tiistai 26. toukokuuta 2015

Seksi ja poliittinen moraali


Melkein se selkäpiitä karmi, kun kuuntelin Anna Kontulaa hänen puolustellessaan poliitikkojen töppöilyjä. Kyllä minä sitä mieltä olen, että ei niissä mitään puolusteltavaa ole.

Jos ainut vaatimus kansakunnan johtaville paikoille on hyvämaineisuus, niin pidetään ainakin siitä kiinni. Mieleen tulee jonkin vanhan viisun sanat hieman mukailtuna. ”Kanerva ei oo mittään, Vanhanen ei oo mittään, Kangasniemikään ei oo mittään ja mikkään ei oo mittään.” Tuntui todellakin siltä, että voi käyttäytyä ihan miten sattuu, jos vain on tehtäväänsä pätevä. Oikeastaan ei tarvitse olla edes pätevä, sillä Kontulan mielestä riittää, että ei ole virallisesti töppöillyt tehtävissään.

Samaa mieltä Kontulan kanssa olen siinä, että pätevyys tulisi asettaa ensi sijalle, mutta kun Suomen politiikassa ei ole tällaista perinnettä. Kautta aikojen sopivuus on asetettu pätevyyden edelle. Kansa äänestää eduskunnan, mutta eduskunta valitsee sitten eri tehtäviin sopivammiksi katsomansa ihmiset. Viimeistään tässä vaiheessa pätevyysvaatimukset häviävät kuin tuhka tuuleen, vaikka kyseessä olisi valtakunnan johtava henkilö kyseiselle tuolille. Monesti olen pitänyt esimerkkinä puolustusministeriä, joka ei ole edes armeijaa käynyt, tai ajokortitonta liikenneministeriä.

Ei demokratia siitä rappeutuisi, jos pidettäisiin kiinni hyvämaineisuuden vaatimuksesta ja vaadittaisiin ministereiltä riittävää pätevyyttä juuri oman hallintokuntansa alalta. Sen verran isoja kaikki hallituspuolueet ovat, että kyllä jäsenistöstä löytyy päteviä ihmisiä ministeriksi kuin ministeriksi. Edelleen olen myös sitä mieltä, että ministerin ei tarvitse olla eduskunnan jäsen. Pikemminkin päinvastoin, sillä vasta silloin, kun ministerit olisivat eduskunnan ulkopuolelta, voitaisiin olettaa, että eduskunta todella olisi kykenevä valvomaan hallituksen toimintaa. Onhan se ennenkuulumattoman törkeää, että ministeri itse saa päättää omasta luottamuksestaan.

Tottahan se on, että demokraattisesti valittuja ihmisiä ei noin vain voida vaihtaa, mutta yltäisiköhän heidän moraalinsa edes siihen, että ihan itse koettaisivat hakeutua tehtäviin, joissa moraalittomuus olisi vain etu? Vaikka autokauppiaaksi, pankinjohtajaksi tai asunnonvälittäjäksi. Pienet seksuaaliset kieroutumat eivät ainakaan kovin paljon haittaisi näissä tehtävissä, vaikka en ole siitäkään ihan varma. Seksi on pelottavan voimakas ase, jos sitä sellaisena ruvetaan käyttämään.


Jokaisella meistä on tietysti omia mielipiteitä asioista, mutta uskon, että jos itse olisin päättämässä jonkin puolueen ehdokasasettelusta, pitäisin kiinni ainakin siitä, että kerran keksitty ei enää uudelleen olisi ehdokkaana. Toki tuon seulan kai Kankaanniemi olisi tällä kertaa läpäissyt, mutta olisi pelistä pois jo seuraavissa vaaleissa, olipa kyseessä sitten jotkut valtakunnalliset vaalit tai vaikka vain paikallisvaalit.

Pääsääntöisesti kansa kyllä tietää, ketä äänestää, ja ihan tolkuttomat äänestäjät ovat marginaalissa. Täysin luotettavana ei edes kansaa voida pitää, sillä kuulin eräänkin perustelun: ”Äänestin Matti Vanhasta, kun se on niin komia mies.” Edes näitä ääniä ei voida hylätä, sillä jokaisella on oikeus valita oma ehdokkaansa millä perusteella tahansa. Väitän kuitenkin, että kansan moraali on keskimäärin parempi kuin poliitikkojen moraali, joka rapistuu sitä mukaan kun suosio kasvaa.

Älkää pelätkö: en äänestä Anna Kontulaa. En edes siksi, että hän on kaunis katsella. Tosiasiassa maailman kirjat olisivat pahasti sekaisin, jos äänestäisin puoluetta, joka olisi valmis luovuttamaan itsenäisen Suomen itsenäisyyden itään tai länteen. Vastustan EU:n liittovaltiokehitystä sekä sen puuttumista kansalliseen lainsäädäntöömme. Sen verran on perheemme joutunut myös Neuvostoliittoa pakenemaan, että yksikään punalippua heiluttava puolue ei tule ääntäni saamaan.

Näin se vaan on, joten vaihtoehdot ovat vähissä. Kapinaa en suunnittele ja miksipä suunnittelisin? Meillä on nyt hyvä presidentti, ja ehkä saamme myös hyvän hallituksen. Eiköhän meillä ole kohtuullisen hyvä elää tässä demokraattisessa maassa, jossa saamme äänestää myös Aku Ankkaa ja kirkkovenettä. Luultavaa kuitenkin on, että nuo äänet hylätään, jos ehdokkaat eivät löydy minkään puolueen listoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti