keskiviikko 17. elokuuta 2011

Itse hankitut sairaudet

Mikä on itse hankittu sairaus? Olen usein puolustanut alkoholisteja, koska tiedän, että kyse on sairaudesta, jolle he itse eivät voi mitään.

Vastaväittäjät ovat sitten väittäneet, että kyse ei ole sairaudesta, tai se on ainakin itse hankittu sairaus. No jaa… lääketiedekin on sen sairaudeksi myöntänyt, joten tuskinpa meidän maallikkojen siitä kannattaa väitellä. Miten se sitten itse hankitaan? Selvää on, että alkoholismi ei pahasti oirehdi, jos et koskaan ole ottanut sitä ensimmäistä ryyppyä. Kokonaan toinen asia on, kuina moni meistä selviää läpi elämänsä joutumatta koskaan tuon eineen kanssa tekemisiin. Todettu on, että noin 20 % kansasta on alkoholin suurkuluttajia. Ehkä alkoholisteja, ehkä vain juoppoja. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että joka viides viinaa kokeillut joutuu tavalla tai toisella sen koukkuun. Jotkut ovat ensimmäisestä ryypystä alkaen kiikissä, toisille riippuvuus kehittyy ajan kanssa. Ihmiset ovat erilaisia ja niin myös sairaus. Varmaa kuitenkin on, että kukaan ei ole tieten tahtoen hankkinut itselleen tätä tautia.

Monet meistä syövät voita ja läskiä, mättävät tolkuttomasti suomaa lautaselleen, eivätkä juurikaan liiku. Kun he sitten sairastuvat verenpainetautiin, sydän- ja verisuonisairauksiin tai diabetekseen, ei kukaan sano, että antaa olla vaan hoitamatta, se on itse hankittu sairaus.

Myös tupakoitsijoiden syöpätapaukset pyritän hoitamaan mahdollisimman hyvin, puhumattakaan urheilijoiden selkä- ja nivelvaivoista, jotka usein ilmenevät vanhemmalla iällä.

Varmasti elämäntavoilla on merkitystä kaikkien sairauksien syntyyn, mutta niin on myös perintötekijöillä ja synnynnäisillä ominaisuuksilla, joille emme voi mitään.

Kun minusta tulee Kallan kuvernööri, niin ehkä perustan saarelle itse hankittujen sairauksien hoitolaitoksen. Varmasti ysi potilaspaikka riittää, sillä tuskinpa sellaisia sairauksia enempää on. Niin… tupakoitsijoita en voi sinne ottaa, sillä kaikelle on joku raja pantava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti