keskiviikko 5. elokuuta 2015

Tutki tutkimasta päästyäsikin


On aivan hyvä, että asioita tutkitaan. Joissakin asioissa se on jopa välttämätöntä, mutta aika naurettavalta tuntuu, kun tutkiminen tapahtuu tutkimisen itsensä vuoksi ja sillä aiheutetaan vahinkoa itse asialle. Ikävä kyllä, en ole tutustunut Olkiluodon ydinvoimaloiden rakentamiseen, mutta toki siellä muutama kollega ja ystäväni on ollut ja on edelleenkin.
 
Eri osapuolet kiistelevät siitä, että kenen on syy, että laitos yhä vain tuntuu viivästyvän ja rakentajat vaativat toisiltaan korvauksia kuka mistäkin syystä. Kun en enää tunne ulkomaalaisia käytäntöjä, en voi ottaa kantaa siihen, onko tämä Suomi yksittäinen erikoistapaus vai onko aivan yleistä maailmalla, että projektit nykyisin myöhästyvät muutamilla vuosilla. Olkiluodosta kantautuneiden tietojen mukaan suurin syyllinen on kuitenkin Säteilyturvakeskus, joka vaatii, että on käytettävä sekä vyötä että henkseleitä. Henkseleitä on tutkittava kuudessa eri laitoksessa, jonka jälkeen viisi viranomaista tarkistaa vyön sopivuuden henkseleiden väriin.

 
Jos nyt joku ei hoksannut, että vertaus tuosta vanhasta sanonnasta varmuuden maksimoinnista oli vitsi, niin lisään tähän nyt että ”vitsi, vitsi.” Vitsi ei kuitenkaan ole se, että kun esimerkiksi saksalainen laitevalmistaja on testannut jotain järjestelmää vuoden ajan, pitää suomalaisten ryhtyä testaamaan kaikkea uudelleen, jonka jälkeen voidaan todeta, että saksalaiset olivat oikeassa. Ihme, että rakentaminen on päässyt edes alkuunsa, kun suomalainen byrokratia asettaa käsittämättömiä muureja hankkeelle. Kyllä meidän kaikkien pitäisi käsittää, että kun kerran on haettu - ja saatu - lupa ydinvoimalan rakentamiseen, on tarkoitus rakentaa ydinvoimala, jossa polttoaineena käytetään ydinvoimalaan tarkoitettuja polttoainesauvoja. Kyllä siis ihmettelen, miksi pitää hankkia tälle polttoaineelle ostolupa, tuontilupa ja varastointilupa, sen jälkeen latauslupa ja vielä käynnistyslupa. Eikä ketään edes naurata tuo lupaviidakko. Eipä ihme - ei minuakaan, minua itkettää.


Tietysti varmuuden maksimointi on ihan hyväksi, mutta jospa suosiolla uskoisimme, että housut pysyvät ylhäällä pelkkien henkseleiden varassa. Olisihan se pukeutuminen nopeampaa ja ehkä vyön verran halvempaakin. Paitsi tietysti jos vaadittaisiin napittamislupa.

Myös Hanhikiven voimalan rattaisiin on jo nyt yritetty heitellä kiviä, jotka ovat haitanneet hanketta. Kun viisikymmentä vuotta sitten ryhdyttiin rakentamaan Loviisan laitoksia, ei monikaan noista häiriköistä ja häiriötekijöistä ollut edes syntynyt. Jos nyt ei aivan rauhassa saatu silloinkaan olla, saatiin kuitenkin rakentaa huomattavasti pienemmällä byrokratialla, ja tuloksena oli erittäin hyvin toimiva ja turvallinen laitos. Sen verran uskon tekniikan kehittyneen, että nykyisin pystytään vielä parempaan.

Ihmettelen minä, että ympäristöpuolueena profiloitumaan pyrkivät vihreät vastustavat juuri niitä arvoja, joita he toisella suupielellä yrittävät julistaa. Ydinvoimalaitos on ympäristöystävällinen saasteeton laitos, jossa ”vihreät arvot” ovat parhaimmillaan, päinvastoin kun tuulivoimaloissa, jotka eivät edes tuota juurikaan mitään.

Myönnän, että minun agendallani energiapoliittiset asiat näkyvät vahvasti, koska olen hyvin suuren osan elämästäni painiskellut sähkövoimatekniikan parissa, myös voimalaitoksilla. Rasisminvastaisuus johtuu varmasti omista lapsuuden kokemuksistani ja siirtolaistaustasta, mutta myös solidaarisuudesta ja kristillisestä elämänkatsomuksesta. Joskus otan kantaa myös urheilupolitiikkaan, sillä olinhan sentään valtakunnallisen liiton hallituksessa useita vuosia, joten ”jotakin ehkä tietäisin”, enkä ihan päästöttömänä pidä näitäkään kabinetteja.

Tähän loppuun nyt kiteytänkin oman teesini, joka koskee lähinnä voimaloiden rakentamisia. ”Tässä maassa ei olisi yhtään tuulivoimalaa, jos niitä tutkittaisiin samalla tavoin kuin ydinvoimaloita”. Jos vihreät noudattaisivat omaa agendaansa, he vastustaisivat kynsin hampain näitä myllyjä, joiden haitallisuus sekä ihmisille että muulle ympäristölle on kansainvälisissä tutkimuksissa kiistatta todettu. Olisikohan niin, että suomalaisten kielitaito ei riitä siihen, että lukisivat saksankielistä tekstiä.

Kun Saksassa ei tuulivoimalan osat enää oikein mene kaupaksi tuulivoimavastaisuuden vuoksi, pyrkii Saksan tuulivoimateollisuus myymään niitä Suomen markkinoille. Onkohan niin, että ystävämme saksalaiset pyrkivät höynäyttämään meitä? Ainakaan ulkomaalaisten rakentamat myllyt eivät merkittävästi lisää Suomen työllisyyttä. 




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti