keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kerran vielä Kalajoen lentopallosta



Sen verran urheilumies olen, että kyllä minua vilpittömästi surettaa Kalajoen lentopallon putoaminen mestaruusliigasta ihan pelkällä kabinettipäätöksellä, joka ei ehkä ihan kirkasta päivänvaloa kestä. Kalajoen ainut todellinen puutehan oli kunnollisen pelipaikan puuttuminen, joka samalla aiheutti myös sen, että varmasti oli vaikeaa saada ottelut taloudellisesti kannattaviksi, kun salitilat eivät edes sallineet riittävää yleisömäärää.

 Hämeenlinnan uusi halli

En väitä edes tietäväni mitä kaikkea on noiden päätösten ja LiigaSärkkien toiminnan takana, sillä vaikka vaimoni toimi virallisesti seuran tulkkina ja tätä kautta sekä toimitusjohtaja Shailen Ramdoo että hänen vaimonsa Suvi Kaattari muodostuivat meidän ”perhetuttaviksi”. Ammattimaisena tulkkina vaimoni ei koskaan kertonut ns. ”tukiryhmän” kokouksien tapahtumia, enkä entisenä urheilupäättäjänä niitä myöskään kysellyt. Kaikki mitä nyt tiedän, on siis sitä samaa, jota olen lehdistä lukenut, kuten muutkin ihmiset, mutta selvää on, että perheiden tapaamisissa näistäkin asioista on nyt puhuttu.

En ole mikään liikkeenjohdon konsultti, enkä konsultti yleensäkään, mutta sen verran matematiikasta ymmärrän, että jos jonkin yhtiön hallitukseen kuuluu kaksi jäsentä, ei hallituksen kokouksiin ole voinut osallistua kolmea jäsentä. Oikeasti en siis tiedä, mitä kokousta joku bloggeri on tarkoittanut väittäessään moista tapahtuneen. Oli miten oli, niin siltä kuitenkin vaikuttaa, että liian kapeilla hartioilla liigajoukkueemme toiminta on ollut. Pahinta kaikessa, että tukiryhmänä itseään pitävä porukka on nyt sitten jättänyt Shailenin aivan yksin, kun heitä todella tarvittaisiin. Vetoankin nyt kaikkiin kalajokisiin, että yksissä mielin rientäisivät tukemaan LiigaSärkkien toimintaa, jos Shailen vielä jaksaa porukkaa vetää. Alun alkaen Shailen on joukkueen suurin voimavara, onhan hän tosi hyvä valmentaja, joka tietojeni mukaan on erittäin arvostettu lentopallopiireissä, yli valtakunnan rajojen. Tästä syystä täällä on pelannut myös suuri joukko ulkomaalaisia pelaajia, jotka toki ovat olleet monin verroin halvempia kun vastaavantasoiset kotimaiset pelurit.

Kyllä Kalajoen kokoinen kylä voisi olla ylpeä liigatason joukkueesta, varsinkin, kun kyse on kansainvälisesti todella suuresta lajista, jossa Suomikin on hyvä. Tietysti olisi todella hyvä asia, jos pelaajien enemmistö muodostuisi Kalajoen omista pelaajista, mutta se on asia, joka varmasti olisi edessäpäin, jos hieman edesauttaisimme kehitystä.

Luultavasti on totta, että edellinen kausi oli seuralle tappiollinen, mutta en usko, että oli ainut mestaruusliigan joukkue, jolle näin pääsi käymään. Tuskinpa Liigasärkät oli myöskään ainoa joukkue, jossa oli ulkomaalaisia pelaajia, joten ainoaksi perusteeksi Liiga lisensin eväämiselle jäi mitat täyttävän areenan puuttuminen. Se oli kuitenkin asia, jonka liigan toiminnanjohtaja oli jo tarkistanut ja hyväksynyt viime kaudella käytetyn salin väliaikaiseksi pelipaikaksi. Ulkomaalaisten pelaajien määrästä liigahallitus oli juuri tehnyt päätöksen, että näiden määrää ei liigajoukkueissa rajoiteta. Liigan hallitus siis käytti yhtenä argumenttina oman päätöksensä vastaista asiaa. Saamieni tietojen mukaan myös taloudellista tappiota oli suuresti liioiteltu.

Jokseenkin varma olen, että missään juridisessa elimessä tuo Liigahallituksen päätös tuskin kestäisi, sillä ainakin minä epäilen, että sen takana eivät olekaan urheilulliset näkökohdat eikä kestävät tosiseikat. Minä kun olen muutenkin leimautunut kovasti rasismin vastaiseksi, niin vetäisenpä tähänkin loppuun tuon epäilykseni, joka silloin tällöin pulpahtaa pinnalle. Olisiko nyt sittenkin kyse rasismista? Vaikka Shailen onkin englantilainen, niin onhan hän väriltään hieman tumma. Jonkin verran rasismiin viittaa myös ulkomaalaisten pelaajien vastustus. Totta kyllä on, että se muissa joukkueissa sallitaan, vaan ei Kalajoella.

Kalajoen kaupunkia tuskin paljon voidaan moittia, sillä vaikka vanha liikuntalaki edellyttääkin kuntien rakentavan suorituspaikat, niin tuskinpa se kovin helppo oli arvata, että Kalajoelle koskaan tulisi tämän tasoista lentopallojoukkuetta.

Shailen Ramdoo on ammatiltaan arkkitehti, niin että eiköhän tätä kunnallista byrokratiaa hieman voisi nopeuttaa vaikkapa antamalla Sailenille kynän ja palan paperia ja sanomalla: ”Piirrä sellainen halli kuin tarvitsette, miehet alkavat kaivaa kuoppaa vaikka heti aamulla.” No ihan niin se ei taida kunnallisessa päätöksenteossa mennä, vaikka joku yksityinen siihen joskus yltäisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti