sunnuntai 23. elokuuta 2015

Ihminen ihmisten joukossa


Ei se aina niin helppoa ole:  olla ihminen ihmisten joukossa. Meillä kun tuntuu olevan tapana syrjiä toisiamme milloin milläkin perusteella. Jopa itsessänikin olen huomannut noita piirteitä, vaikka pidänkin itseäni keskimääräistä liberaalimpana ihmisenä. Samalla kun yritän pitää kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina, huomaan kuitenkin sisälläni pikku rasistin.

  
Totta kai on asioita, joissa on tiettyjä valintaperusteita, ja niitä tulee silloin noudattaa, mutta nämä valintaperusteetkaan eivät mielestäni saa olla rasistisia. Rasistisuudella minä ymmärrän sitä, että jotakin ihmisryhmää syrjitään tai heistä käytetään syrjiviä puheenvuoroja vain sillä perusteella, että he kuuluvat tuohon ryhmään. Tämä ryhmä saattaa olla etninen tai ulkomaalainen, mutta se saattaa olla hyvinkin kotimainen, esimerkiksi vammaiset, erilaiset uskonnolliset ryhmittymät tai vaikkapa ikä ja sukupuoli. Tällainen syrjintä saattaa kohdistua mitä erilaisimpiin ryhmiin, mitä erilaisimmissa tilanteissa. Kyllä me Karjalan pakolaiset saimme kokea täällä Kanta-Suomessa tätä syrjintää milloin missäkin muodossa, eikä tämä suomalaisten karkea ihmisseula vieläkään ole kokonaan pois käytöstä. Aika ja omakohtaiset näytöt ovat vähän kerrassaan poistaneet meidät noiden seulottavien kokkareiden joukosta, mutta kyllä siellä vielä näyttää tavaraa riittävän.

Olen työn ja opiskelun takia asunut monilla paikkakunnilla täällä suloisessa Suomessamme ja osittain myös ulkomailla. Täytyy todeta, että on vielä paljon pitäjiä, joissa tunnet itsesi ulkopuoliseksi vain siksi, että et ole ”meikäläisiä”. Näin enimmäkseen täällä Suomessa. Ihan viimeisinä vuosina en sitä kovin paljon ole enää täälläkään kokenut, mutta luulen sen johtuvan suhteellisen korkeasta koulutuksestani. Se ikään kuin tuo lisäarvoa paikkakunnalle. No - ei oikeasti tuo lisäarvoa. Ei tuo myöskään se, että joku ministeri, maisteri tai tohtori on jossakin syntynyt. Näin on kiistatta tapahtunut, mutta tämä ”tohtori” olisi kyllä syntynyt juuri siellä, missä hänen äitinsä olisi synnytyshetkellä ollut, eikä sen pitäjän arvo olisi miksikään muuttunut.

Tällainen nurkkapatriotismi on varsin yleistä juuri niillä paikkakunnilla, joissa muutamat suvut ovat asuneet lähes ikänsä ja ruvenneet uskomaan omistavansa koko pitäjän. Ihan vapaa ei tämä Kalajokikaan moisesta aatemaailmasta ole, vaikka ei tämä nyt ihan pahimpia paikkakuntia ole… luulen niin.

Olen joskus maininnut jonkin ihmisen olevan rasisti. Kyllä minä silloin olen noita perusteitani punninnut ja todennut, että rasistihan se sellainen on, joka ilman muuta syyttää jotakin ihmisryhmää jonkin asian aiheuttamisesta ilman, että olisi vaivautunut perehtymään mihinkään asiaan yksityiskohtaisesti.

Ei meistä ihmisistä poista rasismia se, jos itse sanomme, että emme ole rasisteja. Vain rasistisen käytöksen pois kitkeminen poistaa meistä rasismin. Voi olla, että minun ajatusmaailmani on liiankin suoraviivainen. Vertaan kuitenkin näitä rasisteja juoppoihin, jotka sanovat olevansa ”vain” kohtuukäyttäjiä, vaikka makaavat joka viikko jossakin ojassa. On lähes yhtä vaikea saada juoppo myöntämään olevansa juoppo kun rasisti myöntämään olevansa rasisti.

Lopuksi pätkä valtion politiikkaa.

Mitähän tapahtuisi, jos me luopuisimme kokonaan ajatuksesta, että tietyt puolueet muodostavat hallituksen? Pyrittäisiin ainoastaan löytämään jokaiselle ministerinpaikalle siihen tehtävään pätevin ministeri täysin riippumatta hänen puoluekannastaan. Vaatimuksena voisi olla myös se, että ministeri ei saisi olla eduskunnan jäsen, jolloin eduskunnalla olisi vapaat kädet arvioida hallituksen toimia. Totta kai ministeriksi voitaisiin valita myös istuva kansanedustaja, mutta hänen tehtäviään hoitaisi ministerikauden ajan edustajan varamies.

Varmaa on, että nykyjärjestelmää huonompia hallituksia ei näin syntyisi. Sehän olisi mahdotonta, sillä jos uusiin hallituksiin on uskominen, niin kaikki on edellisen hallituksen syytä. Nykyisestäkin hallituksesta tulee joskus edellinen hallitus.

Ainoat vaatimukset hallituksen jäsenyydelle tulisi olla koeteltu kansalaiskunto ja riittävä ammattitaito. En tiedä miten sellainen hallitus koottaisiin, mutta enhän minä nyt kaikkea tiedä. Älkää edes yrittäkö uskoa sellaista, mutta taitaapa tämä tietämys puuttua monelta muultakin. He vain eivät tiedä edes sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti