”Tollero” on sana, jonka opin kauan sitten eräältä ystävältäni. Mielestäni sana oli erittäin kuvaava ja käytön sitä aika usein joutuessani tolleroiden ja tositolleroiden kanssa tekemisiin.
Vihapuhe on taas tällainen uusiosana, jona tarkoitus on minulle edelleen hieman epäselvä. Jos esimerkiksi sanon syöpäsairasta syöpäsairaasi, ei siitä yleensä seuraa mitään. Korkeintaan potilasta säälitellään, mutta en ole kuullut kenenkään joutuvan asian toteamisesta oikeuteen.
Ajatelkaapa, että nimitän alkoholista alkoholistiksi. Saattaa olla, että joudun välittömästi oikeuteen syytettynä kunnianloukkauksesta. Miksi? Niin syöpä kuin alkoholismikin ovat virallisesti todettu sairauksiksi. Miksi sairaus on kunniatonta ja siitä puhuminen kunnianloukkaus? Tiedän tapauksen, jossa koulutettu päihdeterapeutti nimitti henkilöä alkoholistisi ja tuomittiin tästä syystä kunnianloukkauksesta.
Kuinka voi olla kunnianloukkaus, jos ammattilainen toteaa jonkun sairauden? Kun minulla todettiin sepelvaltimotauti, minua sanottiin sydänvikaiseksi. Olin minä pahoillani, mutta en sitä kunnianloukkauksena pitänyt. Suretti vain se sairaus.
Näin se on. Ei sairaus ole kunniatonta, eikä sairaudesta puhuminen kunnianloukkaus. Ei minun mielestäni. Kun käräjäoikeus antoi tuomion alkoholistiksi nimittämisestä, oli se ehdottomasti kunnianloukkaus. Epäsuorasti julistettiin, että on kunniatonta sairastaa sairautta nimeltä alkoholismi. Sillä tuomiolla loukattiin niiden tuhansien alkoholistien kunniaa, jota sairaudestaan huolimatta ovat yhteiskunnan hyödyllisiä kansalaisia. Tuhannet heistä eivät tosin maksa alkoholille asetettua veroa, koska eivät juo, mutta ovat silti alkoholisteja ja loukkaantuvat.
Kukahan voisi käräjäoikeuksia tuomita kunnianloukkauksista? Niin. Tolleroita ovat siis ne, jotka pitävät sairautta kunniattomana. Vihapuheisiin syyllistyvät sitten taas henkilöt, jotka tahallisesti mollaavat toista ja heidän sairauksiaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti