sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Aikuisten hiekkalaatikot


Kyllä minulle ihan mieluisa ja hieman rintaa röyhistyttävä kutsu oli, kun minua pyydettiin erään urheilujärjestön ylimääräiseen kokoukseen. Toki ymmärsin, että kyse oli jonkinasteisesta hätäkokouksesta, kun hallitus ei hallinnut omia toimintojaan. Suomalaisten alemmuudentunteestako johtunee, että meillä on varsin voimakas halu olla aina oikeassa? Jos tämä halu osuu jonkin yhtiön tai yhdistyksen hallitukseen, muodostuu tästä yhteisöstä pahimmassa tapauksessa aikuisten hiekkalaatikko. 



Suomen laki ja yhtiöjärjestys tai yhdistyksen säännöt ovat se selkäranka, jota näiden yhteisöjen tulee kaikissa toimissaan noudattaa, mutta myös näiden yhteisöjen hallituksen jäseniltä vaaditaan tiettyä selkärankaa.

Yhdistysten ja osakeyhtiöiden ylin toiminnasta päättävä elin on hallitus. Hallituksen päätöksiin on yksinkertaisesti jokaisen jäsenen tyydyttävä siitäkin huolimatta, että heuskovat olevansa oikeassa. Jos mennään metsään, mennään sinne yhdessä, jolloin myös yhdessä voidaan tulla sieltä pois.

Aikuisten hiekkalaatikoksi nimitän tätä siksi, että aina on joukossa yksilöitä, jotka uhkaavat kerätä tai jopa keräävätkin lelunsa pois leikeistä ja menevät naapurin pojan kanssa toisiin leikkeihin. Yhtä väärässä ovat myös ne henkilöt, jotka eivät ymmärrä lopettaa oman kantansa jauhamista silloinkaan, kun hallitus on tehnyt jonkun päätöksen. Kyllä se yksinkertaisesti on niin, että päätökset tekee yhteisön hallitus, ja kaikkien hallituksen jäsenten tulee seisoa sen päätöksen takana.

Muistanpa tässä tapauksen eräästä valtakunnallisen liiton hallituksen kokouksesta, jossa hallitus teki päätöksen, jota ainoana vastustin. Päätöksen jälkeen olin tietysti sen takana. Myöhemmin osoittautui, että päätös oli väärä, mutta jälleen jouduin olemaan yksin tämän päätöksen takana. Päätöksen tehneet ihmiset olivat yksinkertaisesti vetäytyneet sen asian suojaan, että päätöksen oli tehnyt hallitus, eivätkä he. Oikeassa olivatkin, sillä hallitus sen päätöksen teki, eikä siinä mitään nokan koputtamista ole. Se hallitus olimme me, siis minäkin, eikä ole mitään syytä erotella sitä, kuka mitäkin mieltä oli.

Tässä viimeviikkoisessa tapauksessa järjestö toimi kuitenkin oikein. Kun hallitus oli osoittautunut toimintakyvyttömäksi, kutsuttiin koolle ylimääräinen kokous, jossa valittiin uusi hallitus.

Toivottavaa on, että tämä uusi väliaikaiseksi valittu hallitus pystyy kokoamaan seuran rivit ja seura jatkaa toimintaansa entistä vahvempana.

Sen verran olen politiikassakin ollut mukana, että tällaisia hiekkalaatikkoleikkejä olen nähnyt, puhumattakaan niistä ihmisistä, jotka eivät pysty tai halua kantaa vastuutaan.

Kun on leikkiin ryhtynyt, niin myös leikin kestäköön. Laki ja säännöt eivät ole mikään nuija, jolla lyödään päähän silloin, kun asiat menevät pieleen. Pääsääntöisesti ne menevät pieleen silloin, kun joku uskoo olevansa näiden sääntöjen yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti