maanantai 24. elokuuta 2015

Tarpeetonta puhallusta


Kaikkea sitä ihminen luulee! Minäkin luulin olevani yksi parhaista energiatekniikan asiantuntijoista täällä Kalajoelle, vaikka tietoni ovat jo kovasti vanhentuneita. Se tuskin siis enää pitää paikkansa. Sen uskallan kuitenkin yhä edelleen väittää, että ei kovinkaan moni ”vihreä” voi väittää tuntevansa alaa paremmin. Näin arvelen ihan siksi, että tuskinpa yksikään energia-alan asiantuntija on ainakaan tuon poliittisen puolueen jäsen.

Tuulivoimasta en koskaan ole kovin suurta mekkalaa pitänyt, en puolesta enkä vastaan, sillä aina olen pitänyt sitä lähinnä sellaisena isojen poikien leikkinä, jolla ei tosiasiallista merkitystä ole enempää ympäristön kuin energian tuoton kannalta. Edelleen sanon, että tuuli on hyvä energia purjehduksessa, mutta muuhunpa siitä ei ole.

Kun nyt kuitenkin tänne Kalajoelle alkoivat ulkomaalaiset rakentaa ulkomaalaisia tuulimyllyjä, aloin minäkin hieman ottaa asiaan kantaa. Aluksi vain ihmettelin, kuinka Suomen media antaa niin erilaista tietoa Saksan tuulienergiasta kuin suoraan Saksasta saamani tieto. Kun asiaa hieman pengottiin, arveli eräs saksalaissuomalainen tuttavamme, että se johtuu pelkästään suomalaisten heikosta saksan kielen taidosta ja poliittisista tarkoitusperistä. No, ei ole kaksinen minunkaan saksan kielen taitoni, mutta minulla on tosi hyvä tulkki, joten uskon tiedon tulevan jokseenkin muuttumattomana.

Taloudesta en nyt enää viitsi edes tingata, sillä senhän me kaikki tiedämme, että Saksassa on sähkö noin 50% kalliimpaa kuin meillä Suomessa ja keskimäärin yli 40% kalliimpaa kuin muualla Euroopassa. Ihmekös tuo, sillä maassa on peräti 22.000 tuulivoimalaa, joita rakennettiin hyvässä uskossa, ja siitä maksetaan nyt hintaa.

Siitä maksetaan mutakin hintaa kuin vain euromääräistä. On todettu, että tuulimyllyjen aiheuttama matalataajuinen ääni aiheuttaa noin 20%:lle myllyjen läheisyydessä asuville ihmisille terveydellisiä ongelmia. Minäkin luulin aluksi, että kyseessä on vain luulosairauden aiheuttamia ongelmia, mutta kun nyt on havaittu myös eläinten kärsivän oireista, ei ole oletettavaa, että myös eläimet sairastaisivat luulotautia. Pakko uskoa, että ongelmat ovat todellisia ja myös huolestuttavia, sillä Saksa on niin tiheästi asuttu maa, että todella moni asuu noiden myllyjen lähellä. Tästä syystä yli 500 saksalaista järjestöä kannattaa tuulivoimasta luopumista, varsinkin kun sen tuomaa hyötyä ei ole edes näköpiirissä.

Tuulivoima myytiin saksalaisille aluksi sen päästöttömyyden ja hiilidioksiidipäästöjen vähentämisen vuoksi. Nyt on sitten todettu, että nuo 22.000 tuulimyllyä pystyvät todella vähentämään noita päästöjä 1,3%. Siis selvästi vähemmän kun oli laskettu, ja sekin kompensoituu sillä metsän hävittämisellä, jonka myllyjen rakentaminen vaatii.

Tuulivoima ei ole vaihtoehto millekään, sillä se vaatii aina rinnalleen oikeasti sähköä tuottavia laitoksia, yksinkertaisesti siitä syystä, että aina ei tuule. Ei Saksassa eikä Suomessa. Tuulivoiman kannalta edullisin valtio lienee Tanska, siellä voimalat ovat pääosin meressä. Myös Tanskassa on kuitenkin jo havaittu nuo ongelmat, joiden takia suuri osa tanskalaisia vastustaa myllyjä.

Mitään koristeitahan ne eivät ole, vaikka se niiden rooliksi täällä Suomessa saattaa jäädä, sillä täällä on tosi heikot olosuhteet tuulen hyödyntämiseen. Aina ei tuule ollenkaan, ja silloin kun tuulee, tuulee liikaa. Suomessa kun myös lämmittämiseen käytetään sähköä, ja talvet ovat pitkiä ja kylmiä. Tuulisähkö ei tosiasiassa riitä mihinkään. Ydinenergia vaikuttaa ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Juuri se tuo kaikki ne edut, joilla tuulivoimaa on koetettu myydä.

Ydinvoimasta voisin kirjoittaa ehkä enemmän kuin tuulivoimasta, mutta riittäköön nyt, että ydinpolttoaine on kierrätettävää ja sen, melko harmiton kierrätyksen jälkeinen jäte osataan kyllä hävittää ja varastoida. Ongelma onkin, että mikä vaihtoehto valitaan. Loviisan voimalan suurimmat ongelmat liittyivät myös jätteen sijoittamiseen. Imatran Voima oli tehnyt polttoainetoimittajan kanssa sopimuksen, että käytetty polttoaine palautetaan takaisin Neuvostoliittoon. Vihreät ”terroristit” häiritsivät palautuslasteja ja olivat vähällä aiheuttaa vaaratilanteita, kertoi minulle sen aikainen Imatran voiman johtaja.

Jos joku kuvittelee, että turistit tulevat Kalajoelle noita ihmeellisiä tötteröitä ihailemaan, niin uskallan väittää, että erehtynyt on. Jos tuulimyllyt tänne turismia tuovat, niin ihmisten tyhmyyttä tulevat tänne katsomaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti