tiistai 15. heinäkuuta 2014

Järki hoi, älä jätä


Kyllä Minäkin tietysti voisin kertoa päivän tapahtumista, niin kuin monet muutkin blogien pitäjät, mutta kun luulen, etteivät nämä minun elämäni kuviot kaikkia ihmisiä kiinnosta, niin koetan pidättäytyä näissä kaikkia kiinnostavissa aiheissa. Niin, tai ainakin minä luulen, että valtion veropolitiikka on sellainen aihe.

Olettehan te tietysti jo kuulleet, että tyhjien pullojen keräys on rikos. Tai jos nyt ei ihan rikos, niin ainakin se on jotenkin tehtävä sellaiseksi, että pulloja ei kannata kerätä. Helpoin keinohan siihen on tietysti verotus. Ihan vakavalla naamalla osa poliitikoista on säätänyt lain, jolla säädettiin tämän yhteiskunnallisesti hyödyllisen toiminnan veronalaisuus. En ole keksinyt vielä mitään niin typerää lakia, vaikka aion tässä blogissani kertoa toisestakin idiotismin huipennuksesta.


Uskokaa tai älkää, mutta jos sattuu käymään niin. että viette kauppaan pulloja, jotka joku toinen on ostanut ja tyhjentänyt, on olemassa suuri vaara, että syyllistytte rikokseen. Rikos tapahtuu nimittäin silloin, jos ette erittele näitä mahdollisesti löytämiänne pulloja itse ostamistanne ja sitten ilmoita verottajalle näiden vieraiden pullojen palautuksesta saamaanne tuloa. Vieraiden pullojen palautus on nimittäin säädetty veronalaiseksi tuloksi. En tosin ole vielä koskaan nähnyt veroilmoitusta, jossa olisi merkintä ”pullojen keräämisestä syntynyt ansiotulo” ja sitten kaikki mahdolliset tämän toiminnan aiheuttamat kulut vähennettynä.

Keilailustakin minua joskus yritettiin verottaa, mutta silloin paikallinen verottaja tuli järkiinsä saatuaan veroilmoitukseni. Nuorempana harrastin nimittäin keilailua ihan tosissani ja silloin tällöin sain pieniä palkintoja. Ne olivat ns. prikirahoja, jotka verottaja oli myös päättänyt panna verolle. Muutaman kympin minäkin sain, ja se kiinnosti kovasti verottajaa. No, tunnollisena miehenä kirjasin koko harrastukseni aiheuttaman rahaliikenteen. Summia en enää muista, mutta jotenkin tähän tyyliin se meni:

Tulot:
Saatu palkintorahoja                          120,00 mk
Syöty kaverin eväät                                8,00  ”
Tulot yhteensä                                   128,00 mk

Menot:
Harjoitusmaksut                                  1.040,00 mk
Kilpailumatkat                                        880,00  ”
Poistot välineistä                                    160,00 ”
Kaappivuokrat salilla                               50,00 ”
Menot yhteensä                                  2.130.00 mk

Keilailuammatin tuottama tappio       2.002,00 mk
                                                           =========

Laillisesti olin veroilmoitukseni laatinut; en ymmärrä, miksi verottaja ei hyväksynyt minulle kuuluvaa vähennystä. Ihan itse olivat päättäneet, että olen ammattimainen keilaaja. Taisi kuitenkin olla veroilmoituksestani hyötyä myös muille keilaajille, sillä pienten keilavoittojen verottaminen loppui alkuunsa.

 
Se hulluuden huippu on kuitenkin ajatus talkootyön verottamisesta. Jos sellaista oikeasti tapahtuu tai on tapahtunut, niin nipistäkää minua. En kerta kaikkiaan halua nähdä niin hullua unta. Jos menette kaverin kanssa vaikkapa lauantaitansseihin, niin lähtekää ehdottomasti kumpikin omilla autoilla, sillä kyyti voidaan tulkita jonkinlaiseksi eduksi kyydittävälle. Ei ehkä ensimmäisellä kerralla, mutta jos seuraavan kerran menette toisen autolla, on se jo selvä vastine, ja molempia voidaan verottaa.

No tiedänhän minä, että nämä ovat huonoja ajatuksia, mutta huono on hallituksemmekin. Todella huono. Jotain näin typerää se ihan hyvin saattaa keksiä ja on jo keksinytkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti