torstai 17. heinäkuuta 2014

On rahaa käytetty huonomminkin


Kyllä käsitykseni ns. reporahoista on hieman hämärä, niin kuin monilla minua nuoremmillakin, mutta oletettavasti kyse on korkotulosta, joka joskus on syntynyt jonkinnäköisten ns. repokauppojen tuotoilla. Kauppojen, joita todella on käyty veronmaksajien rahoilla. Hyvä niin, jos nuo kaupat ovat olleet tuottoisia ja veronmaksajien rahat pelastuneet.

Aikaa on kulunut ja veronmaksajien rahojakin käytetty varsin huonoihin sijoituksiin, jopa suoranaisiin avustuksiin ja epämääräisiin tukiin asiansa huonosti hoitaneille valtioille. Jos nyt sattuisi käymään niin, että ydinvoimalan rahoitus tuottaa ongelmia, niin kyllä minä sitä kovasti suren. Kannattaisi surra muidenkin kalajokisten, sillä toteutuessaan laitos tuo työtä ja hyvinvointia melko laajalle alueelle ja valmistuttuaan luultavan tuottoisan sijoituksen rahoittajille. Sijoitus ydinvoimaan on suhteellisen varmaa, vaikka Eurajoki kolmonen onkin nyt ollut vaikeuksissa. Moni yritys on sitä ollut, mutta osoittautunut silti varsin tuottoisaksi kokonaisuudeksi.

 
Suomalaisia on vuosikaudet peloteltu kahdella asialla: homeella ja ydinvoimalla. Todellisuudessa kumpikin asia on suuresti liioiteltu. Ihan kokemuksesta tiedän, ettei niin läpihomeista rakennusta olekaan, ettei sitä kannata korjata, jos vaihtoehtona on purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Hätävarjelun liioitteluna pidän myös ydinvoimalla pelottelua. Oskarshamnin ydinvoimalan vieressä asuin aikoinani Ruotsissa, enkä havainnut siitä minkäänasteista vahinkoa ympäristölle, enkä itsellenikään. Saman olen ollut havaitsevani myös Loviisan voimalan suhteen, vaikka en siellä ole asunutkaan. Olen kuitenkin saanut seurata voimalan edesottamuksia ihan ammatillisen mielenkiinnon vuoksi aivan sen rakentamisesta alkaen. Pääsääntöisesti kaikki negatiiviset viestit ovat rajoittuneet vihreiden mielenosoituksiin jätekuljetusten aikana. 

Eija Pahkala kirjoitti sävyltään hieman Fennovoiman vastaisesti paikallislehden mielipidesivulla. Varmasti Eija Pahkala on hyvin perillä talousasioista, mutta ydinvoiman ymmärtäminen tuntuu tuottavan ylipääsemättömiä vaikeuksia. Kyllä minäkin olisin sen laitoksen Kalajoelle halunnut, mutta en sentään niin kateellinen ole, että koko hanketta mollaisin ja siten tietämättömyyteni paljastaisin.

Ottakaa nyt hankkeesta irti kaikki mitä voitte saada! Vaikka nyt eläkkeellä olenkin, olen todennäköisesti myös veronmaksaja, päätellen siitä, että verottaja on vuosittain muistanut minua pienellä lisäverolapulla. Iloitenhan minä sen olen maksanut, sillä sehän tarkoittaa sitä, että valtio on taas antanut minulle halpakorkoista lainaa. Aina sille jotain käyttöä on ollut, vaikka en ole hoksannut Fennovoiman osakkeisiin sijoittaa. Ei minulla kuitenkaan ole mitään sitä vastaan, jos Kalajoen kaupunki käyttää minulta saamansa verotulot tuohon tarkoitukseen.

Kun minullakin tuntuu olevan taipumusta jauhaa vanhoja asioita, niin pannaanpa tähänkin vielä yksi kovin ontuva vertaus. Jussi Halla-aho sai valtavan äänivyöryn EU-vaaleissa. Luultavaa kuitenkin on, että hän olisi ollut peräti vaalien ääniharava, jos olisi äänestetty siitä, ketä ei missään tapauksessa pidä valita europarlamenttiin. Ai että mitäkö tarkoitan? No tietenkin sitä, että jos jonkun asin takia onkin vaikka ääniharava, ei se suinkaan tarkoita, että ymmärtäisi kaikkia asioita. Vastaukset riippuvat siitä mitä kysytään, keltä kysytään ja miten kysytään.

Niin, minä en edes yritä ymmärtää kaikkia asioita. Moniin otan kyllä kantaa, mutta jos olisin kunnallinen päättäjä, niin kyllä ottaisin myös asioista selvää. Niin, ihan varmasti ottaisin, sillä kyse on todellakin ihmisten ja luonnon terveydestä. Jos haittoja ei ole todettu, niin niitä ei vaan ole todettu. Tuskinpa niitä todetaan Pyhäjoellakaan, vaikka voimala sinne aikanaan  nouseekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti