perjantai 15. toukokuuta 2015

Kokoon kuivui kulttuuriviikko


”Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki”, sanotaan Jaakko Ilkan sanoneen, ja voi olla, että jotain tuohon suuntaan on mies runoillutkin. Ainakin se on hyvin sattuvasti sanottu, mutta joskus tuntuu nuo vaivat menevän hieman yli ihmisen sietokyvyn.

En tiedä kuka lie asialla, mutta kun tsasounan rakentaminen on tehnyt jonkin lautakunnan mielestä sen kannatusyhdistyksestä uskonnollisen yhteisön, ei se muusta kerro kuin siitä, että karjalainen ja ortodoksinen kulttuuri on todella tuntematonta täällä läntisessä Suomessa.

Ei uskonnossa mitään häpeämistä ole, enkä sen takia yhdistyksen tarkoitusperiä kiellä, mutta kun tämä Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistys ei nyt vaan kerta kaikkiaan ole uskonnollinen järjestö, niin minkäpä minä sille voin.

Kyllä minä muistan, kuinka yhdistyksen nimestä väännettiin kättä jo sen perustamisen aikoihin ja tuohon sitten päädyttiin, koska ajateltiin nimen silloin edesauttavan sen hetkistä suurta hanketta, tsasounan rakentamista. Yhdistyksen pääasiallinen ja alkuperäinen tarkoitus on kuitenkin karjalaisen kulttuurin ylläpitäminen täällä Kalajokilaaksossa ja Kalajoella. Kyllä minä aiheesta olen jo aikaisemminkin möykettä pitänyt, mutta jostain syystä tuo asia ei vain ole mennyt perille. 


Kun nyt yhdistys sitten alkoi toteuttaa toista suurta hankettaan, karjalaisen kulttuurin viikkoa täällä Kalajoella, ja anoimme siihen kaupungilta avustusta normaalin käytännön mukaan, tuli varsin hyytävä vastaus, tosin kautta rantain: kaupunki ei avusta uskonnollisia järjestöjä.

Totta on, että tsasounan tiloissa on toki monikin uskonnollinen järjestö järjestänyt tilaisuuksiaan, sillä onhan rakennus ekumeeniseksi julistettu. Onkohan iltahartauksien pitäminen tsasounassa kiellettävä, jotta se ei herättäisi pahaa verta kaupungin luottamusmiehissä. Johan se herätti pahaa verta yhdessä uskonnollisessa yhteisössä, kun yhdistys antoi tiloja myös toisen uskonnollisen yhteisön käyttöön. Mutta kun yhdistys ei ole uskonnollinen yhteisö, emme ota kantaa eri uskontokuntien keskinäisiin erimielisyyksiin. Toki rakennus on pyhitetty kristilliseen käyttöön, joten sitä ei voi käyttää kristinuskon vastaiseen toimintaan. Kyse on kuitenkin rakennuksesta, ei sen kannatusyhdistyksestä.

Siitä minä kuitenkin murheissani olen, että kymmenien ihmisten työ kulttuuriviikon hyväksi valui hiekkaan, kun kaupunki suhtautui asiaan täydellisen tietämättömänä kulttuurista. En tiedä, saivatkohan avustuksia myös ensimmäisen maailmansodan vainajatkin, mutta niin kauan kuin minä elän, niin karjalaisen kulttuurin viikko Kalajoella järjestetään, antoipa kaupunki siihen avustusta tai ei. Nyt viikko kuivui aika suppeaksi, koska pystyimme järjestämään vain ne tilaisuude,t jotka olivat meille maksuttomat, mutta ensivuonna takaan, että ainakin ”uskovaisten kyykkäturnaus” järjestetään ja Liikanen laulaa evakkorekeä.

Kyllä kai minä eläkkeestäni pystyn säästämään matkarahat Aira Samulinille, Laila Hietamiehelle ja Erkki Liikaselle, jotka nyt jäivät pois laskuista rahan puutteen vuoksi.

Olisiko sittenkin paikallaan järjestää myös ne Kalajoen kateuspäivät ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti