sunnuntai 7. elokuuta 2011

Vieläkö tuotto-odotuksia?


Ei kai se kenellekään yllätys ollut, että holtittomasti rahaa käyttäville lisäraha aiheuttaa lisää holtittomuutta. Näin on yksityistaloudessa ja näin on myöskin valtioiden talouksissa.

Laajeneva EU on kuin ilmapallo, joka kyllä paisuu, kun siihen pumpataan lisää ilmaa, mutta lopulta halkeaa. Laajenemisen itsensä vuoksi kasvatettu unioni on nyt totuuden edessä. Eivät mitkään säännöt auta, jos niitä ei noudateta, eikä sääntöjen rikkojia rangaista.

Kataisen lepsuilu voitti Soinin jyrkän linjan. Puheet vastuullisuudesta olivat täyttä puppua. Totta kai takaajan on maksettava velat, jos velallinen ei maksa. Se kyllä on vastuullista. Vastuutonta sen sijaan on kirjoittaa nimi paperiin, vaikka hyvin tietää, että velallinen on holtiton huijari.

Niin, niin… onhan se ruma sana tämä huijari, mutta keksikää parempi sana valtiolle, joka väärentää taloustietoja päästäkseen johonkin jäseneksi.

Jos Suomi olisi mielistelyn sijasta pitänyt kiinni EU:n ja euron perussopimuksista, olisi tilanne aivan toinen. Ehkä kriisi olisi olemassa, mutta me tuskin olisimme siinä mukana. Kriisiäkään ei ehkä olisi, jos ilmapalloon ei olisi jatkuvasti pumpattu lisää ilmaa. Tämä tarkoittaa, että mukaan ei olisi pitänyt huolia Kreikan kaltaisia valtioita, joiden kyky hoitaa omia asioitaan on kyllä tiedetty huonoksi.

Tulevana Kallan kuvernöörinä voin luvata, että jos saan lainaa maailmanpankilta, tai miltä tahansa pankilta, niin en koskaan maksa sitä takaisin. On se vähän reilumpaa kuin Kreikan menettely: minä kerron suoraan niin kuin asia on! Ei Kreikkakaan maksa, mutta ei vaan kerro sitä. Meni Kiviniemen hallituksen hyvä bisnes ihan reisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti