarinoita asioista, joita ”mamut” tekevät. Tosiasiassa monetkaan noista lähes kansallisista uskomuksista eivät ole totta. Tilastoihin ei uskota, koska nämä kumoaisivat nuo rasistiset uskomukset.

Ja sitten muutama esimerkki tietämättömyydestä yleensä:

Kotimainen terroristijärjestö Vihreät, yhden jäsenensä välityksellä, taivasteli sitä, että Fennovoima rakentaa aidan ydinvoimalatyömaan ympärille. Ei tainnut ihminen tietää, että kyseessä on vanha käytäntö. Esimerkiksi Kalajoen satama ja Vaajakosken karamellitehdas ovat myös aidatuilla alueilla. Näin on useimpien suurten työmaiden kohdalla. Varmasti Vihreiden kaltaisille terroristijärjestöille aidat ovat haitallisia, mutta ei niistä mitään harmia ole kunnon ihmisille.

Maahanmuuttajien väitetään elävän sosiaalitukien varassa. Totuus on, että sellaisiakin saattaa olla, mutta kovin yleistä tämä ei ole. Kansainväliset tilastot kertovat, että ne maat, joissa on eniten maahanmuuttajia, ovat pärjänneet myös taloudellisesti parhaiten. Sosiaaliviranomaiset ovat kertoneet, ettei ”mamut” saa mitään erikoiskohtelua, eikä heidän suhteellinen osuutensa ole mitenkään muuta kansanosaa suurempi.

Olen myös kuullut joitakin moitteita, jotka ovat kohdistuneet kotikaupunkini Kalajoen päättäjiin, kun ovat päättäneet kunnostaa nuo todella historiallisesti Ventelän talot. Ovat väittäneet, että kyseessä on vanhat hometalot. No kun ihan itse olen kustantanut parikin asiantuntijaa tarkastamaan talojen kunnon, voin vakuuttaa, että vanhojahan kaikki historialliset rakennukset ovat, mutta nämä eivät ole homeessa. Tämä nyt on sitten se tietämättömyyden huippu, jolla yritetään manipuloida muita tietämättömiä.

Kaipa tämän blogin sanoma on se, että hanki ensin tietoa ja esitä väitteitä vasta sitten. Meillä kaikilla on mielipiteitä, ja siihen on toki oikeus itse kullakin. Mielipiteen vapaus on kuitenkin asia, joka sisältää myös vastuun.

Tietämättömyys ei ole synti, mutta väärien tietojen levittäminen sitä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti