maanantai 14. huhtikuuta 2014

Rosatom ja ydinvoima


Suomi pyrkii energiaomavaraisuuteen, tai ainakin sen pitäisi pyrkiä. On kokonaan eri asia tuottaa esimerkiksi sähköä omalla ”myllyllä” kuin roikkua langan varassa tai putken nokassa.  Ikävä myöntää, mutta meillä on todella arvaamaton naapuri, jolta nyt ostamme yli puolet tarvitsemastamme energiasta.  Mikäli emme saavuta omavaraisuutta suhteellisen pian, voimme yhtäkkiä olla todella riippuvaisia itänaapuristamme. Muista en tiedä, mutta minä en todellakaan halua siihen tilanteeseen. Tosiasia on, että läntiset naapurimme eivät pysty täyttämään edes nykyistä tarvettamme, joten siltä suunnalta on turha apua odotella.

Asioita realistisesti katsoen on meillä oikeasti vain yksi mahdollisuus. Se on ydinvoima, tavalla tai toisella Suomessa tuotettuna. Sen lisäksi voidaan käyttää apuna turvetta, energiapajua ja ruokohelppiä. Siis itse asiassa uusiutuvia luonnonvaroja jossakin määrin.  Kivihiili kuuluu mielestäni samaan kastiin kuin muukin tuontienergia. Siis asioihin, joista olisi päästävä eroon mahdollisimman pian. Tuulivoima ja aurinkoenergia ovat kyllä hyviä harrastuksia, mutta siihenpä se sitten jääkin. Tosissaan ei kai kukaan kuvittele siitä olevan apua Suomella, jossa kyllä tuulee ja aurinkokin paistaa joskus.  Tuotettua kwh:ta kohden kyse on kuitenkin suhteettoman olemattomista ratkaisuista, sillä silloin pyöritellään todella suuria euromääriä ja pieniä tehoja.  


Vihreät uhkaavat lähteä hallituksesta, jos ydinvoiman lisärakentaminen saa siunauksensa eduskunnassa.  Toivottavasti he todella tekevät sen palveluksen maallemme, että lähtevät. Viisasta olisi, jos lähtisivät pois politiikasta kokonaan, sillä enemmänhän he ovat haittaa saaneet aikaan kun todellista hyötyä. Se nyt vaan on niin, että jos aiotaan edes kohtuullisesti tulla toimeen, niin juuri mikään vihreä idea ei ole ollut hyödyksi tälle maalle. 

Palataan siis ydinvoiman lisärakentamiseen. Meitä kalajokisiahan kiinnostaa tietysti naapuriimme Pyhäjoelle rakennettava laitos, jota yhä edelleen joku idealisti vastustaa. Saa sitä vastustaa, toki siihen on oikeus, mutta pitäisi sentään olla edes yksi kestävä argumentti tämän vastustuksen tueksi. Tosiasiahan on, että ydinvoima on ainut saasteeton vaihtoehto, ja toteutuessaan Pyhäjoen voimala tuo hyvinvointia pitkälle ympäristöön sekä rakennusvaiheessa että voimalan valmistuttua.

Niin kauan kuin suomalaisilla on yhtiön osake-enemmistö, niin yhtiö on suomalainen.  Suomalainen yhtiö tekee suomalaisia päätöksiä.  Se antaa Rosatomin rakentaa laitoksen ja antaa myös sen hankkia rahoituksen. Sopimukset solmii kuitenkin suomalainen yhtiö, joka ei todennäköisesti hirttäydy venäläisten ehtoihin. Tosiasiassa polttoaine voidaan hankkia mistä tahansa, jos venäläisten polttoaine ei ole kilpailukykyistä.  Venäläisten rakentama on myös Suomen ensimmäinen ydinvoimala, joka on toiminut jo 40 vuotta eikä ole aiheuttanut suurempia ongelmia.  Luottavaisin mielin siis kohden parempaa tulevaisuutta.  Vaikka voimalan toimittaja onkin siis venäläinen, tulee siitä suomalainen voimala, jonka asioista päättävät suomalaiset.

On hyvä muistaa, että jo nyt Suomessa käytettävästä sähköenergiasta on suurin osa ydinvoimaa ja ilman sitä me emme olisi tulleet toimeen vuosikausiin.

1 kommentti:

  1. Pitkälle näin näen itsekkin tämän asian. Kaikella on varmaan haittansa,mutta luolaankaan emme ole palaamassaa

    VastaaPoista